Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: WACOM 2016 - Congresul Apostolic European al Milostivirii Divine

Congresul Apostolic European al Milostivirii Divine s-a ținut la Roma între 31 martie și 4 aprilie 2016, iar țara noastră a fost reprezentată de o delegație de 18 persoane, două din Arhidieceza de București, restul din Dieceza de Iași dintre care șase preoți.

Conferințele din primele două zile s-au desfășurat în biserica "Sfântul Andrei Apostolul", unde au ținut conferințe cardinalul Christoph Schönborn, președintele Congresului Apostolic Internațional al Milostivirii Divine (WACOM), și cardinalul Walter Kasper.

Au existat și alte intervenții precum: Biserica "SantŽAndrea della Valle" și "chipurile milostivirii" (pr. Marcello Zubia, vicarul general al Părinților Teatini), Robert Schumann și milostivirea politică în Europa (pr. Joseph Jost, vicepostulator), O rețea de "Orașe ale compasiunii" (Karen Armstrong, Anglia), Mărturia despre misiunea milostivirii la periferii (Chiara Amirante, Nuovi Orizzonti), O Biserică cu ușile deschise. Profeția papei Francisc (Prof. Alici), Harul și provocările Anului Milostivirii.

De asemenea mărturii despre chipuri ale milostivirii în Spania, Polonia, Austria și Germania (Pr. Aurelio Perez, P. Aleksander Pietrzyk, Andrea Dobrovits-Neussl), mărturii din Lituania, Republica Cehă, Ungaria.

A existat și un moment al reconcilierii cu deschiderea bisericilor jubiliare în vederea celebrărilor penitențiale și a sacramentului Reconcilierii. Am avut ocazia ca pelerini să facem pelerinajul milostivirii și trecerea prin Poarta Sfântă.

Am celebrat la ora 15.00 în biserica "Sfântul Duh", sanctuar al milostivirii lui Dumnezeu, de lângă bazilica "Sfântul Petru" din Vatican o sfântă Liturghie în limba română, nu am ratat un moment de rugăciune la mormântul sfântului Ioan Paul al II-lea, chiar sâmbătă, 2 aprilie, ziua în care s-au împlinit 11 ani de la trecerea sa în casa Tatălui.

Am participat la veghea de rugăciune alături de papa Francisc în seara zilei de 2 aprilie, pentru ca apoi să fim alături de Sfântul Părinte la sfânta Liturghie din Duminica Milostivirii lui Dumnezeu: "Împărtășim cu bucurie și recunoștință acest moment de rugăciune care ne introduce în duminica Milostivirii, atât de dorită de sfântul Ioan Paul al II-lea - în urmă cu unsprezece ani, ca astăzi, în 2005 a plecat de la noi -; și voia asta pentru a da împlinire unei cereri a sfintei Faustina" a spus papa Francisc la veghea de rugăciune.

Pe lângă multele expresii ale milostivirii, am înțeles din conferințele ținute, în special din cea a președintelui WACOM, cardinalul Christoph Schönborn, că nu poate exista milostivire fără convertire, că a fi milostivi înseamnă a spune mereu adevărul, dar fără a jigni, fără a disprețui pe cel păcătos. Că ar trebuie să recunoaștem fariseul din noi, gata de a arunca piatra... Nu trebuie să judecam păcatele altora, ci doar pe ale noastre și astfel vom putea fi milostivi. Că fără trăirea milostivirii ajungem la împietrirea inimii și astfel la uciderea aproapelui (parabola viei arendate), dar Dumnezeu este gata să-și jertfească Fiul care ajunge până la iertarea chiar și acelora care-l vor ucide: "Tată, iartă-i că nu știu ce fac". Că devoțiunea la inima lui Isus va schimba inima noastră, așa cum a promis Isus sfintei Margareta: "Preoților le voi da daruri care să miște inimile cele mai împietrite". Am învățat că milostivirea lui Dumnezeu nu e recompensă pentru noi - nu. Dacă suntem buni ne iartă dacă nu ne pedepsește - nu. Ci tocmai milostivirea lui Dumnezeu e motivul convertirii noastre. Că abuzul de milostivirea lui Dumnezeu împiedică convertirea noastră. Convertirea vine din excesul de milostivire al lui Dumnezeu. De asemenea ni s-a reamintit că "Milostivirea e numele Dumnezeului nostru", cum spune papa. Nu e doar o poezie, ci adevăr . Fără milostivire lumea ar fi pierdută, iar Dumnezeu nu forțează, dar invită la a fi ca el. Stă la ușă inimii noastre. Și așteaptă, cum zice apocalipsul.

Pentru a fi milostivi în cele din urmă, trebuie să dedramatizăm viața noastră, să nu ne mai plângem mereu, să păstrăm umorul în viața noastră și mai ales - cel mai greu poate de pus în practică, dar nu imposibil, să nu răspundem la răutate cu răutate.

Am fost apoi impresionat de relatarea unei persoane protestante care a spus că ascultă cu drag îndemnurile Sfântului Părinte și că s-a angajat în ultimii 5 ani în a răspândi milostivirea ajungând la coordonarea a peste 50 de orașe mici, orașe ale milostivirii, grupuri care se străduiesc să practice milostivirea în orașele lor indiferent de confesiune sau religie.

Și am primit cu entuziasm mărturia exemplului fericitei Tereza care purta bolnavii pe străzile Calcuttei ca pe o monstranță, pentru că în special în ei îl vedea pe Isus suferind.

*

"În intervenția sa, cardinalul Kasper a afirmat că, prin milostivire, Dumnezeu este fidel lui însuși; el nu este legat de normele noastre de justiție ci, în mod exclusiv, de el însuși și de propria caritate. Noi, oamenii, creaturi după chipul și asemănarea «Celui care este», avem nevoie de fidelitatea față de Dumnezeu și față de noi înșine, față de ceea ce dorește Dumnezeu să fim și să înfăptuim în contextul în care trăim. Astfel, profesia, rolurile în familie și în societate, sunt mijloace prin care avem posibilitatea de a transmite spiritul carității și al milostivirii. Care este binele pe care Dumnezeu dorește și mi-l indică să-l fac astăzi, acum și aici?" (Celina)

*

Printre cei prezenți au fost și delegații din Africa, America și Asia, episcopi, preoți și laici. Iar la sfârșitul zilei de vineri am aflat că la anul WACOM va avea loc în Filipine, la Manila în ianuarie.

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 martie - 4 aprilie: Roma: WACOM 2016 - Congresul Apostolic European al Milostivirii Divine


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat