Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Misiuni în inima comunității noastre

În perioada 17-20 martie 2016, comunitatea "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești a trăit momente unice, sufletele noastre fiind hrănite de cuvintele părintelui Iosif Iacob, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași.

Părintele a subliniat în aceste zile faptul că noi, creștinii, ar trebui să nu ne facem griji pentru că Dumnezeu ne va fi mereu alături.

Predicile au abordat tema: "Milostivirea lui Dumnezeu și familia" și, încă din prima seară, părintele ne-a îndemnat să îi cerem lui Dumnezeu darul de a-i vedea chipul. Destinatari ai iubirii lui Dumnezeu suntem noi, de aceea noi trebuie să fim mai buni decât ceilalți și să-i creștem pe cei mici în credința și iubirea lui Dumnezeu arătată pe cruce.

În Duminica Floriilor, ultima zi de misiuni, părintele Iosif a precizat care sunt cele trei aspecte particulare ale celebrării din această zi sfântă. Procesiunea, sfânta evanghelie și binecuvântarea de la sfârșitul sfintei celebrări sunt cele mai importante aspecte ale zilei. Cristos ne cere să ne reactualizăm chemarea noastră oferindu-ne darul reconcilierii, iar noi, trăind misterele fiecărui sacrament în parte, suntem chemați la milostivire.

Părintele ne-a prezentat rugăciunea sfintei Faustina Kowalska:

"Ajută-mă, Doamne, ca ochii mei să fie milostivi, ca să nu suspectez niciodată, nici să nu judec după aparențele exterioare, ci să discern frumusețea în sufletul aproapelui meu și să-i vin în ajutor.

Ajută-mă, Doamne, ca urechea mea să fie milostivă, ca să mă aplec asupra nevoilor aproapelui meu și să nu rămân indiferentă la durerile și la plângerile sale.

Ajută-mă, Doamne, ca limba mea să fie milostivă, ca să nu vorbesc niciodată de rău pe aproapele meu, ci să am pentru fiecare, un cuvânt de mângâiere și de iertare.

Ajută-mă, Doamne, ca mâinile mele să fie milostive și pline de fapte bune, ca să știu să fac bine aproapelui meu și să iau asupra mea sarcinile cele mai grele și cele mai neplăcute.

Ajută-mă, Doamne, ca picioarele mele să fie milostive, ca să mă grăbesc în ajutorul aproapelui meu, dominându-mi propria oboseală și plictiseală. Adevărata mea odihnă este să-l slujesc pe aproapele meu.

Ajută-mă, Doamne, ca inima mea să fie milostivă, ca să simt toate suferințele aproapelui meu. Nu voi refuza nimănui inima mea. Îi voi frecventa cu sinceritate chiar și pe aceia care, știind asta, vor abuza de bunătatea mea, iar eu mă voi închide în inima preamilostivă a lui Isus. Voi tăinui propriile mele suferințe. Fie ca milostivirea ta să sălășluiască în mine, o, Dumnezeul meu. Amin!"

Această rugăciune a fost oferită drept model de rugăciune pentru noi toți.

La sfârșitul acestor zile, părintele Iosif ne-a îndemnat să fim purtători ai iubirii și ai milostivirii lui Dumnezeu în lume.

Atunci când am auzit de misiuni populare, s-a născut în mintea mea o întrebare: Ce sunt acestea? Ce rol au ele în viața mea de tânăr creștin? Ei bine, acum am și un răspuns pentru cei ce au avut sau încă au aceeași întrebare.

În Anul Jubiliar al Milostivirii, se dorește aprofundarea misterului milostivirii lui Dumnezeu pentru a ne transforma pe noi înșine în adevărați martori ai credinței. Totodată, ele au menirea de a ne pregăti ochii sufletului pentru a-l recunoaște pe Isus în cei de lângă noi, indiferent de aspectul fizic, de condiția socială, de orientarea religioasă sau politică, pentru că aceasta este chemarea noastră.

Misiunile populare reprezintă un timp potrivit pentru reînvigorarea vieții creștine în familiile noastre, un timp propice pentru a lucra mai profund ca de obicei, la însămânțarea cuvântului lui Dumnezeu în sufletul nostru; un timp al mântuirii și al harurilor bogate pentru fiecare creștin, întrucât misiunile sunt zile în care sufletul stă sub ploaia bogată a harurilor, a rugăciunii asidue, a învățăturii și a exemplelor bune, a cererii de iertare, un timp de gândire, de trăire mai intensă a adevărurilor evanghelice, un timp de rugăciune mai arzătoare, un timp de convertire. Cum orice eveniment își are scopul său, astfel și misiunile populare au un scop: convertirea personală, familială și comunitară. În același timp, trăirea intensă a misiunilor populare duce la un atașament mai mare față de sacramentul Euharistiei, căci Isus se oferă tuturor oamenilor ca hrană pentru viața veșnică, invitându-ne mereu: "Luați și mâncați..., acesta este trupul meu".

Veronica Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 martie: Gherăești: Misiuni în inima comunității noastre


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat