Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Reconciliatio et paenitentia

Spovada, reconcilierea, penitența, milostivirea lui Dumnezeu etc., sunt realități din viața creștinilor care nu au fost "inventate" pentru Anul Sfânt al Milostivirii Divine. Ele au început "să prindă viață" odată cu întruparea Fiului lui Dumnezeu. Sfântul papă Ioan Paul al II-lea prin exortația apostolică Reconciliatio et paenitentia, a reînsuflețit practica Spovezii și i-a direcționat pe oameni spre Isus, cel care a spus pentru prima dată "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15).

Sfântul Ioan Paul al II-lea și-a început exortația cu aceleași cuvinte cu care Isus a început să predice: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie". Continuând învățătura despre misterul învierii, papa îl prezintă pe Isus ca "Mântuitorul și Învățătorul nostru"; el călăuzește Biserica și lumea spre calea ispășirii, singura cale ce conduce spre reconcilierea totală.

Exortația are trei capitole precedate de o introducere și, la final, o concluzie. În introducere se vorbește despre dificultățile și diviziunile lumii moderne. Mai mult decât atât, se subliniază dorința inerentă a umanității după reconciliere.

În primul capitol ("Convertirea și reconcilierea, îndatorire a Bisericii") vorbește despre faptul că misiunea Bisericii a fost și rămâne aceeași: de a converti inimi, îndreptându-le spre Dumnezeu.

Al doilea capitol se intitulează: "Iubirea mai tare decât păcatul"; în el papa demonstrează că păcatul este cauza rănilor pe care oamenii și le provoacă ei înșiși, dar îl rănesc și pe Dumnezeu și pe aproapele. Se mai discută și despre dimensiunile personale și sociale ale păcatului

În cel de-al treilea capitol ("Pastorația pocăinței și a împăcării") putem găsi mijloacele și căile necesare pentru promovarea pocăinței și a împăcării, întorcându-ne la tema din Evanghelia după sfântul Marcu: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie".

În exortație se observă învățătura sfântului Ioan Paul al II-lea despre păcat. Papa insistă asupra faptului că păcatul este un "act liber și personal". Vorbind despre "păcatul social", papa îl împarte în trei: păcatul personal care are efecte sociale, păcatul care îl afectează direct pe aproapele și păcatul social care afectează relațiile dintre comunitățile umane. Papa nu acceptă confundarea dintre păcatul personal și păcatul social, în sensul că păcatul social nu diminuează sau abolește a păcatul personal, substituind astfel responsabilitatea personală cu pedeapsa socială. Dincolo de tot ce se întâmplă în jurul său omul are libertatea de a face binele sau răul.

Sanctitatea sa a folosit parabola fiului risipitor pentru a explica procesul convertirii și al reconcilierii, spunând că "Dumnezeu Tatăl, bogat în milostivire" este oricând gată să ierte; iertarea este un dar ce face parte din Dumnezeu, iar această capacitate de a ierta a fost dăruită Bisericii și misiunii sale.

În concluzie papa îi cheamă pe toți la unitate și la o convertire sinceră a inimii. Exortația se încheie cu îndemnul "să vă îndreptați mintea împreună cu mine spre inima neprihănită a Mariei, mama lui Isus (...) Într-adevăr, Maria, datorită maternității sale divine, a fost asociată lui Dumnezeu în opera reconcilierii; (...) prin mijlocirea ei, neamul omenesc să descopere și să străbată calea convertirii, singura care îl poate duce la reconcilierea deplină".

Documentul este un ghid eficient în Anul Sfânt al Milostivirii Divine pentru înțelegerea dimensiunii păcatului și pentru convertire. Sfântul Ioan Paul al II-lea ne învață cum să trecem peste problemele inerente ale vieții și cum să gustăm din izvorul nesecat al milostivirii divine.

Andrei Gherghel

* * *

Reconciliatio et paenitentia
Ioan Paul al II-lea, Ed. "Presa Bună", 2016, ISBN 978-606-8116-55-6, 10x14 cm, 152 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat