Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Data aceea când l-am văzut pe Bergoglio curățând o baie"

de Andrea Tornielli

"80% din ceea ce spune papa sunt experiențe trăite: când îl ascult adesea pot face legătura cu situații pe care le-am trăit. Nu este un teoretic, este un practic. Și știe să învețe din credința poporului sfânt al lui Dumnezeu". Părintele Guillermo Ortiz este un iezuit argentinian care lucrează la Radio Vatican: urmărește călătoria papei Francisc în Mexic, l-a avut ca rector și director spiritual și amintește cum la Colegiul Maxim viitorul pontif vorbea despre spiritualitate și despre propria viață de credință dând de mâncare porcilor. Cu Vatican Insider vorbește despre experiențele trăite cu rectorul de atunci Bergoglio și explică motivul pentru care este așa de importantă, pentru el, devoțiunea populară.

Părinte Ortiz, care a fost până acum momentul cel mai important al călătoriei?

"Cred că rugăciunea în fața Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe. Este foarte importantă devoțiunea papei față de Maria. Trebuie recitite discursurile din primele două zile: în textele și în cuvintele papei Francisc este recunoscută marea importanță a credinței populare, importanța poporului. În Catehism se găsește infailibilitatea papală cu privire la temele de credință și morală, dar se amintește puțin că tot în Catehism există și infailibilitatea poporului lui Dumnezeu în modul său de a exprima credința. Vorbind episcopilor din Mexic la 13 februarie, papa a făcut un soi de mișcare înainte-înapoi, ca aceea a ecografiei. A descris-o pe Sfânta Fecioară Maria și după aceea a vorbit despre popor, cu cordonul ombilical al religiozității populare. I-a invitat pe episcopi să se aplece asupra sânului credinței poporului. Sfânta Fecioară Maria care este sân al Fiului lui Dumnezeu și al sfântului popor credincios al lui Dumnezeu".

Papa "învață" din credința oamenilor?

"A spus asta înainte de a pleca în Mexic că venea pentru a învăța. Papa este un fiu al Sfintei Fecioare Maria dar și un fiu al poporului lui Dumnezeu. El știe că Dumnezeu acționează în popor, cunoaște sensus fidei al poporului, poporul sărac care nu are nimic".

În omilia de la liturghia din bazilica din Guadalupe, papa Francisc a citat un imn liturgic: "A te privi, Mamă; a te contempla abia, inima tăcută în duioșia ta...".

"Este un text de care papa este profund legat. Este în Breviar. El îl fotocopiase și îl decupase și mi l-a dăruit, lăsându-mi-l ca sfat spiritual, ca rugăciune de repetat: pur și simplu a fi împreună, contemplând privirea Mariei, punând în fața ei ceea ce avem în inimă".

De când îl cunoașteți pe Bergoglio?

"Sunt argentinian din Cordoba, l-am întâlnit în orașul meu în iulie 1977, aveam 17 ani și voiam să mă fac iezuit. M-am dus să vorbesc cu el deoarece el era provincialul, adică superiorul iezuiților din Argentina. I-am spus: «Vreau să fiu iezuit». El m-a ascultat. Este important pentru el a asculta. Apoi mi-a zis: «Bine, vom vedea în șase luni dacă mai ai această idee». Am ajuns la Colegiul Maxim în 1981. El între timp devenise rector al colegiului, după mandatul său de provincial. Încă din prima zi de noviciat lucram în cartier și el a voit ca un edificiu care era folosit ca depozit pentru animale să fie transformat în parohie. Am reușit să creăm o biserică. M-a invitat să lucrăm pe stradă și m-a urmat îndeaproape".

Cum era părintele Bergoglio ca rector? Este adevărat că vă obișnuia să faceți muncile cele mai umile?

"Da, este adevărat. Dar nu se putea face altfel. A lucrat mult pentru vocații, eram atâția studenți și nu aveam din ce să ne întreținem, nu existau burse de studiu. Nu aveam bani pentru mâncare. Astfel, Bergoglio a cumpărat niște vaci, porți, oi, și în primii ani a trebuit să creștem aceste animale. Apoi carnea... ne ieșea prin urechi. Noi trebuia să îngrijim aceste animale și acest lucru nu-i plăcea niciunuia dintre noi care eram «delicați». Făceam curățenie la porci, adică aceeași muncă pe care o făcea fiul risipitor înainte de a se întoarce la tatăl. Bergoglio ne dădea exemplu. Dacă vorbeam, pentru a verifica drumul meu spiritual, și apoi venea ora de a pune la mașina de spălat, mergeam împreună și el punea toată lenjeria în marea mașină. Îi revenea lui să pună înăuntru hainele murdare, noi apoi le puneam la uscat. El însuși trecea ca să dea de mâncare porcilor. Și eventual făcea asta în timp ce continua să vorbească împreună cu vreunul dintre noi despre spiritualitate. El nu face diferență între teorie și practică. A fost exigent cu noi, dar noi trebuia să fim «încercați». Trebuia să învățăm cu jertfă. Formarea este și asta".

Era un mod pentru a fi mai părtași de realitatea oamenilor obișnuiți?

"Îmi amintesc că în discursurile sale formative, el repeta mereu că pentru noi care depunem votul de sărăcie, asta trebuia să însemne și a munci. Spunea: sărăcia este muncă. Un sărac trebuie să muncească și să trudească. Noi la Colegiul Maxim eram la 60 de kilometri de Buenos Aires: oamenii călătoreau două ore pentru a ajunge în capitală și apoi alte două ore întors, plus 8, 10, 14 ore de muncă. A munci și a trudi ajuta în simțul realității și te făcea să atingi rănile oamenilor. Este un simț al realității acesta, care este un dar al lui Dumnezeu. Nu este un discurs pe care trebuie să ți-l transmită sau să ți-l pună în cap. Odată la Colegiul Maxim a venit o femeie căreia îi era frig și căuta o pătură. I-am spus că nu mai aveam pături. Și femeia i-a spus lui Bergoglio: «Atunci dă-mi-o pe a ta». El s-a dus s-o ia și i-a dat-o. Această femeie, spunea el, l-a învățat că trebuie împărtășit și dăruit ceea ce avem, nu ceea ce avem în plus".

Vă mai amintiți vreun alt episod?

"Eu am fost cu el până în decembrie 1984, apoi am mers la Collegio del Salvador la Buenos Aires. Și când el a terminat mandatul de rector, în decembrie 1985, fără să mai aibă vreo funcție, a venit să locuiască în colegiul meu: nu mai era un formator sau un superior al meu. Locuiam la același etaj, eram la câteva uși distanță și era în mijloc baia comună. Eu plecam devreme dimineața pentru a preda și mă întorceam târziu seara. Odată am uitat un dosar în cameră și m-am întors pe o altă ușă, din spate. La ora aceea nu era nimeni. Și l-am văzut pe Bergoglio curățând wc-ul stând în genunchi. N-am văzut niciodată pe cineva făcând curățenie în acel mod. Cred că el nu m-a văzut. Este un atent la ceea ce are nevoie celălalt, atent la necesitățile tuturor. Îmi amintesc de exemplu despre atențiile pe care le rezerva părinților mai bătrâni, cum asculta... El este un om pentru alții, nu face referință la el însuși. 80% din ceea ce spune Papa sunt experiențe trăite: când îl ascult pot să facă legătura cu situații concrete. Nu este un teoretic, este un practic".

(După Vatican Insider, 16 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat