Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impulsurile de la Adjudeni. Întâlnirea Diecezană a Adulților din AC

Sâmbătă, 21 mai 2016, a avut loc, la Adjudeni, Întâlnirea Diecezană a Adulților din Acțiunea Catolică. La eveniment au participat aproximativ 200 de participanți din 19 parohii, însoțiți de asistenții spirituali parohiali. Întâlnirea a stat sub tema "Sfinți ai milostivirii, impulsuri pentru membrii Acțiunii Catolice" și s-a înscris în seria întâlnirilor diecezane anuale ale membrilor sectorului adulți.

Gazdele au întâmpinat participanții cu bucurie încă de la primele ore ale dimineții. Aceștia au avut ocazia să se întâlnească, să se reîntâlnească, să se cunoască, să povestească și să împărtășească din experiența lor cu membrii din alte localități. Programul oficial a fost deschis cu o rugăciune prin care toți cei prezenți i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru ocazia deosebită de a ieși în comunitățile lor și a cunoaște și alte realități și i-au cerut Duhului Sfânt să rămână între ei pe tot parcursul zilei.

Părintele Alois Moraru, asistent spiritual la sectorul adulți în zona Roman, i-a introdus apoi pe participanți în tematica zilei. Părintele a prezentat audienței exemple concrete de sfințenie prin persoana sfinților care îmbogățesc Biserica locală și universală. Între numele prezentate de el, s-au identificat sfinți precum Faustina Kowalska, Ioan Paul al II-lea, Tereza a Pruncului Isus, dar și Ioan Maria Vianney, care este pentru fiecare dintre noi un model de înțelegere a dimensiunii milostivirii prin spovadă. Prin imaginea Fericitei Tereza de Calcutta participanții au înțeles ce înseamnă să vezi chipul lui Dumnezeu în fiecare persoană pe care o întâlnești iar prin cea a sfântului Ioan Bosco cât de important este și acest ajutor intelectual de care mulți sunt privați. Padre Pio a dat tuturor o lecție despre ce înseamnă să porți suferințele lui Cristos în propriul trup și să o faci cu bucurie, iar Maximilian Maria Kolbe a reprezentat un exemplu concret de jerftă totală și puritate.

După prezentarea susținută de părintele Alois, participanții au avut posibilitatea să intervină cu întrebări, clarificări sau mărturii din viața personală despre cum sfinții lui Dumnezeu lucrează și în zilele noastre prin puterea rugăciunii și a credinței statornice. Au fost mărturii emoționante și încurajatoare pentru toți!

A urmat apoi sfânta Liturghie. La cuvântul de învățătură, pornind chiar de la evanghelia zilei care îl întruchipa pe Isus, prietenul copiilor, părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din România, a amintit adulților cât este de important pentru cei mici și pentru tineri să simtă că cei mai mari vin în întâmpinarea lor. Tinerii și copiii au nevoie de îndrumare, de sprijin, de încurajări, iar rolul adulților tocmai acesta este: a-i ajuta să crească verticali în credință și plini de iubirea lui Isus.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh al comunității din Adjudeni, Toma Encuță, a dorit să-și manifeste recunoștința și bucuria pentru activitatea pe care Acțiunea Catolică o desfășoară în Adjudeni și în întreaga dieceză. A felicitat pe toți cei prezenți pentru implicarea lor și i-a încurajat să nu contenească să-i slujească în acest fel lui Dumnezeu, asigurându-i că "răsplată mare vor afla ei în ceruri".

Prânzul oferit de gazde a fost delicios, iar momentul folcloric care i-a urmat a încununat întreaga activitate de la Adjudeni! Participanții au cântat, au dansat și au împărtășit cu toți cei prezenți bucuria întâlnirii și mai ales a slujirii lui Cristos prin adeziunea la această asociație.

La Adjudeni au fost prezenți și membri ai Consiliului Diecezan: președintele diecezan Adriana Ianuș, vicepreședintele la sectorul adulți Viorica Spătaru, coordonatorii zonali Cristina Mare și Lia Pușcașu, precum și responsabilii sectoriali Rafila Covasan și Paul Păduraru. Aceștia i-au salutat cu căldură pe participanți încă de la primele momente ale zilei și au dorit să-și exprime bucuria și încântarea că această ocazie de întâlnire diecezană a sectorului devine de la an la an mai însemnată pentru fiecare.

La întâlnirea diecezană din acest an, membrii au avut posibilitatea să fie ambasadori ai educației în cadrul campaniei "Croitori de viitor" pe care asociația noastră o desfășoară în această perioadă. Membrii sectorului adulți au contribuit astfel la împlinirea scopului campaniei, acela de a confecționa uniforme școlare pentru 80 de copii din Africa, donând lucruri care pot fi de folos altora, confecționând obiecte artizanale și chiar hăinuțe sau achiziționând din obiectele puse la vânzare la standul AC. În acest fel, ei au adus visul copiilor de a merge la școală cu un pas mai aproape de realizare.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această activitate diecezană: gazdelor, participanților și celor care au fost alături de noi în rugăciune. Să ne revedem la fel de încrezători și veseli și în 2017!

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 mai: Adjudeni: Întâlnirea Diecezană a Adulților din AC


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat