Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Forță fizică și spirituală

În Cuba patriarhul de Moscova și al întregii Rusii

"Va fi o călătorie lungă și dificilă" și "va cere forță fizică și spirituală": a spus asta patriarhul Chiril înainte de a se îmbarca în avionul cu care joi dimineață, 11 februarie 2016, a plecat spre Cuba în ajunul istoricei întâlniri cu papa Francisc. Așa cum prezintă agenția "Ria Novosti", patriarhul de Moscova și al întregii Rusii a plecat de pe aeroportul internațional Vnukovo, însoțit de o suită de circa o sută de persoane. Între ele treizeci de jurnaliști și douăzeci de coriști din eparhia din regiunea Moscova. Televiziunea rusă a arătat imaginile începutului primei călătorii oficiale în America Latină, care va dura unsprezece zile și va face etapă și în Paraguay și în Brazilia.

Și în Cuba a ajuns joi, 11 februarie 2016, și cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului pentru Promovarea Unității Creștinilor, însoțit de dominicanul Hycinthe Destivelle, oficial al dicasterului. În ajunul plecării, cardinalul a dat un interviu la Radio Vatican, definind întâlnirea de la Havana "un pas curajos care va aduce roade bune în dialogul ecumenic".

Răspunzând la întrebările lui Mario Galgano, după ce a remarcat "faptul că pentru prima dată în istorie un patriarh ruso-ortodox și episcopul de Roma, ca pontif al Bisericii universale catolice" au decis să se întâlnească, cardinalul Koch a subliniat că în colocviul prevăzut nu se va putea vorbi despre toate, "dar cu siguranță se va vorbi despre chestiunile care se referă la cei doi capi ai Bisericilor, dintr-un punct de vedere personal și eclezial".

Cardinalul Koch s-a declarat încrezător și că întâlnirea dintre Francisc și Chiril "cu siguranță va forja raporturile în interiorul ortodoxiei: cu mulți dintre patriarhii ortodocși încă nu avem contacte și această întâlnire ar putea contribui și la aprofundarea raporturilor intr-ortodoxe, în vederea Conciliului panortodox care se va desfășura în iunie în Creta. În acel punct, cu siguranță va aduce roade bune pentru dialogul teologic, pe care noi îl conducem nu numai cu fiecare Biserică ci cu ansamblul ortodoxiei".

În sfârșit, interpelat despre eventuale temeri și rezerve, cardinalul a eliberat terenul de orice îndoială: "Cred că patriarhul ruso-ortodox este profund conștient de acea atmosferă, de aceste reacții și asta este cu atât mai mult confirmare a voinței de a realiza această întâlnire. În acest sens - a încheiat el - cu siguranță pasul pe care-l face patriarhul este un pas curajos".

(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat