Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

"Familia tradițională este celula esențială a omenirii"

De Cristina Uguccioni

"Voi sunteți frații noștri și surorile noastre mai mari în credință. Toți aparținem unei singure familii, familia lui Dumnezeu, care ne însoțește și ne ocrotește ca popor al său". Așa spunea papa Francisc comunității ebraice în timpul vizitei la sinagoga din capitală, în ianuarie. Așadar rămânând în familie - la puțin săptămâni de la publicarea exortației apostolice post-sinodale Amoris laetitia - vorbim despre familie cu un "frate mai mare", Riccardo Di Segni, 66 de ani, rabin șef de Roma din 2001.

În primele pagini din Amoris laetitia, papa Francisc amintește Psalmul 128, proclamat și astăzi fie în liturgia nupțială ebraică fie în cea creștină, care vede în centru perechea tatălui și a mamei cu istoria lor de iubire și de generare. Apoi este amintită Cartea Genezei în care este schițată realitatea matrimonială în forma sa exemplară. Cum instruiesc în vederea familiei versetele din Geneza fundamentale pentru evrei (dar și pentru creștini)?

În relatarea creației din capitolul 1 se citește: "Și l-a creat Dumnezeu pe om după chipul său. După chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat. Și i-a binecuvântat Dumnezeu. Dumnezeu le-a zis: «Fiți rodnici, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l»". În a doua relatare a creație amintesc îndeosebi două momente: Dumnezeu își dă seama de singurătatea bărbatului și decide să-i dea un ajutor "care să-i semene (sau care să stea în fața sa)": o creează pe femeie pe care Adam o recunoaște "os din oasele mele și carne din carnea mea". Din întâlnirea lor ia viață familia: "De aceea, va lăsa bărbatul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un singur trup".

Indicația pe care o luăm este, înainte de toate, obligația de a o face, o familie. În al doilea rând, forma, care este cea constituită din bărbat și din femeie - asupra cărora se extinde binecuvântarea Creatorului - uniți în căsătorie și deschiși la naștere și la viață. Acest model de familie, astăzi definit "tradițional", este fundamentul legăturii sociale, celula esențială a marii familii umane, nucleul pe care orice societate se poate edifica și dezvolta continuând opera creatoare a lui Dumnezeu.

În capitolul al doilea din Amoris laetitia, dedicat "provocărilor familiilor", se face referință la "o schimbare antropologico-culturală" astăzi în desfășurare care influențează toate aspectele vieții. După părerea dumneavoastră, cu influențează familia această schimbare?

Provocările sunt multiple, greu de prezentat toate. Mă gândesc de exemplu la apariția de valori contrare legăturii familiale, la o cultură care descurajează angajarea și asumarea de responsabilități, la individualismul care induce perechile să nu înfrunte împreună problemele. Dar mă gândesc și la dificultățile economice care se pot revela o stâncă insuportabilă și - referitor la Italia - la lipsa de politici autentice de susținere și de structuri adecvate de sprijin. La asta se adaugă - și este nodul crucial - faptul că modelul tradițional de familie nu numai că nu mai este împărtășit, ci este pus în discuție în mod apăsător: în epoca noastră au apărut modele alternative cu care trebuie să ne confruntăm.

Acest nod crucial este deosebit de simțit și discutat în cadrul comunităților ebraice italiene?

Trebuie spun mai înainte că sunt foarte variate comunitățile ebraice. Oricum aș spune că pentru multe persoane aceasta nu este o temă asupra căreia să se focalizeze atenția. Dimpotrivă, există altele care se dovedesc sensibile și atente. Cu siguranță este izvor de preocupare și reflecție pentru lumea rabinică. Noi susținem și subliniem că modelele alternative de familie pun în pericol însăși continuitatea comunităților, îndemnăm și încurajăm pe conducători să înfrunte chestiunea în cadrul comunităților lor. Asta generează dezbateri din care reies poziții diferite: există unii care consideră inevitabilă schimbarea, deși n-o împărtășesc, dar și alții care văd cu ochi buni modelele alternative. Noi, rabinii, suntem unanimi în a susține și a promova familia tradițională.

În epoca noastră, ce aduce în dar omenirii religia ebraică în privința temei familiei?

Aș spune valoarea și forța familiei tradiționale despre care am vorbit, care timp de secole a reprezentat fundamentul tare și de neînlocuit al vieții noastre comunitare și pe care-l considerăm că el constituie modelul de referință pentru vitalitatea și supraviețuirea întregii familii umane. Aducem în dar și modelele noastre de educație și de transmitere a credinței, care trece prin familie și prin legătura dintre generații.

Credeți că pot să fie promovate forme de colaborare între creștini și evrei pentru a susține legăturile familiale?

S-ar putea experimenta, ar trebuie studiate modalitățile.

Anul trecut, în cursul catehezelor sale, papa Francisc afirma că familia interpretează și dă viață acelei capodopere a creației care este alianța dintre bărbat și femeie, căreia îi sunt încredințate stăpânirea lumii și responsabilitatea istoriei și invita la "un asalt neașteptat de simpatie față de această alianță, capabilă să pună noile generații la adăpost de neîncredere și de indiferență". Împărtășiți această reflecție? Considerați că evreii și creștinii pot să fie aliați în susținerea acestei alianțe strategice a bărbatului și a femeii?

Este o reflecție importantă. Cred că o convergență între evrei și creștini este posibilă, rămâne de înțeles cum am putea s-o trăim și s-o declinăm concret pe planul cultural și social.

(După Vatican Insider, 22 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat