Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Misiuni populare

În perioada 16-19 martie 2016, comunitatea romano-catolică "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Gioseni a trăit zile pline de har participând la misiunile populare susținute de părintele predicator Valeriu Ciorbă.

Numai cel care intră în inima proprie și privește la viața proprie cu umilință, poate să descopere inima milostivă a lui Isus. Încă de miercuri seara, la sfânta Liturghie de deschidere a misiunilor, părintele predicator a ținut să sublinieze aspectele importante ale vieții noastre care ne apropie sau ne îndepărtează de Inima milostivă a lui Isus.

Păcatul din viața fiecărui creștin, despre care ne-a vorbit părintele misionar la Liturghia de joi dimineață de la ora 9.00 este obstacolul cel mai mare care ne ține departe de harul lui Dumnezeu și, prin exemple concrete din viața sfântului Paul și a sfântului Augustin, ne-a ajutat să înțelegem că în orice moment al vieții avem șansa să-l descoperim pe Dumnezeu, cu o singură condiție: să nu încetăm să căutăm adevărul cu multă umilință și iubire.

Un alt aspect important din viața noastră care ne ține departe de intimitatea cu Isus este viciul, iar la predica de la Liturghia de seară ne-a vorbit despre ceea ce este mai evident: viciul înjurăturii și viciul beției.

Primul loc al formării creștine a fiecărei persoane este familia, tocmai de aceea în predica din dimineața de vineri, 18 martie, părintele predicator a vorbit de rolul fundamental a părinților în educația copiilor în iubirea lui Cristos, în special prin exemplul personal.

În permanență s-a insistat pe convertirea noastră care are loc prin experimentarea îmbrățișării lui Isus care are loc în scaunul de Spovadă în sacramentul Reconcilierii.

Pe lângă aceste momente de har din cadrul sfintelor Liturghii, am trăit cu Isus atât pe Calvar, cât și în taina sfântă a preasfântului sacrament. Localitatea Gioseni a fost înzestrată cu o colină minunata care imită Muntele Calvarului tocmai de aceea a primit și denumirea de Calvar. Și pentru a trăi intens drumul crucii, vineri, 18 martie în număr mare am fost la picioare crucii lui Isus la ora 15.00, după ce am urcat drumul crucii împreună cu Isus, ne-am rugat Coronița Divinei Milostiviri într-un cor minunat format dintr-un grup mare de copiii și un număr mare de credincioși de tineri și adulți, adorându-l pe Isus răstignit și prin cântări specifice timpului Postului Mare. După Liturghia de seară tăcerea a cuprins sufletele noastre în fața sfântului sacrament însoțiți de Uniunea Mamelor Creștine în frunte cu sora Elisabeta de la Butea.

În solemnitatea Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, a avut loc încheierea misiunilor cu o adresare foarte frumoasă din partea părintelui misionar. "Dragi sfinți din Gioseni". Trăirea misiunilor din plin, prin indulgențele pe care le primim, într-adevăr redevenim sfinți.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot darul primit în aceste zile, părintelui misionar, Valeriu Ciorbă, dar și întregii comunități din Gioseni ne încredințăm în brațele Mântuitorului milostiv pentru a trăi din plin Săptămâna Sfântă și sfintele sărbători pascale, în iubire și bucurie.

Pr. Mihail Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 martie: Gioseni: Misiuni populare


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat