Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Un nou doctor în teologie

La doi ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, vineri, 20 mai 2016, la ora 16.00, la Institutul Pontifical de Spiritualitate "Teresianum" din Roma, pr. Isidor Iacovici a susținut lucrarea de doctorat în teologie, cu specializarea teologie spirituală, ce are titlul "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România". Moderatorul lucrării a fost prof. François-Marie Léthel, iar corelatori prof. Arkadiusz Smagacz și prof. Innocent Hakizimana Ndimubanzi.

Părintele Isidor, născut în anul 1958, având acum 58 de ani, prin lucrarea de doctorat aduce un omagiu fericitului martir și îl face cunoscut și profesorilor, colegilor de la Roma și celor care sunt interesați de viața sfântă a înaintașilor noștri.

În dedicația de la începutul tezei găsim aceste cuvinte: "Puterea mântuitoare a crucii este invincibilă și a triumfat mereu asupra dușmanilor ei" (Anton Durcovici, Declarație făcută în închisoarea Securității, 26 aprilie 1950).

În Anul Jubiliar al Milostivirii, când se împlinesc și 65 de ani de la martiriul Mons. Anton Durcovici, episcop al Diecezei de Iași, dedic acest studiu memoriei sale venerabile care merită atâta recunoștință pentru forța interioară manifestată în misiunea sa de episcop, rămânând până la moarte un fidel și neînfricat mărturisitor al credinței creștine pe meleagurile românești.

O venerabilă aducere aminte pentru toți martirii regimului comunist și pentru cei care au mers înaintea noastră cu semnul credinței; și pentru toți aceia de bună credință care se simt responsabili și recunoscători memoriei timpului trecut".

După cum reiese din prezentarea tezei de doctorat, scopul principal al muncii de cercetare a fost acela de a arăta eroicitatea virtuților episcopului Anton Durcovici și de a le repropune ca model actual pentru fiecare creștin. Elaborarea tezei a avut ca punct de pornire ilustrarea contextului istoric și geografic, mai ales că o corectă contextualizare permite o mai profundă apropiere de figura martirului evocat.

Noutatea studiului de față este reprezentată de armonizarea materialului deja existent cu mărturiile celor care l-au cunoscut personal sau a celor care au scris despre el, în baza spuselor martorilor oculari. Cercetarea face referință și la studiile deja existente și, în mod deosebit, la cele 36 de mărturii care au fost prezentate pentru cauza de beatificare. Aceste aprofundări reprezintă o noutate în plus și un aspect inedit regăsit în această teză.

Noul doctor a prezentat viața și activitatea fericitului martir, modul în care a trăit virtuțile creștine și eroismul cu care a acceptat închisoarea și moartea ca act suprem de iubire față de Cristos și față de Biserică. Martirii români, și într-un mod eminent episcopul Anton, au dovedit cu viața lor că a crede nu este o simplă cunoaștere teoretică a lui Cristos sau un sentiment evanescent. Pentru ei, credința este un dar dumnezeiesc, care se manifestă ca mărturie și oglindire a unei totale oferiri de sine.

Un loc bazilar în desfășurarea dezbaterii l-a ocupat tema sfințeniei, văzută ca unire cu Dumnezeu și dezvoltare a virtuților. Căile sfințeniei urmate de fericitul episcop Anton Durcovici au fost: trăirea evangheliei, Euharistia ca centru al vieții, practicarea virtuților și iubirea față de Cristos. Devoțiunea la Maica Domnului a fost sigiliul chemării și spiritualității sale. Ei i-a încredințat slujirea sa ca episcop și întreaga dieceză de Iași.

La sfârșit, părintele Isidor le-a mulțumit profesorilor care au coordonat lucrarea, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel, episcop auxiliar, care au avut încredere în el și l-au susținut, celor prezenți și tuturor persoanelor care i-au fost alături în acești ani de studiu.

În sala de examinare au fost prezenți preoți din țară și de la Roma, persoane consacrate, seminariști, credincioși laici din parohie, rude, prieteni și colegi, bucuroși să-l susțină și felicite pe pr. Isidor.

Prezentăm pe scurt biografia pr. Isidor Iacovici. S-a născut la 9 aprilie 1958 la Bacău. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Mărgineni în anul 1973, Liceul Seminarial din Iași în anul 1977 și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1984. A fost sfințit preot la 29 iunie 1984 la Iași de către ep. Balint Lajos. A activat ca vicar la Rădăuți (1 august 1984 - 31 august 1985), Piatra Neamț (31 august 1985 - 8 septembrie 1987), Prăjești (8 septembrie 1987 - 21 noiembrie 1989), paroh la Vizantea (21 noiembrie 1989 - 1 octombrie 1991), Pașcani (1 octombrie 1991 - 27 iunie 1999), Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (27 iunie 1999 - 27 iunie 2004), capelan la Roma, Italia (1 iunie 2004 -). La Roma, în calitate de relator, părintele s-a ocupat de cauza de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. În acești ani, părintele a făcut studii postuniversitare la Facultatea Pontificală "Teresianum" din Roma, obținând licența în teologie spirituală. La doi ani de la fericitul moment al beatificării episcopului Anton Durcovici, părintele obține și titlul de doctor în teologie, aprofundând cercetarea asupra acestei figuri însemnate și actuale pentru Dieceza de Iași.

Felicitări noului doctor în teologie!

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 mai: Roma: Un nou doctor în teologie


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat