Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 mai 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, sărbătoarea Preasfintei Treimi, Evanghelia sfântului Ioan ne prezintă un text din discursul lung de adio, rostit de Isus cu puțin înainte de pătimirea sa. În acest discurs El explică discipolilor adevărurile cele mai profunde care se referă la El; și astfel este schițat raportul dintre Isus, Tatăl și Duhul. Isus știe că este aproape de realizarea planului Tatălui, care se va împlini cu moartea și învierea sa; pentru aceasta vrea să-i asigure pe ai săi că nu-i va abandona, pentru că misiunea sa va fi prelungită de Duhul Sfânt. Duhul va fi cel care va prelungi misiunea lui Isus, adică va conduce Biserica înainte.

Isus revelează în ce anume constă această misiune. Înainte de toate Duhul ne conduce să înțelegem multele lucruri pe care Isus însuși încă le mai are de spus (cf. In 16,12). Nu este vorba de învățături noi sau speciale, ci de o înțelegere deplină a tot ceea ce Fiul a auzit de la Tatăl și pe care le-a făcut cunoscute discipolilor (cf. v. 15). Duhul ne conduce în noile situații existențiale cu o privire îndreptată spre Isus și, în același timp, deschisă la evenimente și la viitor. El ne ajută să mergem în istorie înrădăcinați trainic în Evanghelie precum și cu fidelitate dinamică față de tradițiile și obiceiurile noastre.

Însă misterul Treimii ne vorbește și despre noi, despre raportul nostru cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. De fapt, prin Botez, Duhul Sfânt ne-a inserat în inima și în însăși viața lui Dumnezeu, care este comuniune de iubire. Dumnezeu este o "familie" de trei Persoane care se iubesc așa de mult încât formează una. Această "familie divină" nu este închisă în ea însăși, ci este deschisă, se comunică în creație și în istorie și a intrat în lumea oamenilor pentru a-i chema pe toți să facă parte din ea. Orizontul trinitar de comuniune ne învăluie pe toți și ne stimulează să trăim în iubire și în împărtășire fraternă, siguri fiind că acolo unde este iubire, este Dumnezeu.

Faptul de a fi creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu-comuniune ne cheamă să ne înțelegem pe noi înșine ca ființe-în-relație și să trăim raporturile interpersonale în solidaritate și în iubire reciprocă. Aceste relații se joacă, înainte de toate, în cadrul comunităților noastre ecleziale, pentru ca să fie tot mai evidentă imaginea Bisericii icoană a Treimii. Dar se joacă în orice alt raport social, de la familie la prietenii, la locul de muncă: sunt ocazii concrete care ne sunt oferite pentru a construi relații tot mai bogate din punct de vedere uman, capabile de respect reciproc și de iubire dezinteresată.

Sărbătoarea Preasfintei Treimi ne invită să ne angajăm în evenimentele zilnice pentru a fi plămadă de comuniune, de mângâiere și de milostivire. În această misiune, suntem susținuți de forța pe care ne-o dăruiește Duhul Sfânt: ea vindecă trupul omenirii rănite de nedreptate, de samavolnicie, de ură și de aviditate. Fecioara Maria, în umilința sa, a primit voința Tatălui și l-a zămislit pe Fiul prin lucrarea Duhului Sfânt. Să ne ajute ea, oglindă a Treimii, să întărim credința noastră în misterul trinitar și s-o întrupăm cu alegeri și atitudini de iubire și de unitate.

* * *

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Cosenza, a fost proclamat fericit Francesco Maria Greco, preot diecezan, întemeietor al Surorilor Mici Muncitoare ale Preasfintelor Inimi. Între secolul al XIX-lea și al XX-lea a fost animator al vieții religioase și sociale din orașul său, Acri, unde a exercitat toată slujirea sa rodnică. Să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru acest preot exemplar. Aceste aplauze sunt și pentru preoții buni care sunt aici în Italia!

Mâine va începe la Istanbul, în Turcia, prima Întâlnire Umanitară Mondială, care are ca scop să reflecteze asupra măsurilor ce trebuie adoptate pentru a veni în întâmpinarea situațiilor umanitare dramatice provocate de conflicte, problematici de mediu și sărăcie extremă. Să însoțim cu rugăciunea pe participanții la această întâlnire pentru ca să se angajeze pe deplin ca să realizeze obiectivul umanitar principal: a salva viața fiecărei ființe umane, fără excepție, îndeosebi pe cei nevinovați și pe cei mai lipsiți de apărare. Sfântul Scaun va lua parte la această întâlnire umanitară, și pentru aceasta astăzi este în călătorie pentru a reprezenta Sfântul Scaun secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin.

Marți, 24 mai, ne vom uni spiritual cu credincioșii catolici din China, care în acea zi celebrează cu evlavie deosebită comemorarea Sfintei Fecioare Maria "Ajutorul creștinilor", venerată în sanctuarul din Sheshan la Shanghai. Să-i cerem Mariei să dăruiască fiilor ei din China capacitatea de a discerne în orice situație semnele prezenței iubitoare a lui Dumnezeu, care mereu primește, mereu iartă. Fie ca în acest An al Milostivirii catolicii chinezi, împreună că aceia care urmează alte nobile tradiții religioase, să devină semn concret de caritate și reconciliere. În acest mod ei vor promova o cultură autentică a întâlnirii și armonia întregii societăți, acea armonie pe care o iubește mult spiritul chinez.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini! Îndeosebi sunt bucuros să-i primesc pe credincioșii ortodocși din Mitropolia de Berat, din Albania, și le mulțumesc pentru mărturia lor ecumenică.

Salut copiii de la Școala Surorilor Saleziene din Cracovia; pe studenții din Pamplona; pe credincioșii din Madrid, Bilbao și Gran Canaria din Spania, Meudon și Strasbourg din Franța, Laeken din Belgia; și grupul de lucrători sanitari din Slovenia.

Salut comunitatea catolică chineză din Roma, Confraternitățile din Cagliari și din Molfertta, pe tinerii din dieceza de Cefal?, pe ministranții din Vall'Alta, Acțiunea Catolică diecezană din Mileto-Nicotera-Tropea, și corurile din Desenzano sul Garda, Ca' di David și Lungavilla.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat