Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Multă bucurie pentru întâlnire, am vorbit cu franchețe"

De Andrea Tornielli

"Am vorbit cu toată franchețea, ca frați. Am simțit o bucurie interioară...". Papa Francisc este fericit pentru întâlnirea cu Chiril. Și în pofida oboselii zilei și a ceea ce-l mai așteaptă (douăzeci și trei de kilometri la Ciudad de Mexico cu papamobilul descoperit salutând mulțimea), a voit să vină imediat ca să-i întâlnească pe jurnaliști în spatele avionului care se îndrepta spre Mexic. "Cred că aveți de lucru cu declarația toată noaptea și chiar și mâine. Dar voiam să vă spun sentimentele mele".

Înainte de toate, a explicat papa Francisc, "sentimentul de primire și de disponibilitate al președintelui Raul Castro. Eu vorbisem cu el despre această întâlnire data trecută", adică în timpul călătoriei în Cuba din septembrie, "și el a făcut totul pentru a organiza...". Cuvinte care confirmă lunga pregătire care în mare secret a dus la realizarea îmbrățișării istorice.

"Cu Chiril a fost o conversație de frați, cu puncte clare, care ne preocupă pe amândoi. Am vorbit cu toată franchețea. Eu m-am simțit în fața unui frate și el mi-a spus același lucru. Doi episcopi care vorbesc despre situațiile din Bisericile lor, despre situațiile din lume, despre războaie... care acum riscă să nu mai fie atât «pe bucăți», ci să implice tot; despre situațiile ortodoxiei, despre apropiatul sinod panortodox".

"Eu simțeam o bucurie interioară - a spus pontiful - care era chiar de la Domnul. Chiril vorbea liber și eu la fel, se simțea bucuria. Traducătorii erau buni, a fost un colocviu între șase ochi: Chiril, eu, mitropolitul Hilarion și cardinalul Koch și cei doi traducători. Cu toată libertatea am vorbit noi doi, ceilalți dacă se punea vreo întrebare".

Francisc a spus că în timpul întâlnirii "s-a făcut un program de posibile activități în comun, pentru că unitatea se face mergând. Dacă unitatea se face numai în studiu și în teologie, va veni Domnul și încă vom face acest studiu. Dar dacă unitatea se face mergând, Domnul când va veni ne va găsi pe drum". În sfârșit, papa Bergoglio a vorbit despre declarația comună: "Vor fi atâtea interpretări... Dar nu este politică, nu este sociologică. Este o declarație pastorală, inclusiv când se vorbește despre secularism și despre manipulare biogenetică. Este o declarație pastorală a doi episcopi care s-au întâlnit ca frați. Eu am fost fericit... acum mă așteaptă 23 de kilometri de papamobil descoperit".

(După Vatican Insider, 13 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Întâlnirea privată a papei Francisc cu Sanctitatea sa Chiril, patriarh de Moscova și al întregii Rusii, la aeroportul internațional "José Martí" din La Habana (Cuba)

O călătorie atât de voită

Pariul rus al papei Francisc

Papa și Chiril, prima întâlnire istorică în Cuba

Forță fizică și spirituală. În Cuba patriarhul de Moscova și al întregii Rusii

Comunicat de presă comun al Sfântului Scaun și al Patriarhiei de Moscova: Papa Francisc și Patriarhul Chiril se vor întâlni în Cuba, la 12 februarie

Semn de speranță. Cardinalul Parolin despre călătoria în Mexic și întâlnirea cu Chiril

Biserica ruso-ortodoxă în 2016


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat