Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia crismei

Liturghia crismei (Liturghia sfințirii uleiurilor) s-a celebrat joi, 24 martie 2016, începând cu ora 10.30, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-l alături pe PS Aurel Percă și aproximativ 320 de preoți, care și-au reînnoit promisiunile sacerdotale din ziua hirotonirii. La celebrare au participat și 15 diaconi, seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care au susținut cântările, și numeroși credincioși.

În Joia Mare se celebrează o singură Liturghie, Cina Domnului, seara. Dar în Iași s-a mai celebrat o Liturghie specială, unică în toată dieceza, și anume Liturghia sfințirii uleiurilor, când preoții romano-catolici din Moldova s-au întrunit în jurul episcopului pentru a celebra Liturghia și pentru a-și reînnoi făgăduințele făcute în ziua hirotonirii.

Pe deplin conștienți că misiunea lor de a transmite oamenilor speranță și bucurie precum și de a fi în mijlocul comunităților lor flăcări vii ale lui Isus Cristos este atât de necesară pentru mântuirea sufletelor, toți preoții au pornit spre altar, printr-o procesiune solemnă care a simbolizat drumul pe care fiecare dintre ei îl are de parcurs până în casa Domnului. Îngenunchind, cu fruntea plecată, în fața altarului, i-au mărturisit Domnului respectul lor profund și dorința de a-l sluji pe cel care i-a ales mai înainte de întemeierea lumii.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți exprimându-și bucuria de a fi înconjurat de aceștia și invitându-i să-și trăiască, plini de însuflețire, ziua preoției lor.

"Isus Cristos ne-a făcut o împărăție, preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său; lui să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor. Amin". Pornind de la aceste cuvinte, în omilie, PS Petru Gherghel a reamintit tuturor că preoții trebuie să fie asemenea apostolilor adunați în Cenacol, adică să trăiască "în spirit aceeași bucurie cu aceia pe care el îi iubea atât de mult și cărora le-a arătat marea prețuire, spălându-le picioarele, chiar el, maestrul și învățătorul lor și al nostru". Referitor la importanța Cenacolului, episcopul îl citează pe sfântul papă Ioan Paul al II-lea: "Trebuie să ne întoarcem adesea cu mintea la acest Cenacol, unde în mod deosebit noi, preoții, putem să ne simțim într-un anume sens «de-ai casei»".

Spre finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul a făcut referință la Anul Sfânt al Milostivirii Divine. Papa Francisc, prin această inițiativă, "vrea să ne repete mereu că Dumnezeu este Tatăl plin de milostivire, care l-a trimis pe Fiul său să ne arate, prin jertfa sa pe cruce și prin victoria sa asupra păcatului, că el este plin de milostivire și vrea să fie pentru noi motiv de adevărată încredere și curaj în misiunea noastră de slujire și milostivire".

PS Petru a ținut să încheie cu o rugăciune veche din Didahè:

"Îți mulțumim, Tatăl nostru, pentru viața și cunoașterea pe care ni le-ai revelat prin Isus, slujitorul tău. Slavă ție în veci.

Așa cum această pâine frântă era răspândită pe dealuri și adunată a devenit una, tot așa să se adune Biserica ta în împărăția ta din toate colțurile pământului...

Tu, Doamne atotputernic, ai creat universul, spre slava numelui tău; ai dat oamenilor hrană și băutură spre mângâierea lor, ca să-ți aducă mulțumire; dar nouă ne-ai dat hrană și băutură spirituală și viața veșnică prin Fiul tău... Slavă ție în veci!"

(Didahè 9,3-4; 10,3-4).

A urmat reînnoirea făgăduințele făcute la hirotonirea sacerdotală. După ce păstorul diecezei i-a întrebat dacă vor să trăiască tot mai uniți cu Cristos și să devină tot mai asemănători cu el renunțând la ei înșiși în slujba poporului, precum și să devină împărțitori buni al tainelor lui Dumnezeu prin celebrarea sfintei Euharistii și a celorlalte acțiuni liturgice, preoții și-au reînnoit, în fața episcopului și a poporului credincios, făgăduințele făcute în ziua hirotonirii lor, spunând: "Vreau".

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta crismă (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarelor etc.). Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite cu cinste bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse sau vor fi puse în candela de la preasfântul sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor preoților care au participat la această sărbătoare și i-a încurajat să ducă mai departe, cu vrednicie, misiunea care le-a fost încredințată.

Episcopul Aurel Percă, intervenind de la amvon, i-a felicitat pe preoții care în acest an marchează jubilee la împlinirea unor cifre semnificativ de ani de preoție, amintindu-i și pe cei care au trecut la Domnul în anul scurs de la ultima celebrare a Joii Sfinte.

"Iată vin, Doamne, să împlinesc voința ta". Cu acest gând, pe care fiecare preot l-a promis Bunului Păstor în ziua hirotonirii lor, fiecare a plecat în comunitatea lui, cu dorința de a fi buni păstori pentru credincioșii pe care îi păstoresc și de a îndeplini cuvintele sfântului apostol Paul care îndeamnă pe toți slujitorii să fie imitatorii lui Cristos.

Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 martie: Iași: Liturghia crismei (Foto: Andrei Gherghel)

- 24 martie: Iași: Liturghia crismei (Foto: Marius Laurescu)

- 24 martie: Iași: Liturghia crismei (Foto: Adrian Cuba). Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 82.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat