Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Misiuni populare "Divina milostivire" și Floriile în Parohia "Sfântul Marcu"

Între 17 și 19 martie 2016, s-au ținut trei zile de misiuni populare în Postul Mare, în Parohia Cleja "Sfântul Marcu" (jud. BC), ca pregătire la sărbătoarea Învierii Domnului, la invitația pr. Anton Diacu. Tema centrală a acestor misiuni a fost: "Divina milostivire".

La prima sfântă Liturghie de misiuni am fost cinci preoți (trei diecezani și doi franciscani), credincioși din comunitate și împrejurimi și copii de vârste felurite. Liturghia a fost prezidată de pr. Felix Măriuț, iar prezentarea predicilor i-a revenit pr. dr. franciscan Sebastian Diacu pentru toate zilele acestei misiuni. La celelalte sfinte Liturghii, am rămas doi preoți și poporul credincios din parohia organizatoare a acestor misiuni, dar și din parohiile vecine, care au participat (între 700-800 credincioși și peste 450 de sfinte Împărtășanii; participare intensă și la sfintele spovezi).

"Divina milostivire", tema centrală a misiunilor, a vizat cu precădere un limbaj simplu, accesibil și practic, însoțit de citații biblice și exemple de viață creștină, ușor aplicabile în trăirea personală, pe care vi le împărtășesc și vouă, ca să vă bucurați împreună cu noi:

(1) "Divina milostivire!" - prima zi - plecând de o serie de întrebări și răspunsuri clarificatoare, părintele predicator a vorbit despre: Ce sunt misiunile populare, care este scopul și obiectivul lor spiritual; ce este și ce știm despre divina milostivire, expresie a trăirii senine în Dumnezeu oriunde ne aflăm, pentru că "în el trăim, ne mișcăm și suntem" (Fap 17,28); au fost prezentate exemple biblice si altele legate de acest subiect, pentru a motiva interesul creștinului interesat sincer de Dumnezeu de a se ruga neîncetat, de a trăi la prezența lui Dumnezeu cu toată dăruirea sufletească.

Tot în acest context, au fost explicate cele 10 porunci, ca o aplicație practică, necesară unei apropieri profunde de Dumnezeu.

(2) Credința trăită - a doua zi - darul, bucuria și valoarea credinței și încrederii în divina milostivire; oricine poate experimenta divina milostivire dacă trăiește în har și se detașează sincer de păcat, prețuind rugăciunea neîncetată, credința cu bucurie și încredere în puterea sfintei cruci, în exemplele de viață oferite de Isus și sfintei Fecioare Maria, mama sa, prețuind sfintele Liturghii și importanța Spovezii (cel puțin o dată pe lună), sfânta Împărtășanie frecventă, practicând iaculatoriile, iertarea și ignorarea ofenselor în spirit de smerenie, rugăciunea neîncetată și rămânerea la prezența lui Dumnezeu: numai cine nu crede, nu reușește! S-a revenit și asupra celor 10 porunci, pentru cei care nu fuseseră cu o zi înainte, ca să poată fi în părtășie cu noi. Predica a fost însoțită de câteva exemple scurte, trăite și practice, precum și de îndemnul profetului Osea: "Haideți să ne întoarcem la Domnul!", pentru că numai așa vom trăi rugăciunea neîncetată și bucuria credinței în ajutorul lui Isus și al Mariei!

(3) Milostivirea divină - a treia zi - milostivirea divină în tot ce ne înconjoară și ni se oferă neîncetat (viața, credința, misterele credinței, câteva exemple practice etc.). S-a vorbit despre condițiile necesare pentru o Spovadă bună, punctându-se asupra conștientizării tuturor etapelor, așa cum ne învață sfânta Biserică. Predica s-a încheiat, ilustrându-se persoana sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale ca model de încredere în divina milostivire, model răsplătit cu prezența lui Isus, Dumnezeu milostiv, și sfânta Fecioară Maria, Maica milostivirii.

Haideți să ne rugăm neîncetat, să ne bucurăm de darul credinței și să lăudăm milostivirea divină "alergând ca într-un stadion, cu privirea ațintită pe Isus: el să fie premiul pe care îl căutăm și motivul pentru care alergăm" (1Cor) în această viață, în care totul are un sens... dacă descoperim milostivirea divină, care face toată diferența între a fi și a ne imagina creștini.

*

Duminica Floriilor - "Intrarea lui Isus în Ierusalim"

La sfânta Liturghie din Duminica Floriilor (20 martie 2016) din Parohia Cleja "Sfântul Marcu" (Cleja II), concelebrată de părintele paroh, Anton Diacu, și de pr. dr. Sebastian Diacu, au participat peste 1000 de credincioși, cu ramuri de iova (varietate de salcie / salix capraea), specifice sărbătorii catolice din această zi.

Participarea credincioșilor a fost deosebită, cântările înălțătoare, predica a ilustrat pe scurt importanța și contextul istoric al sărbătorii, precum și o aprofundare spirituală a Evangheliei Patimilor Domnului nostru Isus Cristos, așa încât să putem înțelege cât mai bine sensul și însemnătatea acestei sărbători de dinaintea Săptămânii Sfinte.

La 17,30, s-a făcut Calea Sfintei Cruci la care a participat mult popor creștin, renunțând la alte activități din dorința de a ne ruga împreună. La sfânta Liturghie de seară (18,00), credincioșii rămași în număr deosebit (unii prezenți la ambele Liturghii), semn al dorinței lor de a se apropia cât mai bine de cele sfinte și de a interioriza sfintele sărbători pascale în toată plinătatea lor, s-au rugat și au invocat binecuvântarea lui Dumnezeu, încurajați de cuvintele predicatorului care, printre altele, a ilustrat atitudinea lui Isus față de cele lumești care ne provoacă la un cult bolnăvicios al imaginii și al părerii celorlalți, împiedicându-ne de la o relaționare profundă cu Dumnezeu, fapt ce ne condiționează la o trăire creștină superficială, bazată pe aparențe și lipsă de automotivație creștină. Astfel, Isus intră în Ierusalim pe un măgăruș (umilință), nu pe un cal alb (mândrie), înconjurat de apostoli și de popor cu ramuri de palmier în mâini în rugăciune psalmică (Osana, Fiul lui David!) și nu de soldați cu arme; Isus e întâmpinat de lumea simplă, ignorată, și nu de autoritățile orașului civile sau militare, nu intra în clădirile acestora din urmă, ci în templu (Casa Domnului). Isus ne arată cât de ridicole sunt cele lumești dacă le luăm prea tare în serios. Sunt voite și permise de Dumnezeu, dar nu sunt divinizabile, dimpotrivă, fiecare trebuie să se străduiască pentru a corespunde chemării primite de la el. Tot în acest context al pătimirii Domnului au fost ilustrate minunile săvârșite de Isus, prin prezența sa (în timp ce el înfrunta misterul abandonării și al pătimirii) acolo unde părea că nu mai există nici o speranță: vindecarea urechii lui Malchus, căința lui Petru la întâlnirea privirii lui Isus abia trădat de el, împăcarea lui Pilat și Irod, convertirea tâlharului de pe cruce ca semn că oricine se poate mântui privind spre Isus cu încredere, căința poporului care își bătea pieptul pentru că nu a prețuit prezența iubitoare a lui Isus deși a fost prezent chiar sub ochii lor.

Tuturor celor care au participat și s-au implicat, pentru ca aceste zile să fie trăite cât mai profund, le mulțumim că ne-au fost alături. Și, îi mulțumim în chip deosebit lui Dumnezeu pentru șansa acestor zile minunate, în care, am simțit prezența milostivirii sale divine în inimile noastre, căreia ne și încredințăm.

Pr. Anton Diacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 martie: Cleja: Misiuni populare "Divina milostivire" și Floriile în Parohia "Sfântul Marcu"


 

lecturi: 70.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat