Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului de la Buruienești, un pelerinaj în Anul Milostivirii

Ziua Tineretului de anul acesta va avea loc în ziua de 7 mai și va fi găzduită de Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești. Tema întâlnirii a fost încredințată Bisericii întregi de papa Francisc: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7)

Care este finalitatea Zilei Tineretului?

Ziua Tineretului este un semn al grijii Bisericii locale față de tineri. Acestora le este dedicată o zi, la nivel diecezan, în spiritul Zilelor Mondiale ale Tineretului. Este o ocazie deosebită în care tinerii din întreaga dieceză să se întâlnească și să dea mărturie de credința lor. Anul acesta Ziua Tineretului are o valență deosebită dată de contextul celebrării Jubileului Extraordinar al Milostivirii.

Care este programul Zilei Tineretului?

După modelul Zilelor Mondiale ale Tineretului întâlnirea diecezană a tinerilor îmbină celebrarea (sfânta Liturghie, diferite momente de rugăciune etc.), formarea (umană, spirituală, specifică pentru anumite activități), sărbătoarea (Festivalul tinerilor) și comuniunea (întâlnirea între tineri, schimb de experiență, entuziasm, sărbătoare etc.).

Ziua Tineretului de la Buruienești se va desfășura după următorul program:

Vineri, 6 mai 2016
18.00 - Sfânta Liturghie cu voluntarii
20.00 - Oră de veghe

Sâmbătă, 7 mai 2016
09.00 - Program de animare
09.30 - Program cultural-religios
10.30 - Pregătirea cântărilor pentru sfânta Liturghie
11.00 - Sfânta Liturghie
13.30 - Festivalul tinerilor
15.30 - Încheiere

În perioada 30 aprilie - 6 mai în biserica din Buruienești vor avea loc misiuni pentru tineri după următorul program:
17.00 - Prezentarea grupului care animă sfânta Liturghie
17.15 - Recitarea rugăciunii rozariului
18.00 - Sfânta Liturghie cu predică pentru tineri
19.00 - Adorație euharistică
19.20 - Moment de sărbătoare

Sunt invitații să participe tinerii din comunitatea din Buruienești și din comunitățile apropiate.

Din ziua de 30 aprilie și până în ziua de 7 mai este oferită posibilitatea dobândirii indulgenței plenare: "Știind că este Anul Jubiliar al Milostivirii, în sintonie cu gândul Sfântului Părinte papa Francisc, care ne îndeamnă să beneficiem de marea favoare a indulgenței jubiliare, vreau să anunț și să fac cunoscută următoarea precizare și hotărâre episcopală prin care, începând cu ziua de 1 mai și până la încheierea sărbătorii și a întâlnirii tineretului, toți cei care vor participa la pregătire și la celebrare și vor intra în biserica parohială, pentru a ajunge la locul celebrării, ca pe o poartă specială a milostivirii, vor putea beneficia de obținerea indulgenței plenare jubiliare, o dată pe zi, îndeplinind pentru aceasta prescrierile obișnuite: sfânta Spovadă, Împărtășania, participarea la celebrarea sfintei Liturghii, recitarea Crezului, a rugăciunii Tatăl nostru și a unei rugăciuni mariane (Regina caeli sau Adu-ți aminte) după intenția Sfântului Părinte. (Mesajul episcopului Petru Gherghel pentru Ziua Tineretului 2016).

Ce trebuie avut în vedere pentru buna desfășurarea a Ziua Tineretului de la Buruienești?

- Tinerii din parohie să fie pregătiți din timp pentru această zi. Nu este oportun să fie cooptați în ultimele zile lipsind astfel o motivație consistentă.

- Se cuvine ca pregătirea tinerilor să fie în primul rând spirituală: cateheze pe tema Mesajului Sfântului Părinte, momente de rugăciune, explicarea semnificației Zilei Tineretului, etc.

- Stabilirea unor reguli clare care vor contribui la buna dispoziție a grupului parohial și la adecvata desfășurare a întregii întâlniri. În aceste reguli este oportun să fie specificat să se evite orice comportament care nu este în conformitate cu natura evenimentului

- Grupul de tineri va avea un responsabil (un preot sau un tânăr) ale căror date de contact vor fi lăsate la centrul de primire.

- În momentul înscrierii grupului la centrul de primire se vor prelua materialele pentru fiecare participant.

- Adresăm propunerea și rugămintea ca fiecare participant să facă o ofertă de minim 2 lei pentru susținerea unei părți din cheltuielile de organizare și de promovare a evenimentului precum și a altor evenimente destinate tinerilor.

- Tânărul/tânăra care va reprezenta parohia în fața altarului se va prezenta la ora 10 la punctul de pornire a procesiunii pentru sfânta Liturghie amenajat în curtea școlii

- Tinerii să fie îndemnați să participe la întregul program iar plecarea să fie luată în considerare după încheierea programului. Situațiile contrare alterează frumusețea evenimentului.

- Preoții care vor concelebra la sfânta Liturghie sunt rugați să aducă stolă de culoare albă.

Trăită ca un pelerinaj (nu doar ca o zi alternativă, de excursie, de distracție) Ziua Tineretului poate fi o ocazie de a deveni cu adevărat misionari ai lui Cristos, semne vii ale prezenței sale milostive în istoria tinerilor și în lumea de azi!

Fiecare tânăr din Dieceza de Iași este așteptat la această sărbătoare a credinței pentru a deveni un misionar la milostivirii!

Pr. Felix Roca
responsabilul Oficiului
pentru Pastorația Tineretului
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat