Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului

Orice om este legat de locurile natale în care a văzut lumina zilei, a crescut, s-a hrănit cu valorile umane și spirituale și tot de acolo și-a luat zborul spre împlinirea sa. Oriunde ne-am duce, oriunde ne-am petrece existența, orice loc am ocupa, în piept ne arde dorul după aceste locuri, la care revenim cu drag și cât mai iute posibil, cu sufletul vibrându-ne de vii emoții.

Pentru toți membrii Armatei Maicii Domnului din Moldova, în ziua de 11 februarie a fiecărui an, localitatea Luizi-Călugăra din județul Bacău devine leagănul spiritualității noastre mariane-kolbiene.

Punctul forte care ne animă de fiecare dată îl găsim în Scrisoarea sfântului Paul către evrei 13,7-9: "Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor...". Suntem în timpul Jubileului extraordinar dedicat Milostivirii și cum l-am putea celebra mai cu folos, dacă nu amintindu-ne de conducătorii noștri spirituali, hărăziți de Domnul pe traseul vieții fiecăruia dintre noi? Punctul nostru de întâlnire întotdeauna unde ar fi mai potrivit dacă nu la "Trei cruci", vrând parcă să ne spună tuturor celor ce medităm împlinirea vieții vrednicilor noștri înaintași, că aceasta este singura cale ce duce la mântuire, că acesta este singurul program de viață, menit să-l facă pe om capabil de a-l întâlni pe Dumnezeu.

Ca de fiecare dată întâlnirea a fost la ora 13.00, plină de vii emoții, regăsindu-ne toți sub același stindard al Maicii Neprihănite, însoțiți fiind de sfântul Maximilian Maria Kolbe și de chipul vrednicului de pomenire cofondator al Armatei Maicii Domnului, pr. Iosif Petru Maria Pal.

Procesiunea spre biserică era nesfârșită, întrucât au sosit militanți de pretutindeni: Tupilați, Nisiporești, Hălăucești, Iugani, Huși-Corni, Buruienești, Bogdănești, Prăjești, Târgu-Trotuș, Noviciatul Franciscan din Prăjești, la care s-au adăugat, cum era și firesc, militanții din Luizi-Călugăra, ca să nu mai spunem că în fața grotei Neprihănitei, unde ne aștepta pr. paroh Iosif Beșleagă și alți preoți, se aflau și mulți iubitori ai Neprihănitei de prin împrejurimi.

După salutul de bun-venit din partea pr. paroh Iosif, cu toții ne-am adunat în jurul mormântului venerabilului de pomenire pr. Iosif Petru Maria Pal, care ne atrage an de an ca un magnet. Aici am procedat la prohodirea lui și a celorlalți frați franciscani care au ostenit în via Domnului sub stindardul Neprihănitei, cultivând în inimile credincioșilor dragostea față de Dumnezeu prin Maica Neprihănită, organizați fiind în această asociație răspândită atât dincolo cât și dincoace de Carpați.

După introducerea informativo-formativă din partea asistentului național al Armatei Maicii Domnului, pr. Paul Bulai, glasurile noastre ale tuturor s-au unit în rugăciunea sfântului Rozariu din cadrul orei mariane prezidată de pr. Adrian Herciu, guardian al comunității din Nisiporești.

Suntem în Anul Milostivirii. Suntem în Postul Mare în care medităm cu precădere manifestarea milostivirii divine față de om prin omul suferind, Isus Cristos, și cum am fi putut realiza acest deziderat dacă nu prin meditarea pătimirii Mântuitorului prin devoțiunea atât de dragă poporului nostru, Calea Sfintei Cruci?

Devoțiunea ne-a condus cum era și firesc la celebrarea jertfei supreme a lui Isus, sfânta Liturghie, la care au concelebrat, alături de pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, alți 36 de preoți. Biserica era neîncăpătoare de mulțimea iubitorilor de Dumnezeu prin Maica Neprihănită, sorbind cuvântul de învățătură rostit de pr. Cristian Blăjuț, paroh și guardian de Galați.

Ca o revărsare a acestei bucurii a întâlnirii membrilor Armatei Maicii Domnului și a tuturor fiilor Maicii Neprihănite s-a organizat o solemnă procesiune în jurul măreței biserici din localitate, care s-a încheiat în fața grotei Neprihănitei, situată în laterala stângă a bisericii de unde, ca un balsam, am primit binecuvântarea cu obținerea indulgenței plenare cu ocazia încheierii misiunilor populare mariane.

Fie ca aceste momente de mare înălțare spirituală prin Maica Neprihănită să ne ajute să petrecem zilele Postului Mare cu rodnicie pentru a putea să ne alăturăm și noi Învingătorului, strigând împreună: "Aleluia!".

Pr. Paul Bulai, OFMConv,
asistent național al Armatei Maicii Domnului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 februarie: Luizi-Călugăra: Întâlnirea anuală a "Armatei Maicii Domnului"


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat