Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lombardi: Papa în Mexic a întâlnit deja un milion de persoane

Papa este fericit pentru primirea călduroasă pe care Mexicul i-l rezervă și numai într-o zi a putut să întâlnească un milion de persoane. Este ceea ce a spus directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, care într-un briefing cu jurnaliștii a reparcurs ziua de 13 februarie 2016, pornind de la rugăciunea în tăcere a papei în fața imaginii Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe.

R. - Papa simte, desigur, și în această imagine, o prezență spirituală, un mesaj care continuă să fie foarte actual, despre capacitatea mesajului creștin de a deveni aproape, de a deveni prezent tocmai în concretul vieții acestor popoare și a fiecărui popor. Iată, este o înculturare trăită formidabilă. Sunt lucruri într-adevăr un pic inexplicabile, și papa însuși, și alaltăieri vorbind cu jurnaliștii în avion, spunea: "Dar, este ceva care se continuă să se studieze, dar nu se reușește să se explice, omenește". Este o manifestare importantă a unei dimensiuni spirituale care intră în lume și este capabilă să acționeze, să acționeze pentru a o transforma într-un mod pozitiv, dar nu în mod senzațional: tocmai intrând în viața umilă și zilnică a unui popor.

Î. - Cu politicienii și cu episcopii a vorbit despre corupție și trafic de droguri, dar și despre evanghelizare. Biserica mexicană, după dumneavoastră, este gata să relanseze aceste provocări?

R. - Ceea ce face papa este să încurajeze, spunând: "Aceasta este provocarea. Noi avem o misiune, noi trebuie să ne confruntăm cu această situație în cel mai bun mod în care putem. Nu trebuie să ne fie frică". Acesta este unul dintre aspectele mesajului de la Guadalupe pe care l-a amintit încontinuu: "Sunt aici, sunt aici cu tine: de ce ți-e frică? Nu trebuie să-ți fie frică. Deși te simți mic...". Deci, eu aș spune că papa nu spune Bisericii mexicane: "Tu ești gata să faci asta", îi spune Bisericii mexicane: "Ai credință și ai încredere, pentru că aceasta este misiunea ta, deci fă tot ceea ce poți".

Î. - Cum l-ați văzut? Pentru că în mod sigur au fost mari băi de mulțime, dar a consumat și multe energii personale. Unii s-au îngrijorat puțin când în bazilică s-a împiedicat...

R. - Știm toți că papa are niște slăbiciuni în mobilitate, niște nesiguranțe în mers. Însă acest lucru, într-o persoană de vârsta lui, este destul de normal, trebuie să spunem asta. Câți dintre noi nu au dificultăți și trebuie să fie atenți când urcă treptele, scările, când trebuie să sară... Deci, suntem în normalitate totală. În condiție generală, este foarte bine. Noi am rămas uluiți cum a trecut peste prima zi a călătoriei care a fost de 24 de ore, cu zboruri lungi, cu întâlniri emoționante și foarte importante ca aceea cu patriarhul, primirea la aeroport, 15 km de papamobil descoperit cu un frig excepțional... Iată, toate acestea el le-a făcut și apoi era din nou gata pentru o zi angajantă ca aceea pe care a trăit-o. Deci, eu aș spune, da, să-i spunem să fie prudent pentru că dorim să-l avem îndelung, dar mi se pare că energie - cel puțin în starea actuală - mai are de vândut.

(După Radio Vaticana, 14 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat