Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Patriarhul Chiril despre relațiile cu Biserica Catolică

Dinamică pozitivă

Relațiile cu Biserica Catolică au asumat o "dinamică pozitivă" care se naște mai ales din reciproca și clara "înțelegere a necesității de a uni eforturile pentru a apăra valorile creștine tradiționale și a contrasta provocări precum secularizarea, discriminarea împotriva creștinilor, criza relațiilor familiale care amenință temeliile moralei personale și în viața publică". Este ceea ce a subliniat - prezintă agenția Interfax-Religion - patriarhul ortodox de Moscova, Chiril, cu ocazia celebrărilor pentru a șaptezecea aniversare a întemeierii Departamentului pentru Relațiile Externe al Patriarhiei. Întâlnire solemnă la care au luat parte, joi, 19 mai 2016, numeroși înalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe împreună cu exponenți ai vieții civile și politice din Federația Rusă. Îndeosebi Chiril n-a evitat să amintească cum colaborarea dintre catolici și ortodocși în apărarea populațiilor creștine persecutate în atâtea colțuri ale planetei a fost una dintre chestiunile centrale tratate în cursul întâlnirii cu papa Francisc la Havana din 12 februarie. "Unind eforturile mărturiei din Orient și Occident în fața forțelor care încearcă să elimine virtual creștinismul, vom fi în măsură să ne îndeplinim misiunea noastră în mod mai eficace".

La întâlnirea dintre Francisc și Chiril a făcut referință, în cursul intervenției sale, și Hilarion, președintele Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei de Moscova. "Nu este o întâmplare că această întâlnire - a spus Hilarion - a fost definită ca «istorică»". Și pentru că "s-a desfășurat într-un moment critic al istoriei moderne, în timp ce plutea amenințarea unui nou război mondial". În acel moment, a amintit el, doborârea, petrecută cu puține săptămâni înainte, a unui avion rus în zbor deasupra Siriei ar fi putut desfășura același rol catalizator al activităților militare pe care l-a avut în 1914 atentatul din Sarajevo, care apoi a dus la tragedia primului mare conflict mondial. Și concentrarea diferitelor forțe militare la granițele Siriei ar fi putut provoca o confruntare armată între aceste forțe în loc să solicite un front comun față de înaintarea milițienilor din așa-numitul Stat Islamic. "Și numai Dumnezeu știe - a comentat Hilarion - cum s-ar fi terminat". În acest context, a afirmat el, "cererea de acțiuni unite și coordonate, demarată de patriarh și de papa, n-ar fi putut să fie mai tempestivă. Și a fost ascultată. Astăzi, în toată lumea, persoanele își dau seama că suntem în măsură să înfrângem terorismul grație eforturilor unite".

Apoi în intervenția sa Hilarion a subliniat din nou cum misiunea intensificării raporturilor cu comunitățile creștine non-ortodoxe este printre misiunile principale, dacă nu cea principală, a Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe. În această perspectivă este clar că tocmai relațiile cu Biserica Catolică asumă un rol foarte important. "Dialogul oficial, care continuă din 1979 între familia Bisericilor ortodoxe locale și Biserica catolică romană ia în examinare un amplu spectru de chestiuni. Este vorba despre consultări teologice pe termen lung". Paralel, însă, "cooperarea bilaterală a Patriarhiei de Moscova cu diferitele instituții ale Bisericii Catolice romane astăzi se concentrează îndeosebi în jurul chestiunilor sociale cu privire la care pozițiile noastre sunt apropiate". În această privință - prezintă situl Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe - Hilarion a subliniat că evenimentele din ultimii ani au confirmat necesitatea de a uni eforturile catolicilor și ortodocșilor împotriva laicismului liberal, a crizei valorilor familiale, a erodării normelor moralei tradiționale. La toate acestea se adaugă, a remarcat el, "interesul deosebit de a întări cooperarea noastră în apărarea creștinilor persecutați de extremiști" în Orientul Mijlociu.

(După L'Osservatore Romano, 22 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat