Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moinești: Misiuni populare

Perioada 21-24 aprilie 2016 a reprezentat pentru comunitatea din Parohia "Înălțarea Domnului" Moinești un timp de har și binecuvântare prin temele de meditație oferite în cadrul celebrării misiunilor populare.

La începutul misiunilor populare, părintele paroh Ludovic Butnărașu a invitat întreaga comunitate să-și deschidă sufletul în fața lui Dumnezeu în cadrul sacramentului Reconcilierii pentru a primi iertarea și milostivirea divină cu scopul unei trăiri mai profunde a acestor zile de aleasă binecuvântare.

Ideea centrală a misiunilor populare a fost "Familia în anul milostivirii", iar părintele predicator Vernică Petru, paroh al comunității Dărmănești, a împărțit această temă în patru meditații sub următoarele teme: "Păcatul de moarte", "De vorbă cu tatăl și soțul din familia creștină". "De vorbă cu mama și soția din familia creștină" și "Rugăciunea Sfintei Liturghii și familia".

Sub inspirația Duhului Sfânt, în cadrul primei omilii cu tema "Păcatul de moarte" părintele predicator a subliniat faptul că păcatul de moarte este răul cel mai mare, dușmanul sufletului nostru. Este asemenea unei rădăcini care pătrunde cât mai adânc în sufletul nostru cu scopul de a ne distruge. Arma creștinului împotriva păcatului de moarte este rugăciunea și participarea deasă la sfintele sacramente.

"De vorbă cu tatăl și soțul din familia creștină" a reprezentat tema celei de a doua omilii în cadrul căreia părintele predicator a evidențiat rolul primordial al tatălui în formarea copiilor. A îndemnat la participarea tatălui la rugăciunea în familie, la participarea alături de copii la sfânta Liturghie, astfel încât, prin exemplul personal să ajute la formarea spirituală a copiilor. Soțul să își susțină și ajute soția, cu calm și înțelegere, pentru a avea o viață de familie asemenea Familiei Sfinte de la Nazaret.

În cadrul celei de a treia omilii cu tema "De vorbă cu mama și soția din familia creștină" s-a precizat faptul că mama reprezintă inima și soarele întregii familii. Inima mamei este capabilă de iubire necondiționată către toți membrii familiei, chiar dacă fiii sau soțul ar fi supărat-o, mama e capabilă să iubească și să se sacrifice pentru toți membrii familiei. Mama este cea care îi îndreaptă prima dată pașii copilului spre biserică, îi împreunează mâinile pentru rugăciune. Părintele predicator i-a îndemnat pe soți să colaboreze la planul lui Dumnezeu pentru educarea și formarea copiilor, rodul iubirii dintre soți.

În ultima zi a misiunilor populare, în cadrul omiliei cu tema "Rugăciunea sfintei Liturghii și familia" părintele predicator a precizat rolul esențial al participării familiei la sfânta Liturghie duminicală, menționând că o oră "pierdută" ne ajută să "câștigăm" o săptămână. De asemenea, părintele a mai menționat că familia creștină se bazează pe două coloane: coloana sacramentelor (Spovada, Împărtășania) și sfânta Liturghie. Ce imagine poate fi mai frumoasă decât imaginea familiei participând la sfânta Liturghie, spovedindu-se și împărtășindu-se cu toți?

La finalul acestor zile de har și binecuvântare, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de părintele decan Augustin Benchea, părintele paroh Ludovic Butnarașu a mulțumit în numele comunității părintelui Petru Vernică, predicatorul care prin temele alese ne-a ajutat să descoperim milostivirea lui Dumnezeu și să punem în practică în viața de familie cuvintele deosebite meditate în aceste zile speciale. Părintele paroh a mulțumit tuturor preoților concelebranți, precum și comunității care a primit în număr foarte mare iertarea lui Dumnezeu prin sacramentul Spovezii și s-a hrănit cu trupul lui Cristos.

Duhul Sfânt să lumineze familiile noastre pentru a trăi în iubirea și milostivirea lui Dumnezeu!

Ancuța Scheel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-24 aprilie: Moinești: Misiuni populare


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat