Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

José Sánchez del Río, copilul care și-a dat viața pentru credință

De Iván de Vargas

Victimă a persecuțiilor religioase ale unuia dintre cele mai radicale guverne anticlericale din istoria Mexicului și martor al omuciderilor sălbatice din timpul războiului "cristera", José Sánchez del Río a fost arestat de nașul său în aceeași biserică în care a fost botezat, apoi torturat în mod brutal și martirizat în cimitirul din orașul său natal pentru apărarea sa curajoasă a Bisericii catolice. Avea numai 14 ani. Înainte de a muri călăii săi l-au întrebat: "Ce să spunem tatălui tău?". El a răspuns: "Că ne vom vedea în cer. Trăiască Cristos Rege și Fecioara de Guadalupe!". Papa Francisc a semnat marțea trecută, 15 martie 2016, decretul care stabilește canonizarea acestui copil curajos care va fi ridicat la cinstea altarelor în Vatican, la 16 octombrie 2016. În vederea acestui eveniment, agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Luis Manuel Laureán LC, consătean al fericitului, care ne relatează cum tocmai amintirea și exemplul lui "Joselito" au confirmat vocația sa sacerdotală. Iată în continuare interviul:

Martir la 14 ani. Am putea rezuma astfel viața lui José Sánchez del Río, care va fi canonizat la 16 octombrie. De altfel, acest tânăr fericit mexican era originar din Sahuayo, în Michoacán, chiar satul dumneavoastră natal. Deci cum ați primit această veste?

Cu bucurie enormă. Imediat ce am aflat vestea, am răspândit-o. Și imediat, în orașul meu, au tras clopotele, s-a făcut o procesiune și o celebrare solemnă de mulțumire și au fost "focuri de artificii" în semn de sărbătoare și de veselie...

Cu siguranță v-au revenit în minte și atâtea amintiri...

Toți când eram copii în satul meu am ascultat istoria lui José Sánchez del Río și am învățat-o pe de rost. De atâtea ori am vizitat și baptisterul din parohia noastră care a fost închisoarea sa și izvorul baptismal unde a fost botezat, ca noi toți. Mi-am amintit de casa vecinului meu, Rafael Gil "el Zamorano", de jocurile de copii cu fiul său, de aceeași vârstă cu mine, de cai și de vacile de lapte. Dar mi-am aminti și de armele pe care le-am văzut pe masa lui "Zamorano", neștiind apoi că tatăl prietenului meu a participat ca jandarm la martiriul lui Joselito. Cu atât mai puțin îmi imaginam că a fost chiar el cel care i-a tras glonțul fatal aproape de urechea dreaptă, așa cum se poate vedea din gaura din craniul păstrat în relicviar.

Dumneavoastră ați scris mai multe cărți despre acest mic martor al lui Cristos...

Da, am publicat trei versiuni ale unei biografii documentate. Prima în Mexic, apoi la Madrid pentru editura De Buena Tinta, și a treia la Ciudad del Mexico pentru o editură privată. Amândouă acestea din urmă cu același titlu "El ni?o testigo de Cristo Rey" (Copilul martor al lui Cristos Rege). Timp de 10 ani am căutat documentația corespunzătoare pentru cartea mea, în special în muzeele dedicat lui "Cristiada", precum și în arhiva municipală din Morelia, în Michoacán, în cea diecezană de Zamora, în Fototeca Națională, în arhivele parohiale. Am material pentru alte publicații și documentare. În afară de asta, mi-ar plăcea să scriu o istorie romanțată a lui "Joselito" pentru cititorii adolescenți.

Puteți schița un portret al fericitului pentru cel care n-a auzit niciodată vorbindu-se despre el?

José Sánchez del Río a fost mai ales un bun creștin care și-a dat viața în apărarea credinței. S-a înrolat în rândurile armatei cristero pentru a apăra religia sa, Biserica sa, preoții săi care îndurau o autentică persecuție datorită capriciilor generalului Plutarco Elías Calles care a voit să aplice legile anticlericale împotriva Bisericii catolice. Fermitatea în a cere permisiunea părinților (dată fiind vârsta sa fragedă) de a nu lua armele și de a-i ajuta pe cristeros îngrijind caii, curățând armele, pregătind și distribuind alimentele, desfășurând comisioane, au realizat propunerea sa de a apăra religia. Într-o ciocnire cu un batalion de federali, a fost ucis calul căpitanului său. José, spontan, l-a deshămat pe al lui și a oferit calul său spunând: "Eu sunt foarte mic, nu-mi vor face nimic; dumneavoastră sunteți mai necesar pentru apărare...". Comandantul a putut să se salveze, însă tânărul a fost arestat și închis în închisoarea din Cotija; apoi, după ce a salutat poporul său din Sahuayo, după câteva zile a fost condamnat la moarte pentru că nu și-a renegat credința, refuzând să strige "Trăiască guvernul suprem", ci mai degrabă urlând "Trăiască Cristos Rege și Fecioara de Guadalupe!".

Ce aspect vă uimește în mod deosebit la fericitul José Sánchez del Río?

Curajul său, credința sa în Isus Cristos, forța sa. Nici măcar toată trupa împreună n-a avut curajul și temperamentul acestui băiețaș, așa cum au revelat înșiși călăii săi, și cum a amintit cardinalul José Saraiva Martins în omilia de la Liturghia de mulțumire din Sahuayo. Este vorba despre un exemplu demn pentru copii și adolescenți, un ocrotitor... Așa încât a fost numit patron al diferitelor seminarii, ca de exemplu cel al Lucrătorilor Împărăției lui Cristos, în Mexic, al Verbum Dei în America de Nord. Este și patronul principal al copiilor din ECYD, împreună cu sfântul Ignațiu din Antiohia.

Mărturia martiriului lui Joselito a influențat în vreun fel și asupra vocației dumneavoastră personale?

Amintirea sa și exemplul său au ajutat și confirmat vocația mea sacerdotală. Eu îl consider mijlocitorul meu personal. În afară de asta, istoria sa și nevinovăția sa țin în viață poporul meu și tot Mexicul. Devoțiunea față de José s-a extins și în Italia, Spania, Statele Unite și toată America. Când am ajuns în Argentina și povesteam istoria sa tinerilor din Acțiunea Catolică îmi spuneau că deja cunoșteau martiriul său și că nutreau o mare admirație față de el. În Italia a fost publicată și o carte, în 1938, cu titlul "Mexican martir" (México mártir) de Luigi Ziliani.

Ați mai avut posibilitatea de a vorbi cu vreunii dintre călăii sau cu cel care fizic a apăsat pe trăgaci? S-au căit vreodată pentru ceea ce au făcut?

Da, așa cum spuneam, l-am cunoscut pe "el Zamorano", apoi și pe "la Aguada" (alias Rafael Gil) și pe Alfredo Amezcua. Din ceea ce am putut constata, au trăit cu mare căință. Rafael, vecinul meu, avea mari posibilități economice, dar era mereu trist și taciturn, cu puțini prieteni; Alfredo Amezcua era o persoană foarte certăreață și de multe ori s-a certat cu armele în mâini... Cred că mijlocirea lui José Sánchez del Río le-a dat harul convertirii acestor doi călăi, sau măcar căința lor.

Așa cum spunea Tertulian, sângele martirilor este sămânță pentru creștini...

Da, este adevărat. Viața creștină a poporului meu și a celui din Mexic a reînflorit: biserica parohială profanată a fost reconstruită; Acțiunea Catolică s-a reînsuflețit, precum și vestita ACJM (Acțiunea Catoloică a Tineretului Mexican); a fost reluate exercițiile spirituale, îndeosebi cele ignațiene, catehezele pentru copii. S-au înmulțit vocațiile la viața călugărească și sacerdotală, a fost construită o capelă și un monument în cinstea lui Cristos Rege.

În concluzie, ce cereți concitadinului dumneavoastră acum când va deveni sfânt?

Ca să mijlocească pentru poporul nostru, ca să se poată ajunge la pacea socială și politică la care tânjește tot Mexicul, și ca să se termine războaiele care-i fac pe toți să sufere, mai ales pe copii.

(După Zenit, 20 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat