Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În pelerinaj la sanctuarul de la Máriapócs

PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa însoțiți de un grup de preoți au mers duminică, 14 februarie 2016, într-un pelerinaj la Máriapócs (Ungaria), unde se află o renumită biserică greco-catolică, a Maicii Domnului Înlăcrimate. Aici pot fi văzute o copie din secolul al XIX-lea a icoanei originale, precum și un iconostas deosebit de frumos. Pelerinii s-au întreținut cu ÎPS Péter Fülöp Kocsis, arhiepiscopul locului, au celebrat Liturghia la un altar din fața icoanei și au vizitat complexul de pe lângă sanctuar.

Máriapócs se află în Ungaria lângă granița cu Ucraina și România, la 280 km de Budapesta și la 30 km de centrul de județ Nyíregyháza.

Când am ajuns la sanctuar, la ora 11.00, ÎPS Péter Fülöp Kocsis, arhiepiscop-mitropolit greco-catolic de Hajdúdorog, însoțit de un sobor de preoți, celebra Liturghia. Ne-a impresionat biserica plină de credincioși, mulți dintre ei veniți cu copii, faptul că se rugau și cântau toți și că s-au împărtășit aproape toți cei prezenți în biserică. Cântările duioase, specifice greco-catolicilor, conduse de un cantor cu o voce deosebită, le-am ascultat în limba maghiară.

După Liturghia greco-catolică, PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia în limba română la altarul din fața icoanei Maicii Domnului. Au participat și vreo 50 de pelerini. După Liturghie toți au urcat pentru a se ruga și a venera icoana.

După cum ni s-a explicat, în secolul al XVII-lea, rutenii din localitate au ridicat o biserică greco-catolică de lemn, în locul căreia se află azi biserica. În această biserică era expusă lucrarea pictorului Papp István, fratele lui Papp Daniel, parohul satului. În anul 1675, judecătorul Csibi László a cerut să fie pictată, dorind să țină jurământul făcut cu ocazia eliberării din prizonieratul turc. Nu a mai plătit pictarea icoanei și a căzut grav bolnav la pat. Cineva i-a amintit de legământul făcut și de datorie. Achitându-se de datorie, s-a vindecat. Icoana, de mărimea 50x70 cm, a fost pictată pe lemn de paltin în tempera. Cu mâna dreaptă Maria arată spre pruncul Isus pe care îl ține pe brațul stâng. Pruncul Isus cu dreapta binecuvântează și în stânga ține o floare roșie cu trei ramuri care seamănă cu un trandafir. Mantia Mariei pe frunte și pe umeri are stele simbolizând fecioria. Maria poartă la gât două șiruri de mărgele ca și Isus, care are la gât o cruce. Deasupra umărului drept al Mariei în limba greacă este scris prescurtat: "Maica Domnului". Deasupra umărului lui Isus este notat în limba greacă "Isus Cristos". În colțurile de sus ale icoane apar două chipuri de îngeri, iar partea de jos are un text în limba rusă: "Acest chip l-a realizat robul lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor". Icoana a lăcrimat în anul 1696. Au început să vină de pretutindeni oameni. Știrea a ajuns și în Viena și, la îndemnul împărătesei Eleonora, împăratul Leopold I a dispus în anul 1697 ca icoana să fie dusă la Viena. În prezent se găsește la altarul din dreapta al bisericii "Sfântul Ștefan" din Viena. Pentru mulțumirea celor din localitate, Telekessy István, episcop în Eger, a dăruit o copie a icoanei în anul 1707. Aceasta a lăcrimat în anii 1715 și 1905. Între anii 1731 și 1749 s-a construit biserica actuală în stil baroc. Papa Pius al XII-lea cu ocazia Anului Marian în anul 1948 i-a dat titlul de basilica minor. La 3 decembrie 2005, cardinalul Péter Erdő i-a dat titlul de sanctuar național. Bazilica înfrumusețată este vizitată de sute de mii de pelerini. În interior și în afară sunt multe amintiri (bastoane, rugăciuni de mulțumire etc.) ale pelerinilor care au fost vindecați. Părintele ne-a explicat că toate minunile de vindecare sunt verificate cu multă atenție.

Am fost invitați la masă de către ÎPS Péter Fülöp Kocsis. Arhiepiscopul a vorbit despre dieceza pe care o conduce, care are 68 de parohii, despre faptul că în seminar intră în fiecare an cinci-șase candidați. A oferit la final celor doi episcopi câte un album cu sanctuarul.

Motoul episcopal al ÎPS Péter Fülöp Kocsis este: "Puterea mea în slăbiciune". A fost consacrat episcop la 30 iunie 2008, în ziua serbării Celor 12 Sfinți Apostoli. S-a născut la 13 ianuarie 1963, la Szeged. A fost hirotonit preot în 2 august 1989, după care și-a continuat studiile la Roma. Între 1995-1999 a avut o experiență călugărească la mănăstirea din Chevetogne. A fost tuns în călugărie în 6 noiembrie 1998, primind numele Filip.

Un părinte care a studiat în Italia ne-a vorbit despre localitate care are 2.300 de locuitori, în cea mai mare parte greco-catolici, despre vizita papei Ioan Paul al II-lea la 18 august 1991 în localitate. Ne-a arătat mănăstirea călugărilor bazilitani de lângă sanctuar pe latura de miazăzi, stabiliți în localitate în anul 1749, precum și mănăstirea surorilor bazilitane, pe latura de miazănoapte. Surorile conduc un azil pentru persoanele în vârstă. Muzeul, Casa pelerinului, biserica din lemn sunt alte obiective care se află lângă sanctuar.

L-am întrebat pe un părinte cum se face că în Ungaria sunt trei dieceze cu greco-catolici maghiari. "Mama sfântului Ștefan era de origine bizantină. Ea a înființat șase mănăstiri bizantine. Practic creștinismul s-a dezvoltat în această regiune pe două filoane: romano-catolică și greco-catolică", a fost răspunsul.

Același părinte ne-a arătat noua casă construită pentru pelerini cu săli mari de conferință, cea mai mare având trei sute de locuri, în spate cu loc de joacă pentru copii, având construită corabia lui Noe.

"Multe minuni nu se văd, ne-a precizat un preot, pentru că acestea se produc în interiorul celor care vin aici". Apoi ne-a arătat confesionalele din biserică la care sunt zile în care preoții stau continuu pentru a-i ajuta pe pelerini să se împace cu Dumnezeu.

Sanctuarul din Máriapócs are legătură și cu românii. În afară de faptul că în fiecare an merg mulți pelerini din România, printre altele la de 23 septembrie 1729, Inocențiu Micu-Klein a fost hirotonit preot în biserica Maicii Înlăcrimate din Máriapócs.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 februarie: În pelerinaj la sanctuarul de la Mariapocs


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat