Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O călătorie atât de voită

"Angajantă, densă, dar atât de voită: de fratele meu Chiril, de mine și de mexicani". Așa a definit papa Francisc călătoria care-l duce în Cuba pentru a-l întâlni pe patriarhul de Moscova și al întregii Rusii și apoi în Mexic.

În timpul zborului care-l duce la Havana, vineri dimineața, 12 februarie 2016, pontiful, la puțin timp după decolare a mers în spatele avionului pentru salutul tradițional adresat celor 76 de jurnaliști care-l însoțesc, dintre care circa zece sunt mexicani. Și mulțumindu-le tuturor - înainte de a-i saluta personal pe fiecare - pentru prezența lor și pentru munca pe care o vor face până joi, 18 februarie 2016, a improvizat o scurtă reflecție despre motivațiile spirituale ale vizitei.

"Dorința mea cea mai intimă - a destăinuit el - este să mă opresc în fața Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe", al cărei "mister se studiază" dar pentru care "nu există explicații umane". Pentru că, a adăugat el, chiar și "studiul cel mai științific spune: «Dar acesta este un lucru al lui Dumnezeu»". Și asta, a evidențiat papa Francisc, chiar îi face pe unii mexicani să spună: "Eu sunt ateu, dar sunt guadalupan". Așadar, suntem în fața unei devoțiuni mariane înrădăcinate în cultura acestui popor care se pregătește să-l îmbrățișeze pe primul papă latinoamerican. Care a făcut referință și la câteva elemente tipice ale obiceiului din această țară. Ca atunci când a amintit darul oferit lui la audiența generală de miercuri, 10 februarie 2016, de Vallentina Alazraki, vaticanistă de la Televisa și decană a jurnaliștilor acreditați la Sala de Presă a Sfântului Scaun: o culegere de filme ale cunoscutului actor comic mexican Cantinflas, nume de artă al lui Fortino Mario Alfonso Moreno Reyes (1911-1993). "Și astfel am intrat în Mexic pe poarta lui Cantinflas, care provoacă mult râs", a comentat papa. Sau ca atunci când a pus pe cap sombrero dăruit lui tot de Alazraki. "Pentru ca - a spus jurnalista - să vă simțiți mexican! Primul l-am dăruit lui Ioan Paul al II-lea în urmă cu 37 de ani. Apoi el a făcut o colecție pentru că a călătorit de cinci ori. Papa Benedict l-a purtat în Guanajuato și a spus că se simțea mexican". Acela pentru papa Francisc a venit chiar din Cuba. "O familie mexicană l-a dus în Cuba, dar n-a reușit să vi-l dăruiască - a amintit jurnalista - și mi l-a lăsat. Eu am promis, în cazul în care dumneavoastră vă veți menține promisiunea de a merge în Mexic, că vi-l voi da. Ceea ce nu-mi imaginam este că sombrero se va întoarce în Cuba. Aceasta a fost surpriza".

În sfârșit Pontiful a exprimat recunoștință organizatorului călătoriilor, Alberto Gasbarri, care chiar în Mexic își încheie serviciul său, cedând cârma Monseniorului Mauricio Rueda Beltz, oficial din Secretariatul de Stat. Însuși papa Francisc a anunțat asta, adresând bun-venit la bord prelatului columbian. Director administrativ al Radio Vatican, unde lucrează de 47 de ani, Gasbarri de 37 de ani se ocupă de călătorii papale. "Spun asta - a conchis papa - pentru ca să putem, în aceste zile, să-i exprimăm recunoștința noastră și să ne gândim și la o mică sărbătoare aici, la întoarcere".

(După L'Osservatore Romano, 13 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat