Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Îmbrățișarea dintre papa și imam: "Mesajul este întâlnirea"

De Iacopo Scaramuzzi

Papa Francisc l-a îmbrățișat pe marele imam de al-Azhar, Muhammad al-Tayyeb, la încheierea unei audiențe acordate la 23 mai 2016 liderului spiritual al prestigiosului centru egiptean al islamului sunnit care marchează redemararea raporturilor după ani de îngheț. În centrul colocviului, "angajare comună a autorităților și a credincioșilor din marile religii pentru pacea în lume, pentru refuzarea violenței și a terorismului, pentru situația creștinilor în contextul conflictelor și tensiunilor din Orientul Mijlociu și pentru ocrotirea lor".

Colocviul, "foarte cordial", a durat circa 30 de minute, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. Francisc și Al-Tayyeb "au evidențiat marea semnificație a acestei noi întâlniri în cadrul dialogului dintre Biserica Catolică și islam. Apoi s-au întreținut îndeosebi asupra temei angajării comune a autorităților și a credincioșilor din marile religii pentru pacea în lume, pentru refuzarea violenței și a terorismului, pentru situația creștinilor în contextul conflictelor și tensiunilor din Orientul Mijlociu și pentru ocrotirea lor".

Colocviul cu ușile închise s-a desfășurat în prezența unui singur traducător, secretarul copt egiptean al papei, Yoannis Lahzi Gaid. La sfârșitul colocviului, Francisc a dăruit imamului enciclica sa ecologică, Laudato si', și medalia păcii, unul dintre cadourile clasice ale pontifului oferite oaspeților, care reprezintă un măslin care se naște din stâncă. "Mesajul este întâlnirea", a spus Al-Tayyeb papei după cele afirmate de anturajul său. În sala din colț, la încheierea întâlnirii cu papa în biblioteca lui Francisc, a avut loc după aceea o întâlnire dintre imam și suita sa și o delegație vaticană condusă de cardinalul Jean-Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interrreligios, și de secretarul dicasterului, Monseniorul Ayuso Guixot.

Marele imam era însoțit de o "importantă delegație", a precizat părintele Lombardi, compusă din Abbas Shouman, subsecretar de la Al-Azhar, Mahmaoud Hamdi Zakzouk, membru al Council of Senior Scholars al Universității Al-Azhar și director al "Centrului pentru dialog" de la Al-Azhar, judecătorul Mohamed Mahmoud Abdel Gawad, consilier diplomatic al marelui imam, Tamer Tawfik, consilier, Ahmad Alshourbagy, secretar secund, precum și de ambasadorul Republicii Arabe Egipt pe lângă Sfântul Scaun, Hatem Seif Elnasr. Marele imam a fost primit și însoțit să-l întâlnească pe Papa de cardinalul Tauran. Al-Tayyeb a părăsit Palatul Apostolic puțin după ora 13.00.

Prestigiosul Centru sunnit egiptean a decis întreruperea propriei colaborări cu Sfântul Scaun după ce, în ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea a citat un atentat la adresa copților din Alexandria printre motivele pentru care este "urgentă necesitatea pentru guvernele din regiune să adopte, în pofida dificultăților și amenințărilor, măsuri eficace pentru protejarea minorităților religioase". Cuvinte interpretate la Cairo ca ingerință politică, așa încât guvernul egiptean de atunci l-a rechemat pe ambasadorul său pe lângă Sfântul Scaun și Universitatea sunnită a decis, evocând și discursul lui Joseph Ratzinger la Regensburg, să suspende dialogul cu Sfântul Scaun. În februarie, o delegație vaticană a mers în vizită la Universitatea Al-Azhar exprimând disponibilitatea de a-l găzdui pe marele imam pentru o întâlnire cu Papa Francisc.

Imamul de Al-Azhar este așteptat la 24 mai 2016 la Paris. În cursul zilei, informează o notă a Comunității "Sfântul Egidiu", va participa la a doua întâlnire internațională cu titlul "Orientul și Occidentul. Dialoguri de civilizații". Evenimentul, pregătit din timp, este a doua etapă europeană după întâlnirea istorică de la Firenze din iunie 2015, care a marcat prima vizită oficială în Europa a lui Al-Tayyeb. Prestigioasa Instituție islamică a voit ca întâlnirea să se desfășoare la Paris, subliniază nota, deoarece capitala franceză este orașul victimă al atentatelor din noiembrie 2015. Întâlnirea, continuă nota, nu se înscrie în cadrul dialogului dintre islam și Occident, ci dorește să răspundă la cererea, care vine din lumea medio-orientală precum și din Europa, de a scrie o nouă pagină în istoria raporturilor dintre aceste două mari civilizații. Întâlnirea, promovată, în afară de "Sfântul Egidiu" și Al-Azhar, și de Muslim Council of Elders, este deschisă marți, 24 mai, dimineață de marele imam și de Andrea Riccardi, fondator al Comunității "Sfântul Egidiu". La 17.30, Al-Tayyeb este așteptat la Elisée de președintele francez François Hollande.

(După Vatican Insider, 23 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

0xeeeeee


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat