Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MEXIC

(12-18 februarie 2016)

Angelus
Centru de Studii din Ecatepetec
Duminică, 14 februarie 2016

Iubiți frați,

În prima lectură din această duminică, Moise dă o recomandare poporului. În momentul recoltării, în momentul abundenței, în momentul primelor roade să nu uiți de originile tale, să nu uiți de unde provii. Aducerea de mulțumire se naște și crește într-o persoană și într-un popor care este capabil să comemoreze. Își are rădăcinile în trecut, care printre lumini și umbre a generat prezentul. În momentul în care putem aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru că pământul a dat rodul său și astfel putem să producem pâinea, Moise invită poporul său să-și amintească enumerând situațiile dificile prin care a trebuit să treacă (cf. Dt 26,5-11).

În această zi de sărbătoare, în această zi putem să celebrăm cât de bun a fost Domnul cu noi. Să-i aducem mulțumire pentru oportunitatea că suntem reuniți în a-i prezenta Tatălui Bun primele roade ale fiilor și nepoților noștri, ale viselor și proiectelor noastre. Primele roade ale culturilor noastre, ale limbilor noastre și ale tradițiilor noastre. Primele roade ale angajării noastre...

Prin cât a trebuit să treacă fiecare dintre voi pentru a ajunge până aici! Cât a trebuit să "mergeți" pentru a face din această zi o sărbătoare, o aducere de mulțumire! Cât au mers alții care n-au putut să vină, dar grație lor am putut să mergem înainte.

Astăzi, urmând invitația lui Moise, vrem ca popor să comemorăm, vrem să fim popor al amintirii vii a trecerii lui Dumnezeu prin poporul său, în poporul său. Vrem să-i privim pe fiii noștri știind că vor moșteni nu un pământ, o limbă, o cultură și o tradiție, ci vor moșteni și rodul viu al credinței care amintește de trecerea sigură a lui Dumnezeu prin acest ținut. Certitudinea apropierii sale și a solidarității sale. O certitudine care ne ajută să ne ridicăm capul și să așteptăm cu dorință vie aurora.

Cu voi mă unesc și la această comemorare recunoscătoare. La această amintire vie a trecerii lui Dumnezeu în viața voastră. Privindu-i pe fiii voștri nu pot să nu-mi însușesc cuvintele pe care într-o zi fericitul Paul al VI-lea le-a adresat poporului mexican: "Un creștin nu poate să nu demonstreze solidaritatea sa pentru a rezolva situația celor la care încă nu a ajuns pâinea culturii sau oportunitatea unei munci onorabile [...] nu poate să rămână insensibil în timp ce noile generații nu găsesc calea pentru a realiza aspirațiile lor legitime". Și apoi continuă fericitul Paul al VI-lea cu o invitație de "a fi mereu în prima linie în toate eforturile pentru a îmbunătăți situația celor care suferă de lipsuri", să vedem "în fiecare om un frate și în fiecare frate pe Cristos" (Radio-mesaj adresat poporului mexican la a 75-a aniversare a încoronării a Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, 12 octombrie 1970: L'Osservatore Romano, 18 octombrie 1970).

Doresc să vă invit astăzi să fiți în prima linie, să fiți întreprinzători în toate inițiativele care pot ajuta ca să se facă din acest binecuvântat pământ mexican un pământ de oportunitate. Unde să nu fie nevoie de a emigra pentru a visa; unde să nu fie nevoie să fii exploatat pentru a munci; unde să nu fie nevie să se facă din disperarea și din sărăcia multora oportunismul câtorva.

Un pământ care să nu trebuiască să plângă bărbați și femei, tineri și copii care ajung să fie distruși în mâinile traficanților morții.

Acest ținut are gustul Guadalupanei, aceea care mereu ne-a precedat în iubire; ei îi spunem din adâncul inimii:

Sfântă Fecioară "ajută-ne să strălucim în mărturia comuniunii, a slujirii, a credinței arzătoare și generoase, a dreptății și a iubirii față de cei săraci, pentru ca bucuria Evangheliei să ajungă până la marginile pământului și nicio periferie să nu fie lipsită de lumina sa" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 288).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat