Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea Familiei Vincențiene din Dieceza de Iași

Sâmbătă, 30 aprilie 2016, în Casa de reculegere "Gaudium et Spes" de la Traian, a avut loc întâlnirea Familiei Vincențiane din Dieceza de Iași pentru a marca încheierea Anului colaborării din Familia Vincențiană. Aproape de membrii Conferințelor "Sfântul Vincențiu de Paul" din Adjudeni, Bălțați, "Sfântul Anton" Iași, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași, Onești, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Roman, Târgu Frumos și Tomești au fost surorile "Maria Bambina", surorile sărace "Don Morinello", congregații care împărtășesc aceeași carismă vincențiană. Surorile de Caritate ale Sfântului Apostol Paul au dorit să ne fie alături deoarece colaborează foarte strâns cu mai multe conferințe din țară.

Întâlnirea a început cu prezentarea de către sora Tereza Ghiurcă a cuvântului de salut al PS Aurel Percă. Prin acest cuvânt suntem îndemnați să aprofundăm această carismă și mai ales să găsim noi modalități de a o intensifica în acest An Sfânt.

Pentru a ne introduce în temă, doamna Ana Doboș, membră a Conferinței "Sfântul Vincențiu" din Iași, a prezentat carisma acestui gigant al carității, sfântul Vincențiu de Paul, și operele înfăptuite de el. S-a subliniat faptul că sfântul Vincențiu și-a început activitatea împreună cu laicii și primul grup înființat de el a fost un grup de laici (Confreriile de caritate, 1617).

Invitații noștri, sora Magdalena Hârbu (fiică a carității), pr. Barta Szabolcs (preot lazarist) ne-au ajutat să înțelegem cum a colaborat sfântul Vincențiu cu personalitățile importante din timpul său cu ajutorul cărora a reușit să fondeze două institute de viață consacrată (Congregația Misiunii și Fiicele Carității).

În continuare s-au prezentat activitățile și istoricul ramurilor Familiei Vincențiene prezente la întâlnire. Sfânta Liturghie a fost celebrată de păstorul Diecezei de Iași, episcopul Petru Gherghel, însoțit de îndrumătorii spirituali ai conferințelor "Sfântul Vincențiu de Paul".

În cuvântul de la predică pr. Toma Encuță, paroh la Adjudeni, ne-a încurajat în activitatea noastră și ne-a oferit ca exemplu viața și opera de caritate a sfântului Vincențiu de Paul. PS Petru ne-a susținut în munca noastră de slujire a săracilor și ne-a îndemnat să trăim vocația primită prin Botez, să participăm la operele de caritate, la misiunea Bisericii locale și ne-a asigurat de sprijinul lui.

Pentru a marca importanța evenimentului Preasfințitul a acordat binecuvântarea episcopală și indulgența plenară pentru toți participanții.

După-amiază au urmat discuții în grupe mici, fiecare a fost invitat să dea exemple concrete de colaborare în cadrul conferințelor SVP și cu alte ramuri ale Familiei Vincențiene. S-a amintit că în anul 2017 se împlinesc 400 de ani de carismă vincențiană și am fost invitați să ne gândim la modul în care vom sărbători acest eveniment: la nivel de parohie, dieceză sau național.

Ziua s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire pentru chemarea noastră de a-l iubi pe Isus slujind săracul.

Francisc Hușanu și Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 aprilie: Întâlnirea Familiei Vincențiene din Dieceza de Iași


 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat