Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Mondială a Tineretului

Tineri din toate parohiile catolice din Iași au participat la procesiunea pe străzile orașului și la Liturghia dedicată lor, duminică, 20 martie 2016, la ora 17.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă. PS Petru Gherghel și mail mulți preoți din Iași au concelebrat. La celebrare a participat și Mons. Maury Buendía, nunțiu în România și Republica Moldova.

La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au porni duminică, 20 martie, la ora 15.30-16.00 în procesiune de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (cartierul Nicolina), biserica "Sfântul Anton" (cartierul Dacia), Parohia Dancu, Parohia Tomești și Parohia Valea Lupului către catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Au mers pe jos între 3 și 4 km. Împreună cu ei au venit preoții din comunitățile respective.

În fața catedralei îi așteptau nunțiul, episcopii, preoții și credincioșii veniți la celebrare. Liturghia a început la intrarea în catedrală, unde s-a citit evanghelia și s-au sfințit ramurile. A urmat apoi procesiunea spre altar. Aici tinerii au citit lecturile și au participat și la citirea patimii pe roluri.

Omilia a fost ținută de PS Petru Gherghel care le-a spus tinerilor că mesajul patimii care s-a citit se adresează lor, celor care au entuziasm. Excelența sa le-a reamintit tinerilor că mulțimea care l-a primit pe Isus în Ierusalim era entuziasmată, dar în acea mulțime erau persoane care au mers cu Isus până sub cruce. "Să nu uitați dragi tineri - a spus Preasfințitul - de momentul întâlnirii voastre cu Isus și să-i rămâneți fideli".

La finalul Liturghiei, Excelența sa Mons. Buendía a transmis mesajul său tinerilor și a împărțit binecuvântarea finală, menționând încă o dată că aceasta ne aduce indulgența plenară dacă îndeplinim condițiile necesare, iar dacă nu, avem la dispoziție o săptămână pentru a le îndeplini.

Cântarea a fost susținută de "Juvenes Ecclesiae", corul de tineri al catedralei, dirijat de Maximilian Husaru.

Pr. Claudiu Bulai

*

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat și jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenție într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediție. De atunci și până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale.

Duminica Floriilor a fost și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tineretului, care va fi celebrată la 7 mai 2016, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești (jud. Neamț), precum și pentru Jubileul Tinerilor care coincide anul acesta cu Ziua Mondială a Tineretului și care va avea loc în perioada 26-31 iulie 2016, la Cracovia, în Polonia.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 20 martie: Iași: Ziua Mondială a Tineretului. Foto: Adrian Cuba

- 20 martie: Iași: Ziua Mondială a Tineretului. Foto: Marius-Jean Laurescu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat