Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani "Sfântul Mihail": Zilele familiei și ale milostivirii

În perioada 12-14 februarie 2016, în Parohia Săbăoani "Sfântul Mihail" au avut loc "Zilele familiei și ale milostivirii" sau misiuni populare, pe tema familiei și ale milostivirii. Predicator a fost pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației cu familiile din Dieceza de Iași.

De mai mult timp, pr. Cristinel Fodor, parohul comunității, alături de preoții vicari, ne-au făcut cunoscut că în parohia noastră vor fi câteva zile dedicate familiei și milostivirii. S-a anunțat și s-a insistat ca în limita timpului disponibil, să fim cât mai mulți prezenți, ceea ce am și făcut.

Vineri, 12 februarie, dimineața, la ora 9.00, a fost deschiderea. Încă de la această sfântă Liturghie celebrată de părintele paroh, am fost încredințați părintelui Felician, spunându-i-se: "Părinte, încurajați-ne și dați-ne acele motivații care să ne facă să redescoperim rolul și importanța familiei creștine și a milostivirii în familie, așa cum le-a vrut Dumnezeu".

Au urmat apoi prezentarea temelor propuse prin program, teme care au vizat bineînțeles, iubirea lui Dumnezeu când l-a creat pe om și misiunea pe care i-a încredințat-o acestuia, ca la rândul său să iubească, spațiul adecvat fiind, familia.

Atunci când Dumnezeu a așezat un bărbat lângă o femeie și o femeie lângă un bărbat, dorind familia, a fost momentul în care acesteia el i-a oferit totul, spunea părintele Felician. Restul e doar misiunea celor doi, de a continua ceea ce i-a atras la început, în perioada îndrăgostirii, de a se cuceri și recuceri reciproc până la ultima suflare. O mare greșeală pe care o fac soții și mai ales bărbații, este aceea că odată căsătoriți, încetează să se mai cucerească reciproc. O iubire se construiește o viață întreagă și este compusă din urcușuri și coborâșuri, din momente frumoase și din momente grele, dar peste toate sunt cei doi și iubirea dintre ei, care iubire este Dumnezeu. Un discurs despre iubire, despre comuniune, despre milostivire în familie, ca și despre familie în general, nu se poate face niciodată în afara credinței. Dumnezeu nu poate fi exclus dintre oameni, cu atât mai mult dintre un bărbat și femeie, dintre soții care au încheiat valid căsătoria. El este iubirea care îi unește, iar lipsa lui conduce inevitabil la nefericire și la solitudine.

Sâmbătă, cu jumătate de oră înaintea sfintei Liturghii, doamna Eugenia Dămătăr, masterand în teologia căsătorie și a familiei, ne-a vorbit la inimă despre ceea ce înseamnă a te dărui în cadrul sacramentului căsătoriei, având mereu prezentă conștiința că, nu fericirea proprie trebuie să primeze, ci cea a celuilalt soț. "Nu mă căsătoresc, spunea doamna Eugenia, ca să fiu fericit, ci ca să-l fac fericit pe celălalt. Trebuie să fiu capabil să renunț la propria fericire pentru a-l face fericit pe celălalt".

După sfânta Liturghie de sâmbătă, un moment aparte l-a constitut adorația euharistică, la care au participat și mamele din Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, coordonate de către Surorile "Patimii lui Isus", de la Butea.

Aceste zile de har s-au terminat cu ziua de duminică, cu sfânta Liturghie solemnă, celebrată de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și "fiu" al comunității sau mai degrabă un rod al iubirii părinților excelenței sale, părinți care au trăit alături de mulți din bătrânii prezenți în biserică.

După salutul pe care ni la adus și din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ne-a felicitat pentru curajul de a ne fi prezentat punctual la toate temele despre familie și milostivire și ne-a îndemnat să continuăm slujirea pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o în viața de familie.

La rândul său, în cuvântul de final, pr. Cristinel Fodor, parohul comunității, a mulțumit tuturor celor prezenți, felicitându-l pe pr. Felician, fostul său vicar, că "nu s-a rușinat să vorbească despre lucruri pe care Dumnezeu nu s-a rușinat să le creeze".

Evaluând în ansamblu cele trei zile, ele au constitut un moment de har pentru comunitatea din Săbăoani "Sfântul Mihail", au provocat la multe întrebări și clarificări, i-au orientat pe soți spre confesionale și spre o mai mare conștientizare a iubirii care i-a atras într-o zi și, alături de copii, i-a făcut să se numească "familie".

Mulțumim tuturor celor care au făcut ca aceste zile să existe.

Genoveva Dămoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-14 februarie: Săbăoani: Zilele familiei și ale milostivirii în Parohia "Sfântul Arhanghel Mihail"


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat