Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moscova exultă, Kiev nu disperă. Îmbrățișarea din Cuba văzută dincolo de Dnepr

De Gianni Valente

Dacă Putin încă n-a vorbit, s-a gândit premierul rus Dimitri Medvedev să exprime aproape în timp real complăcerea conducerii rusești față de întâlnirea cubaneză dintre Patriarhul de Moscova Chiril și Papa Francisc. A făcut asta într-o situație deosebit de elocventă: acea conferință de la München despre securitatea unde au reieșit tensiuni și distanțe între Rusia și unele țări occidentale și însuși înaltul reprezentant rus a evocat spectrul unui potențial "nou război rece". Tocmai în acest cadru, deja în ziua de după îmbrățișarea din Cuba, Medvedev a exaltat întâlnirea Papa-Chiril ca "exemplu luminos" al "modului în care se începe drumul de apropiere reciprocă". Înainte de acea întâlnire - a afirmat premierul rus "cele două Biserici nu comunicau de secole. Cu siguranță refacerea încrederii nu era un lucru simplu. Este dificil de spus cât timp va fi necesar pentru asta. Însă a demara acel proces era necesar".

Dacă satisfacția liderilor politici din Moscova era previzibilă, apare și mai clară supărarea care se revarsă din comentarii care provin din Ucraina. A încercat să dea o versiune supravegheată și "sustenabilă" Svietoslav Shevchuk, arhiepiscop major al Bisericii greco-catolice ucrainene, într-un larg interviu pus în rețea deja duminică 14 februarie pe siturile oficiale ale comunității ucrainene greco-catolice.

Încă de la primele afirmații din interviu, arhiepiscopul major lasă să se evidențieze neîncrederea fatală cu care sectoare largi ale comunității greco-catolice ucrainene au primit îmbrățișarea dintre Chiril și papa. "Când Vaticanul și Moscova organizează întâlniri sau semnează texte comune" - afirmă Shevchuk - "din experiența noastră formată în mulți ani, putem spune că este greu să ne așteptăm la ceva bun". Însă după această declarație preliminară de neîncredere, primatul Bisericii catolice ucrainene de rit bizantin reușește oricum să furnizeze o lectură articulată a evenimentului și nu complet atenuată de logici de parte.

În primul rând, Shevchiuk se arată atent să-l salvgardeze de critici pe papa Francisc și alegerea sa de a-l îmbrățișa pe "fratele Chiril": "Francisc - remarcă Sviatoslav - a trăit această întâlnire mai ales ca un eveniment spiritual. A deschis intervenția sa afirmând că noi, catolici și ortodocși, împărtășim același botez și a subliniat că unitatea Bisericilor poate să vine numai atunci când mergem împreună pe același drum". Arhiepiscopul greco-catolic ucrainean percepe o diversitate de accente și interese în registrul folosit de patriarhul rus, care după părerea sa se mișca într-o "lume paralelă" față de cea a papei Francisc, fără nicio referință la dimensiunea spirituală și teologică. În același timp, Shevchuk nu-și ascunde "admirația autentică, respectul și o anumită teamă reverențioasă față de umilința papei Francisc", definit de el ca "un adevărat «slujitor suferind al lui Dumnezeu», care caută un singur lucru: să dea mărturie despre evanghelia lui Cristos în fața omenirii de astăzi și să fie în lume, dar rămânând în Cristos, pentru a avea curajul de a fi «nu din această lume»".

Primatul Bisericii Greco-Catolice ucrainene îi invită pe toți "să nu se precipite să-l judece pe papa", pentru a nu se situa la același nivel al celui care citește întâlnirea din Cuba numai în cheie politică și "vrea să exploateze un papă umil numai pentru propriile planuri umane. Dacă nu intrăm în realitatea spirituală a Sfântului Părinte și nu discernem împreună cu el acțiunea Duhului Sfânt", adaugă Sviatoslav Schevhuk, "am rămâne închiși de Principele acestei lumi și ai adepților săi". Cu privire la pregătirea întâlnirii, patriarhul rezervă cuvintele cele mai dure rolului jucat de dicasterul vatican pentru ecumenism, implicat împreună cu departamentul pentru relații externe al Patriarhiei de Moscova în redactarea declarației comune semnate de Chiril și de papa Francisc: "Pentru un document conceput ca să fie nu teologic, ci în mod esențial socio-politic", afirmă Sviatoslav, "este greu de imaginat o echipă mai slabă decât aceea care a redactat acest text. Consiliul Pontifical citat este competent în materie de teologie în raporturile cu diferitele Biserici și comunități creștine, dar nu este expert în materie de politică internațională, îndeosebi în materii așa de delicate ca agresiunea Rusiei în Ucraina".

Pasajul dedicat conflictului din Ucraina pare pasajul din declarație destinat să trezească mai multe obiecții în sânul Bisericii conduse de Shevchuk. Arhiepiscopul major spune că "înțelege" sentimentele celor care au mărturisit că se simt "trădați de Vatican" și că ei consideră declarația comună ca un soi de sprijin indirect dat de Sfântul Scaun "agresiunii ruse împotriva Ucrainei". În același timp, Shevchuk îi încurajează pe toți greco-catolicii ucraineni să "nu dramatizeze această declarație și să nu-i exagereze importanța în viața Bisericii". În text, semnat de papa și de patriarhul de Moscova, primatul greco-catolicilor ucraineni găsește și multe elemente pozitive: recunoaște că paragraful 25 din declarație vorbește în termeni respectuoși față de Biserica de el condusă și o acreditează și ca "subiect eclezial" activ în relațiile cu Bisericile ortodoxe. "Pare că acum ei (ortodocșii ruși, n.t.) nu mai au obiecții cu privire la dreptul nostru de a exista", admite Shevchuk. "Făcând referință la refuzarea uniatismului ca metodă de unire a Bisericilor", adaugă arhiepiscopul, "Moscova a cerut mereu Vaticanului o interdicție virtuală existenței noastre și limitarea activităților noastre. În afară de asta, acest lucru era pus drept condiție, sub formă de un ultimatum, pentru posibilitatea unei întâlniri dintre papa și patriarh. În trecut, am fost acuzați de expansiune în teritoriul canonic al Patriarhiei de Moscova". În timp ce acum, conform declarației comune, "dreptul nostru de îngrijire pastorală față de credincioșii noștri, oriunde ar avea nevoie, este recunoscut".

În ultimii ani ai pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, vârfurile Bisericii greco-catolice ucrainene aveau impresia nu nevrednică de încredere că era aproape ridicarea Bisericii lor la rangul de Patriarhie. De la Sfântul Scaun, o scrisoare semnată de cardinalul Walter Kasper - în acel timp președinte al dicasterului vatican pentru ecumenism - a fost trimisă Patriarhului ecumenic Bartolomeu pentru a comunica intenția papală de a institui Patriarhia greco-catolică în Ucraina, trezind reacția negativă - și compactă - a tuturor Bisericilor ortodoxe, și numai a Patriarhiei de Moscova. La distanță de aproape trei cincinale, merită de analizat și izolarea pe timp nedeterminat a acelui proiect - cultivat mult timp - pentru a înțelege reacțiile negative înregistrate printre exponenți ai Bisericii catolice ucrainene în fața declarației comune dintre Papa Francisc și Patriarhul Chiril. "Am experimentat diferite declarații", asigură în interviu arhiepiscopul Shevchuk, "și vom supraviețui și la aceasta". Și pentru că "unirea și comuniunea cu Sfântul Părinte, succesor al apostolului Petru, nu este rezultatul unui acord politic sau al unui compromis diplomatic, sau al clarității unei declarații comune. Această unitate și comuniune cu Petru de astăzi privește credința noastră".

(După Vatican Insider, 16 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat