Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Hramul secundar al bisericii "Sfântul Ioan Paul al II-lea" - Milostivirea lui Dumnezeu

Novena la milostivirea lui Dumnezeu i-a fost relevată de Isus sfintei Faustina Kowalska căreia i-a spus că va dărui orice fel de har celui care o recită, cu condiția să fie spovedit si să pună în practică cerințele cultului milostivirii lui Dumnezeu: încrederea în Dumnezeu și faptele de caritate față de aproapele. Isus i-a poruncit sorei Faustina să scrie novena și să o recite înainte de sărbătoarea Milostivirii lui Dumnezeu, începând cu Vinerea Mare.

"Doresc ca în timpul acestor nouă zile să aduci sufletele la izvorul milostivirii mele, pentru ca ele să ia putere și prospețime, precum și toate harurile de care au nevoie în greutățile vieții și mai ales în ceasul morții. În fiecare zi vei aduce până la inima mea un grup diferit de suflete și le vei cufunda în oceanul milostivirii mele. Iar eu voi face să intre toate aceste suflete în lăcașul Tatălui meu. Vei face acest lucru în viața aceasta și în cealaltă. Nu voi refuza nimic sufletelor pe care le vei aduce la izvorul milostivirii mele. Și în fiecare zi, prin pătimirea mea dureroasă, vei cere de la Tatăl meu haruri pentru aceste suflete". (http://www.milostivirealuiDumnezeu.ro/novena.htm)

* * *

Am început în Vinerea Mare și la Poiana Micului această novenă la milostivirea lui Dumnezeu, așa cum, de fapt, am făcut și în anii trecuți, dar cu mai multă intensitate anul acesta știind că patronul bisericii noastre, sfântul Ioan Paul al II-lea a fost promotorul răspândirii acestui cult al lui Isus Milostiv în Biserica Universală.

Anul acesta este mai special nu doar pentru faptul că este anul jubiliar al milostivirii cum l-a declarat papa Francisc, ci și din perspectiva faptului că, iată, chiar în acest an jubiliar, retrăim cumva ultimele clipe petrecute de papa Ioan Paul al II-lea pe pământ, cunoscut fiind faptul că a murit la 2 aprilie, ora 21.37, în ajunul sărbătorii Milostivirii lui Dumnezeu, iar anul acesta calendarul coincide perfect cu cel din 2005.

Vă anunțăm și vă invităm la Poiana Micului, la 2 aprilie la ora 21.37, când tinerii parohiei se vor aduna în curtea bisericii în fața monumentului dedicat papei Ioan Paul al II-lea unde vor recita sfântul Rozariu ca mulțumire pentru acest dar făcut Bisericii Universale și nouă de Dumnezeu: Sfântul Ioan Paul al II-lea, patron al bisericii noastre, care are însă și un hram secundar: Milostivirea lui Dumnezeu.

Icoana lui Isus Milostiv care străjuiește cumva biserica la interior este pictată în Polonia și sfințită chiar în sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Czêstochowa, Polonia (de unde provine și copia icoanei Sfintei Fecioare de la Cacica). În 2008 când am început construirea bisericii, dar mai exact la 18 iunie 2008, când Preasfințitul Petru Gherghel a sfințit piatra de temelie a acestei biserici (și anul acesta Preasfințitul Aurel Percă a programat sfântul Mir în comunitatea noastră la acea dată... ce coincidență frumoasă) am lăsat scris în documentul îngropat în temelie că dorim să închinăm biserica lui Isus Milostiv (http://www.poianamicului.ro/2008/spt.htm). Ne-am rugat apoi aproape doi ani de zile cât a durat construirea bisericii oficial în cadrul adorațiilor săptămânale la preasfântul sacrament ca Ioan Paul al II-lea să fie declarat fericit până la sfințirea bisericii pentru ca dacă va fi astfel să o închinăm patronajului său. Biserica era gata de sfințire în 2010 când am inaugurat-o alături de Excelența Sa episcopul Aurel Percă la 6 august (http://www.poianamicului.ro/2010/inaugurare.htm), dar îl așteptam în octombrie pe cardinalul Dziwisz la sfințirea ei. Nu a mai putut veni în octombrie 2010 din diverse motive, fapt însă ce a permis ca fixarea datei de 21 mai 2011 să ne aducă ascultarea rugăciunilor noastre, chiar dacă atunci încă nu știam că Ioan Paul al II-lea va fi declarat fericit la 1 mai 2011. De aceea suntem convinși că Dumnezeu a dorit ca sfântul Ioan Paul al II-lea să fie patronul bisericii noastre, dar să rămână aici această biserică și ca un mic sanctuar al milostivirii sale nemărginite.

Cu binecuvântarea Preasfințitului nostru Petru Gherghel, vă invităm așadar la hramul secundar al bisericii noastre unde veți putea dobândi indulgența plenară din ajunul acestei sărbători (2 aprilie) până în seara zilei sărbătorii Milostivirii lui Dumnezeu (3 aprilie) cu împlinirea celorlalte cerințe ale bisericii (primirea sfintei Împărtășanii, recitarea Crezului, a rugăciunii "Tatăl nostru" și a unei rugăciuni după intenția Sfântului Părinte Francisc).

Celebrările hramului secundar vor fi:

Ora 10.00 - Sfânta Liturghie în limba polonă celebrată de pr. Vasile Stoica

Ora 11.30 - Sfânta Liturghie în limba română celebrată de pr. Francisc Simon

Împreună cu delegația din Dieceza de Iași condusă de pr. Iosif Iacob, vă voi purta în gând în rugăciune și mă voi uni în aceste celebrări cu toți cei care veți participa alături de comunitate la această comemorare și sărbătoare, de la Roma unde vom participa la Congresul Internațional al Milostivirii între 31 martie - 3 aprilie.

Isus Milostiv să-și reverse asupra diecezei noastre și a întregii noastre țări iubirea milostivă pentru a ne întări credința în el și a deveni și noi milostivi precum Tatăl.

Sărbători pascale binecuvântate:
Cristos a înviat!
Chrystus zmartwychwstał!

Pr. Gabriel Bucur

* * *

(Preoții care doresc să participe sunt rugați să confirme participarea la tel. 0753/669993 sau la adresa de email: rugaciune@ioanpaul2.ro pentru organizare)


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat