Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (1 mai 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ne duce din nou în cenacol. În timpul ultimei cine, înainte de a înfrunta pătimirea și moartea pe cruce, Isus le promite apostolilor darul Duhului Sfânt, care va avea misiunea de a învăța și de a aminti cuvintele sale comunității discipolilor. O spune Isus însuși: "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu" (In 14,26). A învăța și a aminti. Și aceasta e ceea ce face Duhul Sfânt în inimile noastre.

În momentul în care urmează să se întoarcă la Tatăl, Isus prevestește venirea Duhului care înainte de toate îi va învăța pe discipoli să înțeleagă tot mai deplin evanghelia, să o primească în existența lor și să o facă vie și activă cu mărturia. În timp ce urmează să încredințeze apostolilor - care înseamnă întocmai "trimiși" - misiunea de a duce vestea evangheliei în toată lumea, Isus promite că nu vor rămâne singuri: va fi cu ei Duhul Sfânt, Mângâietorul, care va sta alături de ei, mai mult, va fi în ei, pentru a-i apăra și a-i susține. Isus se întoarce la Tatăl, dar continuă să-i însoțească și să-i învețe pe discipolii săi prin darul Duhului Sfânt.

Al doilea aspect al misiunii Duhului Sfânt constă în a-i ajuta pe apostoli să-și amintească de cuvintele lui Isus. Duhul are misiunea de a trezi amintirea, de a aminti cuvintele lui Isus. Învățătorul divin a comunicat deja tot ceea ce intenționa să încredințeze apostolilor: cu el, Cuvânt întrupat, revelația este completă. Duhul va aminti învățăturile lui Isus în diferitele circumstanțe concrete ale vieții, pentru a le putea pune în practică. Este tocmai ceea ce se întâmplă în Biserică și astăzi, condusă de lumina și de forța Duhului Sfânt, pentru a putea duce la toți darul mântuirii, adică iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. De exemplu, când voi citiți în fiecare zi - așa cum v-am sfătuit - un text, un pasaj din evanghelie, să cereți Duhului Sfânt: "Fie ca eu să înțeleg și să-mi amintesc de aceste cuvinte ale lui Isus". Și apoi să citiți textul, în fiecare zi... Dar mai întâi acea rugăciune către Duhul, care este în inima noastră: "Fie ca eu să-mi amintesc și să înțeleg".

Noi nu suntem singuri: Isus este aproape de noi, în mijlocul nostru, înlăuntrul nostru! Noua sa prezență în istorie are loc prin darul Duhului Sfânt, prin intermediul căruia este posibil să instaurăm un raport viu cu el, răstignitul înviat. Duhul, revărsat în noi cu sacramentele Botezului și Mirului, acționează în viața noastră. El ne conduce în modul de a gândi, de a acționa, de a distinge ce anume este bine și ce anume este rău; ne ajută să practicăm caritatea lui Isus, dăruirea sa pentru alții, în special pentru cei mai nevoiași.

Nu suntem singuri! Și semnul prezenței Duhului Sfânt este și pacea pe care Isus o dăruiește discipolilor săi: "Vă dau pacea mea" (v. 27). Ea este diferită de aceea pe care oamenii și-o urează sau încearcă s-o realizeze. Pacea lui Isus provine din victoria asupra păcatului, asupra egoismului care ne împiedică să ne iubim ca frați. Este dar al lui Dumnezeu și semn al prezenței sale. Fiecare discipol, chemat astăzi să-l urmeze pe Isus purtând crucea, primește în el pacea răstignitului înviat având certitudinea victoriei sale și așteptând venirea sa definitivă.

Fecioara Maria să ne ajute să-l primim cu docilitate pe Duhul Sfânt ca Învățător interior și ca amintire vie a lui Cristos pe drumul zilnic.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Gândul meu cordial se îndreaptă spre frații noștri din Bisericile din Orient care celebrează astăzi Paștele. Domnul înviat să aducă tuturor darurile luminii sale și ale păcii sale. Christos anesti!

Primesc cu durere profundă știrile dramatice care provin din Siria, referitoare la spirala de violență care continuă să agraveze situația umanitară deja disperată a țării, îndeosebi în orașul Alep, și să secere victime nevinovate, chiar printre copii, bolnavi și care cu mare jertfă sunt angajați să acorde ajutor aproapelui. Îndemn toate părțile implicate în conflict să respecte încetarea ostilităților și să întărească dialogul în desfășurare, singurul drum care conduce la pace.

Se deschide mâine la Roma conferința internațională cu tema "Dezvoltarea sustenabilă și formele cele mai vulnerabile de muncă". Doresc ca evenimentul să poată sensibiliza autoritățile, instituțiile politice și economice și societatea civilă, pentru a se promova un model de dezvoltare care să țină cont de demnitatea umană, respectând pe deplin normativele despre muncă și despre mediu.

Vă salut pe voi, pelerini veniți din Italia și din alte țări. Îndeosebi, salut pe credincioșii din Madrid, Barcelona și Varșovia, precum și Comunitatea Abraham angajată în proiecte de evanghelizare în Europa, pe pelerinii din Olgiate Comasco, Bagnolo Mella și candidații la Mir din Castelli Calepio.

Salut Asociația "Meter", care de atâția ani luptă împotriva oricărei forme de abuz asupra minorilor. Aceasta este o tragedie! Nu trebuie să tolerăm abuzurile asupra minorilor! Trebuie să-i apărăm pe minori și trebuie să-i pedepsim sever pe abuzatori. Mulțumesc pentru angajarea voastră și continuați plini de curaj în această muncă.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat