Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc și Chiril: bilanțul de la Moscova

De Giorgio Bernardelli

La o săptămână de la ziua istorică din Havana, și Moscova a trasat la 19 februarie 2016 bilanțul întâlnirii dintre patriarhul Chiril și papa Francisc. A făcut asta printr-un lung interviu pe care mitropolitul Hilarion - conducătorul departamentului pentru relații externe al Patriarhiei, care împreună cu cardinalul Kurt Koch a țesut firele dialogului care a dus la evenimentul din Cuba - l-a acordat la 19 februarie 2016 agenției ruse Interfax (http://www.interfax-religion.com/?act=interview&div=102). O verificare la 360 de grade, care atinge toate temele principale ale declarației comune semnate de cei doi lideri, răspunzând și la câteva întrebări despre posibilii pași următori în dialogul dintre Roma și Moscova.

Este puternică satisfacție Patriarhiei pentru conținuturile declarației: "Este desigur plăcut - comentează Hilarion - a vedea pe papa și pe patriarh împreună, care vorbesc într-o atmosferă fraternă și zâmbitori. Dar ceea ce contează este conținutul întâlnirii, care reiese pe deplin din declarația comună. Cred că această declarație va conduce pentru mult timp pe creștinii din ambele confesiuni". Celui care în lumea rusă vorbește despre pericolele dialogului cu catolicii mitropolitul răspunde că "astăzi nu se vorbește despre depășirea diviziunii, ci despre cum învățăm să trăim și să muncim ca frați în lumea de astăzi, pentru a ocroti valorile pe care le împărtășim și a predica împreună Evanghelia".

Foarte dură - în schimb - evaluarea exprimată de Hilarion cu privire la reacțiile greco-catolicilor din Ucraina. Prelatul rus îl atacă frontal pe arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, pentru interviul său, citat ieri și în timpul conferinței de presă a Papei Francisc. "Nu sunt gata să asculte nu numai vocea patriarhului nostru, dar nici măcar pe cea a papei - susține Hilarion -. Există ideea de a da viață vreunei comisii care să ajute la rezolvarea problemei uniaților, însă parametri specifici ai acestei comisii acum devin greu de imaginat, în special ținând cont de ceea ce gândesc conducătorii Bisericii greco-catolice ucrainene". Pentru Hilarion, în declarație este indicat un parcurs "pentru sfârșitul rivalităților și tranziția la o relație fraternă", dar - atacă el - "greco-catolicii nu simt nevoia de asta; retorica lor este ostilă, agresivă și neconcludentă".

La întrebarea intervievatorului despre o posibilă călătorie a papei Francisc la Moscova mitropolitul răspunde că "tema n-a fost discutată în întâlnirea" din Cuba. "Nici o vizită a papei la Moscova nici o vizită a patriarhului la Roma nu sunt în studiu acum", adaugă el. Ceea ce își propun să facă acum cele două Biserici este mai degrabă "să mărească raporturile, să extindă înțelegerea reciprocă și să încerce să depășească cel mai repede posibil tot ceea ce s-a acumulat negativ în relațiile dintre ortodocși și catolici. Timpul ne va spune ce trebuie să facem. Când vor exista condițiile pentru o nouă întâlnire vom decide unde și când s-o ținem".

În acest drum există deja - oricum - alte posibile gesturi în șantier: "Papa și patriarhul - mai relatează Hilarion - au spus că ar trebui să ne deschidem mai mult unii altora în domeniul pelerinajelor. De exemplu sunt mulți ortodocși care merg la Bari ca să venereze relicvele sfântului Nicolae. Și pelerini catolici care vin la sanctuare ortodoxe catolice. Putem intensifica aceste fluxuri, pentru că este foarte important să ne întâlnim unii cu alții și să avem acces la relicvele din cealaltă Biserică".

Și intervievatorului care-l întreabă dacă el consideră posibilă o călătorie în Rusia a relicvelor sfinților Petru și Paul de la Roma sau ale sfântului Iacob din Spania Hilarion îi răspunde că o consideră "destul de posibilă". Explică și că ar fi un mare dar pentru credincioșii ruși și că Patriarhia este dispusă să facă același gest cu relicvele păstrate în propriile sanctuare: "Cred că un prim schimb de relicve - promite el prea mult - este posibil deja în timpul acestui an".

Mitropolitul vorbește - în sfârșit - despre consonanță deplină între Moscova și Roma despre tema apărării valorilor morale tradiționale: "Amândoi considerăm ca o căsătorie unirea dintre un bărbat și o femeie pentru a da viață și a crește copiii. Considerăm necesară să ocrotim viața umană de la zămislire la moartea naturală. Suntem împotriva avortului. Există cuvinte foarte puternice în declarație despre apărarea vieții. Cred că despre aceste domenii - conclude Hilarion - vom intensifica colaborarea noastră".

(După Vatican Insider, 19 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat