Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Milostivirea în exortația "Amoris laetitia"

Energie care vindecă
De Enzo Bianchi

După enciclica Deus caritas est a lui Benedict al XVI-lea despre iubirea lui Dumnezeu relatată și trăită de Isus Cristos și revărsată prin Duhul Sfânt în inima fiecărui creștin, acum Papa cu exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia a trasat calea în care iubirea lui Dumnezeu poate să fie trăită în istoriile de iubire pe care bărbați și femei le împletesc dând viață familiilor.

Această exortație ar putea să fie intitulată via amoris pentru că indică în mod concret un drum de parcurs care este bucurie pentru toată omenirea. Astfel primatul iubirii este confirmat mai presus de orice situație citită doctrinal și juridic. Pontiful afirmă cu coerență că dacă Evanghelia este bucurie, gaudium, atunci iubirea lui Dumnezeu dăruită creștinului este și ea veste bună, Evanghelie, așadar bucurie, laetitia.

Pentru aceasta în centru exortației - în întregime prețioasă și de ascultat cu atenție - se află perla luminoasă și strălucitoare a capitolului al patrulea, în întregime dedicat iubirii în viața matrimonială: un cânt adus iubirii care are ca urmă capitolul al treisprezecelea din Prima Scrisoare către Corinteni. Papa reușește să citească textul din sfântul Paul ascultând bărbați și femei de astăzi care caută toată viața să trăiască această iubire creștină în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, în lupta spirituală, în a da sens istoriilor lor de iubire.

Este o contemplare a iubirii care aude și vede mărit (macrothym?i), a iubirii care vrea și realizează binele și a iubirii care plăsmuiește relațiile. Francisc schițează un drum pentru a trăi iubirea dintre bărbat și femeie, dintre părinți și copii, în spațiul fără bariere, niciodată închis, al familiei. Opus amoris, lucrarea iubirii, exercițiu necesar pentru ca istoriile de iubire să devină opere de artă, fără idealisme nici spiritualisme.

Cânt al iubirii familiei, deci, dar dictat de realismul celui care cunoaște meseria dură de a trăi, arta laborioasă a carității, truda trăirii împreună în supunere reciprocă și într-o fidelitate care nu dispare. Acest ideal nu este niciodată întunecat sau uitat în exortație: este pus în fața fiecărei ființe umane asupra căreia exercită atracție și uimire, dar fără a idealiza raporturile în viața familială. Experiența limitei fragilității umane și a slăbiciunii cărnii ne spun că, de fapt, contradicția față de voința Domnului este atestată și repetată de toți: și în evenimentul iubirii experiența păcatului este prezentă în diferite moduri pentru că, așa cum a spus Isus, este suficient a privi o femeie cu dorință în inimă pentru a comite adulter (cf. Mt 5,28).

În comunitățile credincioșilor aceste contradicții pot să furnizeze tentația pentru unii - care se simt drepți, puternici și sănătoși - să-l marginalizeze pe cel care a păcătuit, considerând că astfel stârpesc răul: este veșnica tentație de a smulge neghina, denunțată de Isus în celebra parabolă. Însă, după exemplul lăsat ei de Domnul său, Biserica deja pornind la Conciliul din Ierusalim, așa cum amintește Papa Francisc, a încercat să fie de acord aproape mereu cu afirmarea milostivirii.

Calea milostivirii cere să nu se excludă nici să se marginalizeze, ci să se angajeze pentru ca păcătosul să nu moară ci să aibă viața. Biserica nu poate face altceva decât să-l imite pe Isus, care îi spune adulterinei care a păcătuit: "Nici eu nu te condamn" (In 8,11). Condamnarea este asupra păcatului, milostivirea asupra păcătosului pentru că niciun păcat nu-l poate defini pe cel care l-a comis. Tocmai darul milostivirii care conține mereu iertarea poate cauza convertirea, schimbarea de viață. Milostivirea este întotdeauna har, energie divină care justifică și dă forță acolo unde este slăbiciune, aduce vindecare acolo unde este boală.

Această exortație în Anul Jubiliar al Milostivirii vrea să ne ajute să redescoperim că milostivirea vestită de Isus nu este după meritocrație, nu poate să fie meritată nici condiționată, pentru că dreptatea lui Dumnezeu imanentă în ea nu este niciodată punitivă ci justificatoare.

Biserica este în lume și prezență care-i primește pe păcătoși, nu este adunarea celor care se simt drepți sau spun că văd: și atunci când găsește pe cineva în situație "așa-numită iregulară", adică neconformă cu exigențele Evangheliei, trebuie să-i trateze pe acești păcătoși publici (vameși) așa cum i-a tratat Isus, mergând în căutarea lor, locuind cu ei, însoțindu-i fără a-i abandona vreodată (cf. Mt 9,10-13).

Pentru a trăi asta nu este nevoie de o normativă generală de tip canonic aplicabilă în mod nediferențiat în toate situațiile și în diferitele zone culturale, așa cum amintește papa, ci este nevoie mai degrabă ca Biserica, prin păstorii săi să exercite discernământul în diferitele situații personale fără a cădea vreodată în cazuistica scrupuloșilor sau a drepților înrăiți, interesați mai mult să măsoare păcatul decât să citească suferințele care însoțesc mereu contradicțiile față de voința lui Dumnezeu.

Exortația, pentru care se înalță din Biserică o mulțumire către Domnul, vestește bucuria iubirii și cere să creștem în credință, să devenim creștini maturi (cf. Evr 5,14) așa încât să trăim libertatea Duhului Sfânt, capacitatea de a nu condamna și acel discernământ spiritual care ajută să gândim în așa fel încât "să nu interpretăm" (Lc 12,54-57). Așadar, nu cuvinte ambigue, nicio tăcere despre adevărurile mesajului creștin, ci un cantus firmus adus iubirii care vine de la Dumnezeu, adus iubirii care, trăite, îl face pe Dumnezeu prezent în mijlocul nostru.

(După L'Osservatore Romano, 29 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat