Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întrebări & răspunsuri

Jubileul, instrucțiuni pentru folosire. Cum se obține indulgența? Zece lucruri de știut

De Riccardo Benotti

Se apropie de cifra de două milioane și jumătate numărul de pelerini care au participat la Jubileu în Roma, care în această săptămână are în program "24 de ore pentru Domnul" (4-5 martie). Inițiativa face parte dintre marile evenimente la care participă Papa Francisc, care a promovat acest moment cu scopul de a face și mai centrală milostivirea și sacramentul Reconcilierii în timpul perioadei de pregătire pentru Paști. Dar care sunt instrucțiunile pentru a trăi cât mai bine Jubileul extraordinar al milostivirii? Iată câteva informații utile.

Ce este Jubileul?

Este o perioadă specială, cunoscută și ca An Sfânt, în timpul căreia credincioșii pot obține indulgența plenară a păcatelor. Poate să fie ordinar și extraordinar: primul este la o perioadă stabilită, al doilea este convocat în ocazii speciale. În bula de convocare Misericordiae vultus, Papa Francisc scrie: "Există momente în care în mod și mai puternic suntem chemați să ne îndreptăm privirea spre milostivire pentru a deveni noi înșine semn eficace al acțiunii Tatălui. Pentru aceasta am convocat un Jubileu extraordinar al milostivirii ca timp favorabil pentru Biserică, pentru ca să facă mai puternică și eficace mărturia credincioșilor".

Ce este indulgența?

Indulgența, se citește în constituția apostolică Indulgentiarum doctrina, este "iertarea în fața lui Dumnezeu a pedepsei temporale pentru păcatele, deja iertate în ceea ce privește vinovăția (adică pentru care s-a obținut deja dezlegare spovedindu-se). Indulgența este o iertare pe care credinciosul, dispus cum se cuvine și în condiții determinate, dobândește prin intervenția Bisericii, care, ca slujitoare a Răscumpărării, cu autoritatea sa, împarte și aplică tezaurul satisfacerilor lui Cristos și ale sfinților". Indulgența poate să fie "parțială sau plenară, în funcție de cum eliberează în parte sau în totalitate de pedeapsa temporală datorită păcatelor".

Cum se obține indulgența plenară?

Conform constituției apostolice Indulgentiarum doctrina, pentru a obține indulgența plenară este necesar să se îndeplinească o faptă anume și să se respecte trei condiții: sacramentul Reconcilierii, participarea la Euharistie și rugăciunea după intențiile Papei. Cele trei condiții, se precizează, "pot să fie îndeplinite cu multe zile înainte sau după ce s-a îndeplinit fapta stabilită; totuși se potrivește ca împărtășania și rugăciunea după intențiile Suveranului Pontif să fie făcute în aceeași zi în care se îndeplinește fapta". În scrisoarea din 1 septembrie 2015, Papa Francisc clarifică: "pentru a trăi și a obține indulgența, credincioșii sunt chemați să facă un scurt pelerinaj spre Poarta Sfântă, deschisă în fiecare catedrală sau în bisericile stabilite de Episcopul diecezan, și în cele patru bazilici papale din Roma, ca semn al dorinței profunde de adevărată convertire".

Cum obțin indulgența plenară bolnavii, bătrânii sau cei care nu pot ieși din casă?

Cei care nu pot să meargă la Poarta Sfânt, "va fi de mare ajutor să trăiască boala și suferința ca experiență de apropiere de Domnul" și "a trăi cu credință și speranță bucuroasă acest moment de încercare, primind împărtășania sau participând la Sfânta Liturghie și la rugăciunea comunitară, chiar și prin intermediul mijloacelor de comunicație, va fi pentru ei modul de a obține indulgența jubiliară".

Cum obțin indulgența plenară deținuții?

Deținuții "în capelele închisorilor vor putea dobândi indulgența și de fiecare dată când vor trece prin ușa celulei lor, îndreptându-și gândul și rugăciunea către Tatăl, fie ca acest gest să însemne pentru ei trecerea prin Poarta Sfântă, pentru că milostivirea lui Dumnezeu, capabilă să transforme inimile, este în măsură să transforme și gratiile în experiență de libertate".

Este posibil de dobândit indulgența plenară prin faptele de milostenie? Și pentru răposați?

Da. Papa Francisc invită să se redescopere bogăția conținută în faptele de milostenie trupească și sufletească: "De fiecare dată când un credincios va trăi una sau mai multe dintre aceste fapte personal, va dobândi cu siguranță indulgența jubiliară. De aici angajarea de a trăi din milostivire pentru a dobândi harul iertării complete și exhaustive prin forța iubirii Tatălui care nu-l exclude pe nimeni. De aceea va fi vorba despre o indulgență jubiliară deplină, rod al evenimentului însuși care este celebrat și trăit cu credință, speranță și caritate".

Cu răposații, adaugă Papa, "suntem legați prin mărturia de credință și caritate pe care ne-au lăsat-o. Așa cum îi amintim în celebrarea euharistică, tot așa putem, în merele mister al comuniunii sfinților, să ne rugăm pentru ei, pentru ca fața milostivă a Tatălui să-i elibereze de orice rămășiță de păcat și să-i poată aduna la sine în fericirea care nu are sfârșit".

Ce păcate pot să dezlege preoții în timpul Jubileului?

Codul de Drept Canonic prezintă un singur păcat a cărui dezlegare este rezervată episcopului: avortul. Totuși, cu ocazia Jubileului extraordinar al milostivirii, Papa Francisc a acordat tuturor preoților "facultatea de a dezlega de păcatul de avort pe cei care l-au comis și fiind căiți din inimă cer iertare pentru asta: "Preoții să se pregătească pentru această mare misiune știind să conjuge cuvinte de primire genuină cu o reflecție care să ajute la înțelegerea păcatului comis, și să indice un parcurs de convertire autentică pentru a ajunge la perceperea iertării adevărate și generoase a Tatălui care reînnoiește toate cu prezența sa".

Cine sunt misionarii milostivirii?

Numiți exclusiv de Papa, sunt 1.071 de preoți cărora le este dată facultatea de a ierta păcatele rezervate Scaunului Apostolic: profanarea Sfintei Euharistii, dezlegarea complicelui în păcatul împotriva poruncii a șasea, consacrarea unui episcop fără mandatul Papei, încălcarea sigiliului sacramental, violența fizică împotriva Pontifului.

Unde se află Centrul de primire a pelerinilor?

În Via della Conciliazione 7. Este vorba de un spațiu unde să poată primi informațiile despre programul Jubileului, să se înregistreze pentru parcursul la Poarta Sfântă, să ia biletele de la diferitele celebrări în care este cerut biletul gratuit de acces, să ia Testimonium de participare la Jubileu.

Există parcursuri pentru persoanele neputincioase?

În bazilica "Sfântul Petru" și în alte biserici au fost pregătite confesionale fără bariere arhitectonice, împreună cu alte facilitări pentru persoanele surde. A fost pregătită și o carte tactilă care permite să fie conduși în pelerinaj la Poarta Sfântă de la "Sfântul Petru".

(După agenția SIR, 1 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat