Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Încurajarea din "Amoris laetitia"

Și în situațiile dificile

De cardinal Reinhard Marx

Arhiepiscop de München și Freising

Președinte al Conferinței Episcopale Germane

"Să nu ne pierdem speranța din cauza limitelor noastre, dar nici să nu renunțăm să căutăm plinătatea de iubire și de comuniune care ne-a fost promisă" (Amoris laetitia, nr. 325). Cu aceste cuvinte se încheie textul exortației apostolice. Cuvintele de la începutul unui document pontifical sunt citate des și sunt cunoscute pe larg, și pentru că primele două cuvinte formează și titlul, deci sunt mereu alese cu grijă. Dar merită să privim și la ultimele cuvinte. Încurajarea de a nu pierde speranța din cauza propriilor limite este pusă la sfârșitul unui document lung, în care papa Francisc definește o misiune foarte exigentă care ne este încredințată în grija pastorală a Bisericii. Este vorba despre o grijă pastorală care ia în serios necesitatea de a răspunde cu adevărat în mod concret la istoria și la situația de viață individuală, pe care persoanele le poartă cu sine când ni se adresează nouă. Și mai ales: să nu se predice de sus un ideal, ci să se încurajeze trăirea evangheliei în respectivele situații de viață și descoperirea ei ca izvor al iubirii.

Chiar în sfera vitală a sexualității, a relației, a raportului de cuplu, a căsătoriei, a familiei și a faptului de a fi părinți, pentru fiecare persoană care vine în fața noastră avem de-a face - în realitate din totdeauna, însă astăzi cu mai multă forță și în mod inevitabil - cu o istorie proprie, cu așteptări, amprente, dorințe și chiar răni proprii. Și numai în cazuri foarte rare este posibil să se clasifice și să se evalueze simplu în baza categoriilor externe care aspecte și motivații sunt legate cu această istorie.

În această situație, pe care, fără a exagera, uneori este posibil s-o definim confuză și complicată, trebuie mărturisită evanghelia lui Isus Cristos, mesajul iubirii lui Dumnezeu care face fericiți. Este o misiune într-adevăr angajantă pentru grija pastorală, pentru că fără un proces de dialog personal, și uneori chiar mai intens, toate acestea nu vor fi posibile. Triada "a însoți, a discerne și a integra" descrisă de papa Francisc va deveni cantus firmus al pastorației dacă ea vrea cu adevărat să ajungă la om și să deschidă acel drum pe care însuși Dumnezeu îl parcurge cu aceste persoane. Aceasta desigur va avea repercusiuni asupra formării și asupra profilului preoților noștri, precum și al colaboratoarelor și colaboratorilor noștri în pastorație. Va trebui să dedicăm mai multă atenție dialogului și însoțirii pastorale, dar aceasta va face bine profilului pastoral. De fapt, este vorba de a reînnoi - chiar în cadrul Căsătoriei și familiei - o îngrijire pastorală exigentă, care poate duce apoi și la sacramentele Căsătoriei, Reconcilierii și Euharistiei, care exprimă în mod deosebit communio cu Cristos și cu Biserica.

În fața vastității și complexității exigențelor puse de Amoris laetitia, un aspect categoric pozitiv al documentului este că papa Francisc nu are nevoie să modifice marea dogmatică și nu introduce noi orientări, de care ar trebui să se țină cont. Mai mult, el conduce această dogmatică mereu spre nucleul său și spre limbajul său, care derivă din evanghelie, așa încât multe lucruri sunt redescoperite. Și indicația că învățăturile și normele Bisericii au nevoie de o adaptare în practica pastorală nu este o inovație introdusă de papa Francisc. Numeroasele referințe nu numai la predecesorii săi, ci, în chestiunea adaptării, și la sfântul Toma de Aquino, arată clar că este vorba despre bunuri importante găsite în comoara tradiției Bisericii.

O demonstrație concretă este, de exemplu, referința la o reflecție a sfântului Toma de Aquino (Summa theologiae, I-II, 94, 4) pe care papa Francisc o citează la nr. 304 din Amoris laetitia. Se referă la faptul că normele și regulile generale, când sunt aplicate la situații concrete, specifice, nu întotdeauna sunt total adecvate. Nu întotdeauna toți pot să înțeleagă semnificația exactă, și uneori situația nu poate să fie într-adevăr cuprinsă pe deplin într-o regulă. Atunci este de folos înțelepciunea umană pentru a scoate ceea ce este mai bun din orice situație, respectând regula numai în parte sau nerespectând-o deloc, pentru că altminteri nu s-ar obține nimic serios. Papa Francisc face această sobră teorie de acțiune rodnică pentru Biserică, deoarece din ea reiese clar: a acționa cu înțelepciune nu înseamnă "a vorbi în mod incomprehensibil" sau "laxism", ci fără a putea face abstracție dacă se vrea obținerea de obiective raționale. De aceea, cei care au în grijă sufletele trebuie să acționeze cu înțelepciune, și aceasta în sensul învățăturii Bisericii și în același timp în lumina milostivirii, care ca principiu trebuie să caracterizeze acțiunea Bisericii. Salus animarum suprema lex!

Pe acest fundal se înțelege și de ce Amoris laetitia pune accent deosebit pe unele aspecte. Între acestea sunt, alături de atenția din partea păstorilor, și respectarea conștiinței individuale, care trebuie formată, dar nu înlocuită (cf. nr. 37), și necesitatea de a găsi în Bisericile particulare soluții mai înculturate, "atente la tradițiile și la provocările locale" (nr. 3).

Misiunea care derivă din aceasta pentru pastorație este să meargă individual la persoane, în lumina milostivirii și a iubirii lui Dumnezeu, oferindu-le însoțire și comuniune, făcând abstracție de situația de viață în care se află și de faptul că aceasta corespunde sau nu în orice aspect cu învățătura Bisericii. Această misiune este pe atât de indispensabilă, pe cât este de profund catolică și exigentă. Și nu se referă numai la Căsătorie și familie, ci la toate situațiile vieții. Pornind de la reflecțiile sinodale, papa Francisc afirmă: "Realitățile care ne preocupă sunt provocări. Să nu cădem în capcana de a ne epuiza în plângeri autodefensive, în loc de a trezi o creativitate misionară. În toate situațiile «Biserica simte necesitatea de a spune un cuvânt de adevăr și de speranță. [...] Marile valori ale Căsătoriei și familiei creștine corespund căutării care străbate existența umană» (Relatio Synodi 2014, 11)" (nr. 57).

Într-un anumit sens se poate afirma că papa Francisc însuși ne precede pe acest drum, redactând exortația postsinodală în așa fel încât să reprezinte o vastă propunere de orientări, care vine în întâmpinarea atâtor situații de viață obișnuite, care nu condamnă, ci invită.

Cu multă probabilitate, fiecare cititoare sau cititor interesat de acest text, și desigur toți cei care sunt angajați în pastorație, vor găsi în el ceva ce pot să poarte cu ei, să mediteze și să realizeze în viață. Deci să ne lăsăm contagiați de avântul pastoral al textului și să urmăm îndemnul papei Francisc de "a căuta plinătatea de iubire și de comuniune care ne-a fost promisă" (nr. 325).

(După L'Osservatore Romano, 27 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat