Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sarah: astăzi sacramentele sunt victime ale deformărilor

De Iacopo Scaramuzzi

Astăzi, sacramentele sunt victime ale abuzurilor și "deformărilor" din cauza unor "decizii rele luate în mod deliberat de nu puțini preoți" care, declasând de exemplu Euharistia "în numele unui fantomatic conflict al semnelor", "îi încurcă pe credincioși". Este denunțarea cardinalului Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, care, împreună cu cardinalul american Raymond Leo Burke, patron al Ordinului militar suveran de Malta, și cu economistul Ettore Gotti Tedeschi, a prezentat cartea "Cu sacramentele nu se glumește" (Cantagalli, 222 de pagini), prefața de Vittorio Messori.

Prezentarea, organizată de editură în colaborare cu Pia Fondazione Paventi di San Bonaventura și care a avut loc aseară într-o sală plină din hotelul Columbus, pe Via della Conciliazione, a fost moderată de Jacopo Coghe (Generația familia). La dezbatere au intervenit Paolo Rodari (Repubblica) și Guillaume Ferluc (Paix Liturgique). Au trimis mesaje de adeziune cardinalii Gerhard Ludwig Müller, Peter Erdö, Mauro Piacenza, precum și cardinalul răposat Georges Cottier, monseniorii Enrico Dal Covolo, Jean Lafitte, Guido Marini, și însuși Vittorio Messori, care semnează introducerea și care va participa la o următoare prezentare a volumului care se va ține la Milano la 2 mai.

Prezenți în sală, printre alții, cardinalii Walter Brandmüller, Velasio De Paolis, José Saraiva Martins, mons. Agostino Marchetto, mons. Carlo Maria Viganò, mons. Guido Pozzo, și parlamentarii italieni Gaetano Quagliariello și Alfredo Mantovano.

"Cum este posibil chiar și numai să ne imaginăm să luăm în batjocură prezența lui Dumnezeu?", a spus Sarah în intervenția de deschidere. "Sacramentele sunt semne eficace, medicamente care iartă de păcat: se poate glumi cu medicamentele care te salvează și îți redau sănătatea?". Și totuși, a continuat cardinalul guineean, "așa cum ne-a amintit de mai multe ori papa Benedict al XVI-lea, în aceste decenii de după Conciliu asistăm la deformări ale liturgiei la limita suportabilului, într-un crescendo care nu se mai termină". Și "pentru aceasta papa Ioan Paul al II-lea a scris enciclica Ecclesia de Eucharistia, după care a urmat instrucțiunea Redemptionis sacramentum, care reafirma că în sacramente este în joc lex credendi. Aceeași preocupare l-a determinat pe papa Benedict al XVI-lea să promulge exortația apostolică Sacramentum caritatis și motu proprio Summorum pontificum".

Pentru Sarah, "a nu glumi cu sacramentele înseamnă a pune în centru sacramentul sacramentelor, Preasfântul Sacrament, astăzi în mod inexplicabil declasat în numele unui fantomatic conflict al semnelor, la fel s-a întâmplat cu crucea. Însă tabernacolul furnizează orientarea ad Dominum, așa de necesar în acest timp în care atâția ar vrea să trăiască de parcă Dumnezeu n-ar exista și să facă ceea ce vor". Astăzi, pentru prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, "are loc o trecere culturală și generațională în perceperea liturgiei, dar puțin își dau seama de asta, în pofida faptului că se vorbește mult despre semnele timpurilor". Și "chiar papa Francisc scrie în enciclica Lumen fidei că Isus ne-a atins", așa cum "Conciliul al II-lea din Vatican vorbește despre sacramentele credinței, pentru că sacramentele nu numai că presupun credința, ci o hrănesc și o întăresc".

Și totuși, a continuat Sarah, astăzi "se crede așa de puțin în puterea lor de transformare. Astăzi se afirmă nevoia de a le înțelege, de a le explica din nou, din cauza deformărilor și a deciziilor rele luate în mod deliberat de nu puțini preoți care-i încurcă pe credincioși, care ajung să nu le mai înțeleagă". Pentru cardinal, "unii preoți au moduri de moderator de televiziune, ni se întâmplă că asistăm la sacramente transformate în didascalii lungi". Însă "pentru a înțelege sacramentele nu trebuie să deschidem ochii, ci să-i închidem. Sacramentele nu se înțeleg cu ochii trupului, ci cu aceia ai spiritului".

Apoi cardinalul a adăugat: "L-am întâlnit pe papa sâmbătă și i-am spus: «dacă vrem să regăsim adevărata liturgie, dumneavoastră aveți puterea de a-i alunga pe fotografi din altar. Am transformat liturgiile într-un spectacol»".

În intervențiile lor, cardinalul Burke a subliniat printre altele că după Conciliul al II-lea din Vatican "s-a răspândit o mentalitate lumească, seculară, care a disprețuit tradiția bogată a Bisericii". Pentru Gotti Tedeschi, fost președinte al IOR, de mult timp "se glumește cu sacramentele într-un mod care devine insuportabil".

Biserica, se citește într-o prezentare a volumului lui Nicolas Bux, "pare că vrea să dizolve garniturile clare ale credinței într-un soi de supă nedeterminată și amestecată iarăși de acel «după mine» al anumitor preoți. Ei bine, sacramentele sunt expresia, forul, darul cel mai înalt și prețios al credinței. Iată, așadar, liturgistul nostru dedicându-se temei, cu pasiunea obișnuită. Pentru fiecare dintre cele șapte «semne eficace» autorul clarifică obiectul, semnificația, istoria. Apoi - necesară, și mai actuală ca oricând - observația cu privire la deformările, echivocurile, adăugirile sau decupările care astăzi amenință acel sacrament. Așadar, o cateheză într-un stil care știe că este în același timp doct și divulgator, urmată de un soi de «manual de folosire». La baza a tot ceea ce se întâmplă în Catholica de decenii de acum există ceea ce autorul denunța și în cărțile precedente: acea «cotitură antropocentrică ce a adus în Biserică multă prezență a omului, dar puțină prezență a lui Dumnezeu!». Sociologia în locul teologiei, Lumea care întunecă Cerul, orizontala fără verticală, profanitatea care alungă sacralitatea. Sinteza catolică - acel soi de lege a lui et-et, de unire a opusurilor care sprijină întregul edificiu al credinței - a fost prea des abandonată pentru o unilateralitate inadmisibilă".

(După Vatican Insider, 7 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat