Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Negri: "E fals a spune că papa acordă Împărtășania celor recăsătoriți"

"Papa nu are nevoie să fie adulat și nu are nevoie să fie contestat. Eu am spus clerului meu în acești ani: papa nu se adulează și nu se contestă, se urmează. Și a urma implică a pune pașii noștri în ai săi, încercând să ne întruchipăm în drumul său și să-l confruntăm cu viața noastră".

Este ceea ce a afirmat Monseniorul Luigi Negri, arhiepiscop de Ferrara, la 4 mai 2016, prezentând exortația apostolică Amoris laetitia la Teatrul Rosetum din Milano.

Uniunea Creștinilor Catolici Raționali (UCRR) a publicat un rezumat îngrijit și a indicat înregistrarea video a prezentării arhiepiscopului. Prezentăm câteva pasaje: "În exortația apostolică, a comentat Monseniorul Negri, claritatea există, nu există obiecție față de tradiția magisterială precedentă. Trebuie să rămânem la cele care sunt scrise și nu la fenomenul enorm de manipulare în care am intrat. Capitolul al optulea din Amoris laetitia este o provocare de a fi realmente păstori".

În această privință, cardinalul Gerhard Ludwig Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a adăugat: "Papa nu pune la îndoială, în niciun moment, argumentele prezentate de predecesorii săi", în timp ce vestita notă 351 din document, în care se vorbește despre eventualitatea sacramentelor, "face referință la situații obiective de păcat în general, fără a cita cazul specific al divorțaților într-o unire civilă".

Conform Monseniorului Negri, "papa reia punctual magisteriul Bisericii". Noutatea inserată de Francisc "este o preocupare pur pastorală, voind să facă mai puțin dificilă o pastorație a familiei pentru ca adevărul să devină caritate, deci să fie posibilă acea pastorație de integrare a tuturor în Biserică, lucru care este desigur un obiectiv pastoral al papei, nepermițând nimănui să se simtă exclus pentru că milostivirea lui Dumnezeu are un câmp de acțiune care nu acceptă limitări".

Un alt lucru foarte clar, a continuat arhiepiscopul de Ferrara, este că "atacul la adresa Bisericii a fost mereu în același timp și un atac la adresa familiei. Acesta este un tablou pe care magisteriul papei Francisc, în conexiune cu predecesorii săi, ni-l repropune astăzi cu forță. Și trebuie să spun, prin limbajul tipic care caracterizează modul de a fi și de a comunica al papei Francisc, este și deosebit de concret, deosebit de sugestiv, nu este greu".

Există spațiu pentru o anecdotă care se referă la cântărețul Enrico Ruggeri, care s-a plâns Monseniorului Negri că nu se poate recăsători religios, divorțând de o femeie cu care s-a unit fără prea multă convingere, "pentru că așa mergea".

"Nu papa Francisc descoperă aceste provocări", a comentat prelatul, "el are o sensibilitate de a citi aceste provocări", și vrea "să-l recupereze pe cel care se află în situații dificile, negative, contrare vieții Bisericii", care sunt "80% dintre perechile care frecventează cursurile prematrimoniale. Ceea ce papa numește «pastorație a integrării» este aprofundarea căsătoriei creștine care știe să înfrunte dificultățile, provocările, căutând ajutor în credință, nu în altă parte".

Ajungând la discutatul capitol al optulea al exortației apostolice, cel dedicat și divorțaților recăsătoriți, monseniorul Negri a luat act că "a fost pe larg secționat și resecționat în tentativa de a-l duce în sensul că ar fi o ruptură cu tradiția precedentă".

"Aceasta este o falsificare inacceptabilă - a subliniat Negri - nu există un cuvânt care să spună că este posibil a pune între paranteze unele aspecte fundamentale ale învățăturii tradiționale a Bisericii. Biserica trebuie să ia asupra sa circumstanțele în care se află bărbații și femeile și trebuie să înceapă acel drum de discernământ al situațiilor, de însoțire pentru cei care trăiesc în situații de gravitate mai mare sau mai mică pentru ca să poată avea loc, la sfârșitul acestui drum, o integrare pozitivă a acestor frați ai noștri în viața Bisericii".

Și desigur nu e suficient "a reafirma doctrina în fața situațiilor dificile, ci a face o însoțire care să ducă la o întâlnire autentică", cu aceste persoane, inducând o "dorită întoarcere deplină în comuniunea eclezială". De aceea, "fără a face referință la Împărtășanie, papa vorbește despre posibilitatea unei integrări depline, cu scopul unui drum de însoțire și de discernământ, trăit nu în mod generic ci caz cu caz".

Concluzând, Negri a specificat că aceasta este "reacția mea la acest document citit, așa cum papa a înțeles să-l pună, în cadrul magisteriului tradițional al Bisericii și deschis la această misiune de discernământ al noilor situații".

În răspunsul la întrebările publicului s-a intrat în miezul notei 351 deja citate, pusă de papa Francisc în subsolul paginii din Amoris laetitia, legând-o de așa-numitele "circumstanțe atenuante": "În anumite cazuri - se citește în notă - ar putea să fie și ajutorul sacramentelor".

În această privință, Monseniorul Luigi Negri a comentat: "Există situații în care responsabilitatea suferă reducții, motiv pentru care putem asuma atitudini de înțelegere mai mare și de primire mai mare. Dar vai de noi, și papa nu poate s-o spună, dacă am spune că nu există responsabilitate".

Referitor la nota 351 a continuat: "pastorația are o serie de instrumente, nefiind exclus cel al Euharistiei, care pot reprezenta un ajutor fundamental pe drumul credinței, dar pe drumul credinței nu pentru că eu am dreptul la Euharistie! Euharistia poate să fie un ajutor extraordinar care în anumite situații, o spun eu, nu papa, ar putea să fie dat cu anumite circumstanțe de discreție, de rezervă etc. Dar pe baza de a ajuta întoarcerea la credință, experiența întâlnirii cu Cristos".

Deci, "nu știu unde ar putea fi echivocul, dacă iau această notă pentru a spune că papa este de acord cu Împărtășania dată divorțaților recăsătoriți, iau o frază care desigur nu poate să fie utilizată în acest sens. Dacă apoi el personal gândește așa și încă n-a spus asta, vom vedea când o va spune, dar nu spune că a spus-o când el n-a spus-o!".

Această deschidere "în text nu este și dă crezare textul care este documentul oficial. Dacă acele citate de acolo voiți să le scoateți" în favoarea deschiderii papei pentru Împărtășania dată divorțaților recăsătoriți, "nu sunt adecvate. Această notă nu este decât confirmarea acestei atitudini de deschidere treptată și prudentă care să favorizeze dorința de întoarcere la credință".

Deci atenție: "Trebuie să rămânem la lucrurile care sunt scrise nu la fenomenul enorm de manipulare în care am intrat. Dar nu putem să începem să judecăm un document pentru posibilele manipulări mai mult sau mai puțin interesate pe care le face unul și altul".

Același lucru este valabil pentru un alt document, motu proprio despre nulitatea matrimonială, "pe care obișnuiții jurnaliști de asalt îl definesc ca deschidere la «divorțul catolic», dar care "cu siguranță nu l-au citit decât cele două rânduri citate de Repubblica sau de Corriere della Sera".

Deci, în Amoris laetitia, a remarcat arhiepiscopul, "claritatea există, nu există obiecție față de tradiția magisterială precedentă și drumul pentru integrare este indicat ca slujire de a face în așa fel încât să se reînnoiască experiența dorinței de a cunoaște credința și de a se întoarce, așa cum pot. Dacă se întorc și se mențin în poziția de totală iregularitate față de Cristos și față de Biserică cred că nu le vom putea da niciodată Împărtășania, afară de cazul de a lua locul papei".

"Capitolul al optulea - a conchis el - este o provocare de a fi realmente păstori, papa este foarte clar: să nu credeți că aveți indicații valabile pentru totdeauna și pentru orice situație, în schimb trebuie luată în discuție situație cu situație. Și pot exista soluții foarte diferite dacă situațiile sunt foarte diferite".

(După Zenit, 21 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat