Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mexic, cinci imagini pentru o călătorie

De Andreea Tornielli

A o privi pe Maria, pe Sfânta Fecioară de Guadalupe, și a se lăsa condus de ea. A se apleca asupra poporului său, pe care acea imagine metisă o păzește în sânul său, avându-i la inimă pe toți dar înainte de toate pe cel care suferă în trup și în spirit, victimele sărăciei și violențelor. A scoate din Evanghelie forța profeției pentru a ști de ce parte să se stea în fața plăgilor exploatării, a traficului de droguri, a puterii care menține status quo-ul, a indiferenței în fața dramei migranților, a colonialismului care ar vrea să impună noi modele de familie. Călătoria în Mexic a papei Francisc a fost un crescendo culminat, în ultima zi la Ciudad Juárez, cu rugăciunea pe acea graniță pe care atâtea persoane visează s-o treacă și pe care mii de persoane și-au găsit moartea.

În inima credinței

Papa Bergoglio o spusese: călătoria în Mexic era pentru el înainte de toate posibilitatea de a se ruga în fața Fecioarei de Guadalupe, Sfânta Fecioară Maria pe care douăzeci de milioane de persoane în fiecare an merg s-o viziteze, sânul, locuința, "casa mică" a fiecărui mexican. Acolo Papa Francisc, primul Papă latinoamerican, a voit să rămână, pentru a privi și a se lăsa privit, pentru a vorbi ca un fiu cu mama. Imaginea Pontifului așezat în "camarín", camera mică unde este posibil să se contemple de aproape imaginea formată în mod misterios pe săraca "tilma" a indianului Juan Diego, este icoana călătoriei. Credința este chestiune de priviri, de a vedea și a atinge. Este privirea Mariei asupra unui Papă care recunoaște până la capăt suflul infailibil al sfântului popor al lui Dumnezeu și scoate din acea privire puterea duioșiei spre plăgile acestui popor. Plăgi de atins, pentru a atinge "carnea lui Cristos".

Episcopi păstori, nu funcționari sau membri ai unei elite

Discursul probabil cel mai personal din inimă al călătoriei Papa Francisc l-a dedicat confraților episcopi. Tocmai pornind de la privirea Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, sân al poporului mexican, a putut să-i invite pe păstorii Bisericii din Mexic la acea "convertire pastorală" care este inima pontificatului său. Nu sunt acordurile cu cei puternici, sprijinele guvernului, ajutoarele economice ale magnaților catolici, fac trainică Biserica. Nu "cluburile" sau consorțiile o garantează. "În privirile voastre - a spus Francisc episcopilor - poporul mexican are dreptul de a găsi urmele acelora care «l-au văzut pe Domnul». Acesta este esențialul". Numai "o Biserica aptă să ocrotească fața oamenilor care merg să bată la poarta ei este capabilă să le vorbească despre Dumnezeu. Dacă nu descifrăm suferințele lor, dacă nu ne dăm seama de nevoile lor, nimic nu vom putea oferi. Bogăția pe care o avem curge numai atunci când întâlnim puținul celor care cerșesc și tocmai această întâlnire se realizează în inima noastră de păstori".

Îmbrățișarea indienilor

Restul călătoriei a fost explicarea și confirmarea acestor prime două imagini. Ziua foarte frumoasă petrecută în Chiapas, la San Cristobal de Las Casas și la Tuxtla Gutierrez a dat mărturie despre apropierea Papei Francisc de populațiile indigene, nu numai cu cererea de iertare pentru ceea ce au trebuit să sufere în trecut și încă suferă, ci și cu conștiința a cât de util este aportul culturilor lor într-un timp în care pământul este exploatat cu sălbăticie și bătrânii sunt rebutați. Criteriul suprem al lui "salus animarum", al mântuirii sufletelor, l-a determinat pe Papa să redea consensul hirotonirilor de diaconi permanenți în dieceza de San Cristobal de Las Casas după 14 ani de interdicție, precum și autorizația de a folosi liturghierele în cele mai importante limbi. Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe a ales un umil indigen pentru a se manifesta și lui i-a lăsat darul celei mai venerate imagini mariane din lume.

Prieteni și nu călăi

Pe stadionul din Morelia Papa a vorbit tinerilor, adevărata bogăție a Mexicului. Lor le-a propus și le-a mărturisit prietenia cu Isus, care "ne numește prieteni" și care "niciodată nu ne-ar invita să fim călăi sau ne-ar trimite la moarte". Grație lui "putem reîncepe de la capăt de fiecare dată, grație Lui putem avea curajul de a spune: nu este adevărat că unicul mod de a trăi, de a fi tineri, este a lăsa viața în mâinile traficului de droguri sau ale tuturor acelora care singurul lucru pe care-l fac este să semene distrugere și moarte. Acest lucru nu este adevărat și îl spunem grație lui Isus. Și tot grație lui Isus, lui Isus Cristos Domnul putem spune: nu este adevărat că unicul mod de a trăi pentru tineri aici este sărăcia și marginalizarea".

Privire dincolo de graniță

A fost ultima, intensa privire a călătoriei, aceea dincolo de granița dintre Mexic și Statele Unite. Papa nu este politician, nu se ocupă de legile despre imigrație. Pentru el drama, tragedia migranților nu sunt numere, statistici, cifre, voci. Sunt fețe și istorii de femei, copii, bărbați, bătrâni. Istorii și fețe de vieți frânte pe graniță, pe multele granițe. Imaginea Papei pe terasa surmontată de o cruce neagră, la câțiva metri de Rio Bravo și de gardul metalic care desparte Ciudad Juárez de El Paso, într-una dintre granițele cele mai militarizate din lume este o mărturie și un avertisment care au de-a face nu numai cu carnea migranților victime ale traficanților de oameni din Mexic și din Statele Unite sau cu propunerile bombastice ale unui candidat la Casa Albă ca Donald Trump care propune kilometri de zid și deportare de milioane de imigrați ilegali. Mărturia și avertismentul Papei au de-a face și cu Europa în criză de amnezie cât privește valorile sale întemeietoare, pentru că este prea bolnavă de autoreferențialitate, de naționalisme, de lideri toți "vorbării și decorații" și de creștinism transformat în ideologie de parte de cei care, uitând că și Fiul lui Dumnezeu a fost un migrant refugiat, visează sau deja realizează noi ziduri.

(După Vatican Insider, 19 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat