Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 martie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această a cincea duminică din Postul Mare (cf. In 8,1-11) este atât de frumoasă. Mie îmi place mult s-o citesc și s-o recitesc. Prezintă episodul femeii adultere, scoțând în evidență tema milostivirii lui Dumnezeu, care nu vrea niciodată moartea păcătosului, ci să se convertească și să trăiască. Scena se desfășoară pe esplanada templului. Imaginați-v-o acolo, pe platoul [bazilicii "Sfântul Petru"]. Isus învață mulțimea și iată că vin câțiva cărturari și farisei care târăsc în fața lui o femeie surprinsă în adulter. Acea femeia se află astfel în mijloc între Isus și mulțime (cf. v. 3), între milostivirea Fiului lui Dumnezeu și violență, mânia acuzatorilor săi. În realitate, ei n-au venit la învățător pentru a cere părerea sa - erau oameni răi - ci pentru a-i întinde o capcană. De fapt, dacă Isus va urma severitatea Legii, aprobând uciderea cu pietre a femeii, își va pierde faima de blândețe și de bunătate care fascinează atât de mult poporul; dacă în schimb va voi să fie milostiv, va trebui să meargă împotriva Legii, pe care el însuși a spus că nu vrea s-o abolească, ci s-o împlinească (cf. Mt 5,17). Și Isus este pus în această situație.

Această intenție rea se ascunde sub întrebarea pe care i-o adresează lui Isus: "Tu ce zici?" (v. 5). Isus nu răspunde, tace și face un gest misterios: "S-a aplecat și a început să scrie cu degetul pe pământ" (v. 7). Probabil făcea desene, unii spun că scria păcatele fariseilor... oricum, scria, era ca dintr-o altă parte. În acest mod îi invit pe toți la calm, să nu acționeze sub valul impulsivității și să caute dreptatea lui Dumnezeu. Însă aceia, răi, insistă și așteaptă de la el un răspuns. Părea că aveau sete de sânge. Atunci, Isus ridică privirea și spune: "Cine dintre voi este fără păcat să arunci primul cu piatra în ea" (v. 7). Acest răspuns îi termină pe acuzatori, dezarmându-i pe toți în adevăratul sens al cuvântului: toți au depus "armele", adică pietrele gata să fie aruncate, fie cele vizibile împotriva femeii, fie cele ascunse împotriva lui Isus. Și în timp ce Domnul continuă să scrie pe pământ, să facă desene, nu știu..., acuzatorii pleacă unul după altul, cu capul plecat, începând de la cei mai bătrâni, mai conștienți că nu sunt fără păcat. Ce bine ne face să fim conștienți că și noi suntem păcătoși! Când vorbim rău despre alții - lucruri pe care le cunoaștem bine -, ce bine ne va face să avem curajul de a face să cadă pe pământ pietrele pe care le avem pentru a le arunca împotriva altora și să ne gândim un pic la păcatele noastre!

Au rămas acolo numai femeia și Isus: mizeria și mizericordia, una în fața celeilalte. Și aceasta, de câte ori ni se întâmplă nouă când ne oprim în fața confesionalului, cu rușine, pentru a arăta mizeria noastră și a cere iertarea! "Femeie, unde sunt ei?" (v. 10), îi spune Isus. Și e suficientă această constatare și privirea sa plină de milostivire, plină de iubire, pentru a face acea persoană să simtă - probabil pentru prima dată - că are o demnitate, că ea nu este păcatul său, ea are o demnitate de persoană; că poate să-și schimbe viața, poate să iasă din sclaviile sale și să meargă pe un drum nou.

Iubiți frați și surori, acea femeie ne reprezintă pe noi toți, care suntem păcătoși, adică adulteri în fața lui Dumnezeu, trădători ai fidelității sale. Și experiența sa reprezintă voința lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: nu condamnarea noastră, ci mântuirea noastră prin Isus. El este harul, care mântuiește de păcat și de moarte. El a scris pe pământ, în praful din care este făcută orice ființă umană (cf. Gen 2,7), sentința lui Dumnezeu: "Nu vreau ca tu să mori, ci ca tu să trăiești". Dumnezeu nu ne pironește de păcatul nostru, nu ne identifică cu răul pe care l-am comis. Avem un nume și Dumnezeu nu identifică acest nume cu păcatul pe care l-am comis. Vrea să ne elibereze și vrea ca și noi să vrem aceasta împreună cu el. Vrea ca libertatea noastră să se convertească de la rău la bine și acest lucru este posibil - este posibil! - cu harul său.

Fecioara Maria să ne ajute să ne încredințăm complet milostivirii lui Dumnezeu, pentru a deveni creaturi noi.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, care proveniți din Roma, din Italia și din diferite țări, îndeosebi pelerinii din Siviglia, Freiburg (Germania), Innsbruck și din Ontario (Canada).

Salut voluntarii de la Casa "Mater Dei" din Vittorio Veneto. Salut numeroasele grupuri parohiale, între care credincioșii din Boiano, Potenza, Calenzano, Zevio e Agropoli. Precum și pe tinerii din atâtea părți ale Italiei: nu pot să-i nominalizez pe toți, dar îi amintesc pe cei din Compiobbi și Mozzanica, pe cei din Acțiunea Catolică din dieceza de Latina-Terracina-Sezze-Priverno, pe candidații la mir din Scandicci și din Milano-Lembrate.

Și acum aș vrea să reînnoiesc gestul de a vă dărui o evanghelie de buzunar. Este vorba despre Evanghelia după sfântul Luca, pe care o citim în duminicile din acest an liturgic. Broșura a fost intitulată astfel: "Evanghelia Milostivirii a Sfântului Luca"; de fapt, evanghelistul prezintă cuvintele lui Isus: "Fiți milostivi precum este milostiv Tatăl vostru" (6,36), din care este luată tema acestui An Jubiliar. Vă va fi distribuită gratuit de voluntarii de la Dispensarul pediatric "Sfânta Marta" din Vatican, cu câțiva bătrâni și bunici din Roma. Cât de vrednici de merit sunt bunicii și bunicele care transmit nepoților credința! Vă invit să luați această evanghelie și s-o citiți, un text în fiecare zi; astfel milostivirea Tatălui va locui în inima voastră și veți putea s-o duceți celor pe care îi întâlniți. Și la sfârșit, la pagina 123, sunt cele șapte fapte de milostenie trupească și cele șapte fapte de milostenie sufletească. Ar fi frumos să le învățați pe de rost, astfel este mai ușor să le faceți! Vă invit să luați această evanghelie, pentru ca milostivirea Tatălui să facă lucrări în voi. Și voi, voluntarii, bunici și bunice, care distribuiți evanghelia, gândiți-vă la oamenii care sunt în Piața "Pius al XII-lea" - se vede că n-au putut să intre - ca și ei să primească această evanghelie.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat