Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire pentru împlinirea a 26 de ani de episcopat

PS Petru Gherghel a sărbătorit împlinirea a 26 de ani de episcopat, duminică, 1 mai 2016. Excelența Sa, împreună cu IPS Giuseppe Mani, arhiepiscop emerit de Cagliari, și cu un grup de preoți au concelebrat o Liturghie de mulțumire în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași la ora 18.30.

La începutul sfintei Liturghii PS Gherghel i-a salutat pe IPS Giuseppe, pe superiorul congregației Școlilor de Caritate - Institutul Cavanis (în Dieceza de Iași fiind prezenți la Pașcani), preoții din jurul altarului și pe toți credincioșii prezenți în catedrală, invitându-i să înalțe împreună cu Excelența sa o rugăciune de mulțumire pentru cei 26 de ani de episcopat.

La predică, pr. Alois Bulai, profesor la Seminarul mare din Iași, l-a felicitat pe PS Petru pentru momentul aniversar și i-a îndemnat pe cei prezenți să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le-a dat.

Înainte de binecuvântarea finală, IPS Giuseppe Mani și-a exprimat bucuria de a fi prezent pentru prima dată în România și de a putea participa la acest aniversar.

La finalul sfintei Liturghii, pr. decan Benone Lucaci l-a felicitat pe Preasfințitul Gherghel în numele preoților și al credincioșilor din catedrală, după care i-au cântat tradiționalul: "La Mulți Ani!"

* * *

La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iași. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai același an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop și delegat al papei Ioan Paul al II-lea, asistat de către ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit romano-catolic de București, și de PS Reinhard Lettmann, actualul episcop emerit de Münster (Germania). PS Petru Gherghel și-a ales ca moto al stemei episcopale versetul "Ut omnes unum sint!" (Ca toți să fie una).

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai : Iași (catedrala): Liturghie de mulțumire pentru împlinirea a 26 de ani de episcopat


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat