Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Maica Tereza era deja sfântă și pentru noi, hindușii"

De Carlo Pizzati

"Dacă ar fi posibil să-l întâlnesc pe papa Francisc mi-ar plăcea mult să-i strâng mâna și să-i spun: mulțumesc că ați declarat-o sfântă pe Maica Tereza! Dar i-aș spune și că pentru milioane de persoane în lume era deja o sfântă. Nu pentru că era creștină, ci pentru că era un suflet mare", spune Navin Chawla, biograful său.

Navin Chawla a frecventat-o pe Maica Tereza de Calcutta timp de 23 de ani și a scris o biografie a sa best-seller, tradusă în 14 țări. A fost comisarul electoral național în 2009, printre furtuni și atacuri politice depășite cu mare stil. Acum continuă opera învățată de la sora din Calcutta, investind o bună parte din câștigurile din biografie în leprozerii și centre pentru îngrijirea copiilor care nu aud. Dar a rămas în mod riguros hindus. Și ține să amintească asta, pentru că aici polemica referitoare la convertirile la creștinism nu s-a stins desigur, ci dimpotrivă s-a înăsprit.

La douăzeci de ani după moartea premiatei Nobel pentru Pace născută la Skopje, ce a rămas în India din moștenirea Maicii Tereza?

"Moștenirea Maicii Tereza merge dincolo de India. Aparține lumii. Este un exemplu universal. Este la nivelul lui Swami Vivekananda al nostru, al lui Mahatma Gandhi, al lui Nelson Mandela și Desmond Tutu. Este un suflet prea mare pentru a fi reținut într-o unică țară".

Dar India este locul unde sfânta a exprimat la maxim măreția sa. Care a fost impactul său?

"Pentru a vă da un exemplu a reușit să mă transforme pe mine, care am rămas hindus. A făcut din mine o persoană diferită. A creat o punte între mine și sărăcie. M-a determinat să intru în contact cu săracii din jurul meu. A dat un sens acestei legături cu săracii și pentru clasa medie. Nu că hinduismul ar duce lipsă de sentimentul de compasiune. Dar m-a învățat să adun un lepros de pe pământ. Cu exemplul. Ce l-a determinat pe Navin Chawla, un birocrat care a studiat în școlile juste, să ia asupra sa 18 mii de cazuri disperate în leprozeriile de care mă ocup? Maica Tereza a reușit să atingă ceva în mine. Și a făcut asta cu alte sute de mii de persoane. Și cum? Dând exemplul bun".

Cum a fost primită aici în India, la început?

"În India avem multă reverență față de cel care se roagă și față de cel care este umil. Când a venit nu era o europeană îmbrăcată în soră. Purta în picioare niște sandale scofâlcite și era îmbrăcată cu un sari cusut așa cum s-a putut. Bengala ieșea dintr-o foamete care a ucis 4 milioane de persoane. Spitalele, până la independența de Regatul Unit, erau deschise numai britanicilor și soldaților. Și ea ce a făcut? A învățat să cerșească. Experimentând cea mai profundă umilire, s-a întărit. A devenit cu «obraz mai gros». Până la urmă a fost directoare, nu-i așa? Deci, atunci când întâlnea pe cineva se gândea imediat «ce poate să facă pentru mine»? sau cum putea să-i ajute pe săraci prin lucrarea mea? A construit un prim spital și a făcut așa atât de mult pentru săraci încât în puțin timp oamenii se înclinau pentru a-i atinge picioarele, care este un gest de respect, aici în India, față de figurile cu autoritate. După moartea sa, misiunile din India cresc, surorile din ordin sunt tot mai multe. Voluntarii nu scad ca număr și nici finanțările".

Dar datorită atitudinii sale în a primi fonduri a fost criticată puternic. Mă gândesc la "Poziția Misionară" a lui Christopher Hitchens, carte în care este acuzată că a fost finanțată de dictatorul haitian Duvalier și de finanțatorul corupt Keating, ca și cum sora ar fi împărțit indulgențe plenare.

"Să tratăm și aceste presupuse umbre, așadar. Ascultați, să presupunem că Maica Tereza a primit și donații fără să identifice de la cine veneau. Chiar dacă ar fi așa, ar fi un lucru așa de nesemnificativ în oceanul de Bine pe care sfânta l-a făcut. Este adevărat, nu privea pe nimeni în față. Dacă se gândea că ai fi putut s-o ajuți, venea la tine, îți explica tot ce făcea și aștepta să-i oferi ceva. Nu cerea niciodată. Și spunea că nu o interesa cine era cel care oferă bani. Nu făcea diferențe: ea vedea numai săracii".

Până cu puține luni în urmă Maica Tereza a fost acuzată de fundamentaliștii hinduși din RSS și de exponenți din BJP, acum la guvernare, că a convertit forțat mulți săraci la creștinism, chiar și când erau bolnavi, pe patul de moarte, sau orfani de adoptat.

"Nu există nici măcar o mărturie care să confirme aceste invenții. Nu avea nicio nevoie să convertească. Deoarece, pentru ea, copilul sărac abandonat pe drum era Isus. Leprosul era Isus. Muribundul era Isus. Nu exista nicio nevoie de a converti pe cineva care era deja Dumnezeu".

O viziune panteistă și un pic hindusă, ca să spunem adevărul. Dar dumneavoastră ați spus că Maica Tereza a "creat o punte" între dumneavoastră și săraci. Credeți că a reușit să abată clasa medie indiană de acea indiferență emotivă care pare uneori aproape necesară pentru a supraviețui, în această țară, în fața atâtor dureri și lipsuri?

"Uitați-vă, poate că este așa. Dar după părerea mea în Europa sunteți și mai puțin norocoși decât noi".

De ce?

"Deoarece cu Maica Tereza am venit pe străzile voastre, printre cerșetorii din orașele europene. Am fost în multe locuri. Și găseam atâta singurătate. Aici la noi, templele noastre sunt încă pline, în schimb bisericile voastre sunt tot mai goale. Îmi amintesc sub podul Waterloo din Londra cum dezmoșteniții pe care-i întâlneam mi se păreau așa de mâniați și supărați. Nu voiau nicio compasiune, nu răspundeau la întrebări, cârteau împotrivă. Niciunul nu-și vorbea. Poate că aveți un venit pe cap de locuitor mai ridicat, dar și nivelul de singurătate pe cap de locuitor este mai ridicat. Așa cum spunea Maica Tereza: singurătatea este lepra Occidentului".

(După Vatican Insider, 14 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 92.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat