Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Misiuni populare

În perioada 10-13 martie 2016, comunitatea catolică din Rădăuți a trăit zile pline de har și binecuvântare. Întreaga comunitate a meditat, împreună cu părintele predicator, Irinel Iosif Iosub, paroh la Siret, asupra milostivirii divine.

În Anul Sfânt al Milostivirii, proclamat de papa Francisc, Biserica dorește descoperirea și aprofundarea misterului milostivirii lui Dumnezeu. Este foarte important să descoperim acest chip minunat al milostivirii divine și să conștientizăm că Dumnezeu însuși ne privește cu milostivire.

În cuvântul de învățătură din aceste zile, părintele predicator a reamintit cât de important este să trăim viața de creștin în conformitate cu voința lui Dumnezeu. Viața de creștin este cel mai minunat dar primit de oameni pe acest pământ, dar pe care trebuie să-l transmitem la rândul nostru copiilor noștri. Participarea activă la viața Bisericii ne transformă în adevărați martori ai credinței, realizează o legătură de iubire cu Dumnezeu.

Păcatul însă încearcă să rupă această legătură de iubire dintre om și Dumnezeu. Totuși, de fiecare dată, Dumnezeu este cel care ne iartă.

"În ciuda căderii noastre în păcat, Dumnezeu rămâne un tată care nu se descurajează în fața trădărilor continue a fiilor săi. În ciuda păcatului, Dumnezeu îl caută insistent pe om. «Unde ești?» a întrebat Dumnezeu după ce primul om a căzut în păcat", spunea părintele Irinel. Chiar dacă omul a rupt această legătură de iubire, Dumnezeu a încercat de fiecare dată s-o refacă, trimițându-l chiar pe unicul său Fiu pe acest pământ. Dumnezeu nu a încetat niciodată să ne iubească.

Păcatul este singurul lucru care-l face respingător pe om, care-l urâțește, este singurul lucru care-l face nefericit și-l ucide.

Din fericire pentru noi, oamenii, există o cale de a scăpa de păcat: iertarea lui Dumnezeu. Părintele Irinel spunea:

"Dumnezeu, în bunătatea sa, ne iartă pe toți indiferent cât de mari și de multe sunt păcatele noastre. Dumnezeu nu obosește niciodată să ne ierte. Noi suntem aceia care obosim să-i cerem iertare, noi suntem aceia care ne descurajăm să-i cerem iertare. Ne gândim că Dumnezeu nu ne mai iartă, că nu ne mai poate ierta, că am greșit prea mult în viață. Nu există păcat pe care Dumnezeu să nu-l poată ierta. Nu există un număr de păcate, o limită. Dumnezeu iartă tot. Sfântul Leopold, confesor, care petrecea multe ore în scaunul de spovadă, spunea: «Când văd un om, îmi vine să-i dau dezlegare pur și simplu, dar nu pot, pentru că el nu-mi cere acest lucru». Cardinalul Gianfranco Ravasi, comentând această frază a sfântului Leopold, spunea: «Dacă un simplu preot simte atâta dragoste față de un suflet, imaginați-vă câtă dragoste simte Dumnezeu». În scaunul de spovadă, Dumnezeu așteaptă să ne ierte. Trebuie doar să o cerem. Printr-o simplă spovadă ne putem recâștiga bucuria vieții adevărate". Trebuie să-l căutăm și noi pe Dumnezeu. Rugăciunea este calea prin care putem să-l găsim. Dar rugăciunea trebuie să fie una statornică. Suntem statornici în rugăciune atunci când avem curajul de a continua lupta și de a ne uni forțele noastre cu forța lui Dumnezeu. Pe Dumnezeu nu-l vom găsi în averile acestei lumi. Prin pilde și citate bine alese, părintele Irinel a subliniat că ceea ce este important pentru noi, în această lume, este Cuvântul lui Dumnezeu. Mulți părinți nu înțeleg dramele copiilor lor, nu reușesc să înțeleagă gesturile lor care pot merge până la sinucidere. De ce? Pentru că își cresc copiii departe de Biserică, de Cuvântul lui Dumnezeu. În acest sens părintele Irinel spunea:

"Țineți minte! Nici cel mai bun tată, nici cea mai bună mamă, nici cei mai buni profesori, educatori și învățători nu vor pune în inima unui copil ceea ce Cristos pune în timpul unei singure sfinte Liturghii".

Dumnezeu reprezintă dragostea nemărginită, el iartă până și cele mai grele ocări. Pentru a ne mântui și-a trimis Fiul său prea iubit pe pământ, pe care noi, oamenii, prin păcatul nostru, l-am răstignit pe cruce. Pe cruce, în agonie fiind, Cristos s-a rugat Tatălui său ceresc «Tată, iartă-i căci nu știu ce fac!» Ce argumente se mai pot aduce în favoarea necredinței noastre?

"Nu există niciun argument, fraților! Dumnezeu îți iartă totul! Omule, indiferent cât de mari sunt păcatele tale, indiferent cât de adâncă este groapa în care ai căzut, deschide-ți urechile și ascultă strigătul Celui care a murit pentru tine «Tată, iartă-l, căci nu știe ce a făcut!»".

Părintele a continuat:

"Dacă nici întruparea lui Cristos nu-ți vorbește de iubirea pe care ți-o poartă Dumnezeu, dacă nici suferințele sale nu-ți vorbesc de iertarea pe care ți-o dă în mod gratuit, dacă nici măcar moartea sa pe lemnul crucii nu te face să renunți la păcat, poate atunci măcar durerile și plânsul mamei sale te vor face să te îndrepți. Ce ar mai fi putut face Cristos pentru tine ca să te îndrepți?"

De asemenea, în cuvântul său de învățătură din aceste zile, părintele a evidențiat și dragostea maternă pe care ne-o poartă Sfânta Fecioară și care nu este cu nimic mai prejos decât dragostea lui Isus și dragostea lui Dumnezeu însuși. Părintele spunea:

"O mamă nu face diferența între copii. Se bucură de reușita celui bun, dar plânge și o doare suferința celui rău. Așa este și mama noastră cerească. Sfânta Fecioară dă valoare fiecăruia dintre noi. Cu toții avem un rol, un scop de îndeplinit pe acest pământ".

În afară de participarea la sfintele Liturghii, credincioșii au participat, joi la o jumătate de oră de adorație euharistică, vineri la Calea Sfintei Cruci, iar sâmbătă și duminică la recitarea sfântului Rozariu.

Au fost patru zile de har și bucurie pentru noi, credincioșii din Rădăuți și din toate filialele, în timpul cărora am conștientizat faptul că este esențial pentru viața noastră de credință să medităm la calea vieții noastre, pentru a descoperi faptele minunate ale îndurării Domnului.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile și îl rugăm să ne dea harul de a face ca învățătura primită să aducă rod bogat și plăcut lui.

Ioan Șmid

* * *

Înregistrarea sf Liturghii de încheiere a misiunilor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-13 martie: Rădăuți: Misiuni populare


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat