Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (10 aprilie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi relatează a treia apariție a lui Isus înviat discipolilor, pe malul lacului Galileii, cu descrierea pescuirii minunate (cf. In 21,1-19). Relatarea este situată în cadrul vieții zilnice a discipolilor întorși în ținutul lor și la munca lor de pescari, după zilele tulburătoare ale pătimirii, morții și învierii Domnului. Era dificil pentru ei să înțeleagă ceea ce s-a întâmplat. Însă, în timp ce totul părea terminat, tot Isus este cel care "îi caută" din nou pe discipolii săi. El este cel care merge să-i caute. De data aceasta îi întâlnește la lac, unde ei au petrecut noaptea în bărci fără a pescui ceva. Năvoadele goale apar, într-un anumit sens, ca balanța experienței lor cu Isus: l-au cunoscut, au lăsat toate pentru a-l urma, plini de speranță... și acum? Da, l-au văzut înviat, dar apoi se gândeau: "A plecat și ne-a lăsat... A fost ca un vis...".

Dar iată că în zori Isus se prezintă pe malul lacului; însă ei nu-l recunosc (cf. v. 4). Acelor pescari, obosiți și dezamăgiți, Domnul le spune: "Aruncați năvoadele în partea dreaptă a bărcii și veți prinde" (v. 6). Discipolii au avut încredere în Isus și rezultatul a fost o pescuire incredibil de îmbelșugată. În acest moment Ioan se adresează lui Petru și spune: "E Domnul!" (v. 7). Și imediat Petru se aruncă în apă și înoată până la mal, spre Isus. În acea exclamație: "E Domnul!" este tot entuziasmul credinței pascale, plină de bucurie și de uimire, care contrastează puternic cu rătăcirea, descurajarea, sentimentul de neputință care s-au acumulat în sufletele discipolilor. Prezența lui Isus înviat transformă orice lucru: întunericul este învins de lumină, munca inutilă devine din nou rodnică și promițătoare, sentimentul de oboseală și de abandonare lasă loc unui nou elan și certitudinii că el este cu noi.

De atunci, toate aceste sentimente însuflețesc Biserica, comunitatea celui înviat. Noi toți suntem comunitatea celui înviat! Dacă la o privire superficială poate să pară uneori că întunericul răului și truda trăirii zilnice domină, Biserica știe cu certitudine că asupra celor care-l urmează pe Domnul Isus strălucește de acum lumina de neapus a Paștelui. Marea veste a Învierii revarsă în inimile credincioșilor o bucurie intimă și o speranță invincibilă. Cristos a înviat cu adevărat! Biserica și astăzi continuă să anunțe această veste fericită: bucuria și speranța continuă să curgă în inimi, în fețe, în gesturi, în cuvinte. Noi toți creștinii suntem chemați să comunicăm acest mesaj celor pe care-i întâlnim, în special celui care suferă, celui care este singur, celui care se află în condiții precare, celor bolnavi, celor refugiați, celor marginalizați. Să facem să ajungă la toți o rază a luminii lui Cristos înviat, un semn al puterii sale milostive.

El, Domnul, să reînnoiască și în noi credința pascală. Să ne facă tot mai conștienți de misiunea noastră în slujba evangheliei și a fraților; să ne umple de Duhul Sfânt pentru ca, susținuți de mijlocirea Mariei, cu toată Biserica să putem proclama măreția iubirii sale și bogăția milostivirii sale.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

În speranța dăruită nouă de Cristos înviat, reînnoiesc apelul meu pentru eliberarea tuturor persoanelor sechestrate în zone de conflict armat; îndeosebi doresc să-l amintesc pe preotul salezian Tom Uzhunnalil, răpit la Aden în Yemen la 4 martie.

Astăzi în Italia se celebrează Ziua Națională pentru Universitatea Catolică a Preasfintei Inimi, care are ca temă "În Italia de mâine eu voi fi". Doresc ca această mare Universitate, care continuă să aducă o importată slujire tineretului italian, să poată continua cu angajare reînnoită misiunea sa formativă, actualizând-o tot mai mult la exigențele de astăzi.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini care proveniți din Italia și din diferite părți ale lumii. Și un salut îl adresez și celor care fac maratonul. Îndeosebi, îi salut pe credincioșii din Gandosso, Golfo Aranci, Mede Lomellina, Cernobbio, Macerata Campania, Porto Azzurro, Maleo și Sasso Marconi, cu un gând special pentru candidații la mir din Campobasso, Marzocca și Montignano.

Mulțumesc pentru prezența lor corurile parohiale, dintre care unii au cântat în aceste zile în bazilica "Sfântul Petru". Multe mulțumiri!

Și tuturor urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat