Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima Împărtășanie în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" în Anul Milostivirii

Duminică, 22 mai 2016, în solemnitatea Preasfânta Treime, 57 de copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

Domnul Gherghel Vincent, în numele părinților a cerut implorarea lui Dumnezeu asupra copiilor: "În acest An Jubiliar al Milostivirii Divine, în fața întregii comunități adunate, vă rugăm, părinte paroh Benone Lucaci, să oferiți copiilor noștri prima sfântă Împărtășanie în cadrul acestei sfintei Liturghii. Vă rugăm să implorați de la Dumnezeu cel Întreit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, darul credinței, al speranței și al iubirii curate, care să ne păstreze în fidelitate față de învățătura Evangheliei. Noi, părinții acestor copii, promitem că vom continua educația umană și spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al Bisericii locale".

Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. paroh Benone Lucaci, fiind însoțit la altar de pr. Pavel Beșleagă și diaconul Felician Iancu. Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistați de pr. Pavel, seminaristul Andrei Gherghel și prof. Lăcrămioara Boroș. Copiii au avut posibilitatea să-l cunoască mai bine pe Isus Cristos și să învețe adevărurile ce stau la baza credinței noastre.

Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 21 mai, ei au făcut și prima spovadă din viața lor.

Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, frați, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în fața altarului.

În cadrul sfintei Liturghii, candidații la prima sfântă Împărtășanie au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus daruri la altar. Corul de copii al parohiei dirijat de domnul Maximilian Husaru, prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu.

La omilie părintele Pavel le-a vorbit copiilor despre importanța acestei zile și i-a îndemnat să urmeze exemplul sfintei Tereza, care a avut o iubire mare față de Isus Euharisticul. Spunea: "Fără Euharistie nu aș putea trăi nici măcar o zi, fără Euharistie nu aș putea duce iubirea la cei săraci!" Citatele și exemplele părintelui au determinat pe copii la o trăire tot mai profundă a credinței lor. În măsura în care copii iubesc Biserica, în aceeași măsură îl iubesc pe Dumnezeu Întreit! Îndemnul părintelui Pavel este acela de a ne apropia cât mai mult de Biserică, de sacramentul Spovezii și de cel al Euharistiei. De azi copiii de la prima sfântă Împărtășanie au devenit asemenea apostolilor: mesagerii Cuvântului divin! Pe acest drum al vieții, pe acest drum al creșterii, copiii au fost invitați să guste din bunătatea iubirii lui Cristos și să trăiască în această atmosfera a sacrului! Pentru a înțelege lucrurile lumești trebuie să le cunoaștem, pentru a le înțelege pe cele crești trebuie să le iubești, spunea părintele la predică! Modelul Sfintei Treimi este pentru toți copiii parohiei noastre! Model de comuniune, model de relație bună, model de unitate, model de milă și dragoste împărtășită!

Părintele paroh, la ritualul Împărtășaniei, l-a dăruit pe Isus prezent în ostia consacrata copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată și cu mâinile împreunate.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh Benone a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și i-a încurajat pe părinți în misiunea lor de a fi exemple vii de credință pentru proprii copii. De asemenea, s-a adresat și copiilor, îndemnându-i să aibă grijă ca sufletele lor să fie mereu curate pentru a-l primi cât mai des pe prietenul lor și al tuturor, Isus Cristos. Ca semn de recunoștință, copiii au oferit câte un buchet de trandafiri preoților celebranți.

Isus Euharisticul, care și-a făcut lăcaș azi în inima candida a acestor copii, să-i păstreze fideli în credință și să binecuvânteze toate familiile! Felicitări acestor minunați copii și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive!

Eduard Dascălu

*

Redăm poeziile și mulțumirile din partea copiilor:

1. Doamne-al meu Mântuitor,
Ce-aduci pace tuturor,
Ție noi ne închinăm,
Și pe tine te rugăm. (Alma Flegher)

2. Să ne ai în paza ta,
Să ne-ajuți a învăța,
Ca s-ajungem oameni buni,
Milostivi și buni creștini. (Nicholas Cuba)

3. Răbdare ne dăruiește,
De păcate ne ferește,
Să fim ocrotiți mereu
De preasfântul har al tău! (Iris Andor)

4. Pacea-n lume să domnească,
Și credința să-nflorească,
Ție toți să ți se închine,
Doamne sfinte și stăpâne. (Emanuel Gârleanu)

1. Cu-atâta dor, cu-atâta dor,
Cu dragoste fierbinte,
Te-am așteptat, Isuse;
Azi ești cu noi, în suflete!" (Alexia Doboș)

2. Noi cu toți te-nconjurăm
Plini de bucurie
Și cu dragoste-ți cântăm
La sfânta Liturghie. (Matei Constantinescu)

3. Binecuvântată zi
Pân ' la .......infinit
Este ziua-n care
Pe Isus l-am primit. (Beatrice Constantin)

*

Cuvânt de mulțumire

Isuse drag, îți mulțumim pentru emoțiile și bucuria pe care o simțim acum, în ziua în care te-am primit pentru prima dată în sfântă Împărtășanie! Vrem să fim prietenii tăi și îți promitem că te vom iubi din toată inima! Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să împlinim poruncile!

Părinte paroh Benone, vă mulțumim că în această zi de sărbătoare sunteți împreună cu noi!

Părinte Pavel, vă mulțumim pentru răbdarea și grija dovedită în această perioadă de pregătire. În fiecare duminică în jurul altarului la sfânta Liturghie, ne-ați ajutat să descoperim bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu.

Un gând de mulțumire se îndreaptă spre domnișoara profesoară Lăcrămioara Boroș, care ne-a fost alături, fie că suntem mai mici sau mai mari. Împreună am învățat, am cântat, am zâmbit și ne-am jucat.

O mulțumire specială aducem părinților noștri, pentru că au colaborat cu Dumnezeu și ne-au dat darul vieții. În familia noastră vrem ca sămânța credinței primită la Botez să aducă roade pentru viața cea veșnică.

Arătăm recunoștință animatorilor, tuturor celor care au cântat și s-au rugat împreună cu noi: domnului Maximilian Husaru care a pregătit programul de cântece și sorei Maria Lucaci pentru că a împodobit atât de minunat catedrala noastră.

Din inimă, vă mulțumim!

Semnează copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, 2016!

* * *


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat