Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

An de har

La "Sfântul Ioan din Lateran" pontiful îi întâlnește pe preoții romani și vorbește despre Jubileul Milostivirii, iar la "Santa Maria Maggiore" încredințează Fecioarei întâlnirea cu Chiril și vizita în Mexic

Papa Francisc este foarte mulțumit de lucrurile care se întâmplă în acest an de har al jubileului extraordinar. A destăinuit asta el însuși preoților din dieceza de Roma, întâlniți joi, 11 februarie, înainte de amiază, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran".

La puține ore de la plecarea pentru călătoria în Mexic, care va începe la Havana cu istorica întâlnire cu patriarhul de Moscova, Francisc a voit să facă un "pelerinaj de Postul Mare" în inima Romei, mergând să-i viziteze pe preoții săi. Și astfel, la 10.30, a ajuns la bazilica "Santa Maria Maggiore" pentru a încredința vizita lui Salus populi Romani. Apoi, pe la 11.00, a mers la "Sfântul Ioan din Lateran", unde era în curs tradiționala întâlnire a clerului roman pentru începutul Postului Mare. În bazilică papa a spovedit zece preoți, spovedindu-se apoi la rândul său la unul dintre penitențiarii din bazilica laterană.

Cardinalul vicar Agostino Vallini l-a primit pe Francisc și i-a adresat un salut, asigurându-l de apropierea clerului roman în această călătorie și în întâlnirea cu Patriarhul, "o cotitură în istoria unității". Și tocmai insistența asupra misiunii de episcop de Roma, a spus Vallini, a "uimit mult" și pe mitropolitul ortodox Hilarion. Apoi cardinalul i-a mulțumit papei pentru vizita care a menținut astfel tradiția întâlnirii cu clerul său. "Trăim jubileul cu mare angajare în parohii", a asigurat în sfârșit cardinalul, "mai ales experimentând milostivirea prin spovezi și pelerinaj".

Într-un discurs liber, Francisc a cerut cu insistență preoților să trăiască până la capăt milostivirea, să înțeleagă și să ierte pe oamenii care se apropie de confesional. A amintit că mângâierea unui preot face atât de mult bine, indicând exemplul Domnului care mereu este milostiv. Oamenii - a spus papa - trebuie să găsească în confesor un tată care nu-l lasă pe fiul să meargă departe.

Întâlnirea la Lateran avea un caracter penitențial. Înainte de sosirea papei, episcopul auxiliar de Roma, Mons. Angelo De Donatis, care conduce Serviciul pentru formarea permanentă a clerului, a sugerat o reflecție centrată pe renegarea lui Petru. În afară de asta, ca semn al Postului Mare, ofertele adunate de la preoți în timpul întâlnirii au fost destinate Caritas-ului diecezan. În sfârșit, cardinalul Vallini a donat, în numele papei, cartea Numele lui Dumnezeu este Milostivire tuturor preoților romani. Pontiful s-a întors în Vatican pe la ora 13.00. Ideea jubileului milostivirii - a destăinuit el după aceea - este rod al unei inspirații spirituale și vine de departe: dăinuie de la Paul al VI-lea, a afirmat el, amintind apoi magisteriul lui Ioan Paul al II-lea, mesajul sfintei Faustina Kowalska și catehezele lui Benedict al XVI-lea. Așadar dacă Domnul vrea un jubileu al milostivirii - a spus - este pentru ca să fie milostivire în Biserică, pentru ca să se ierte păcatele. De aici invitația adresată preoților de a fi generoși în iertare și de a înțelege diferitele limbaje ale penitenților: există de fapt limbajul cuvintelor, dar și cel al gesturilor care exprimă voința de a lua din iertarea lui Dumnezeu.

În după-amiaza precedentă papa Francisc a celebrat în bazilica "Sfântul Petru" Liturghia din Miercurea Cenușii, introducând Biserica în timpul Postului Mare. La sfârșitul celebrării pontiful a conferit mandatul misionarilor milostivirii. Și la omilie le-a cerut credincioșilor prezenți să învingă ipocrizia, mondenitatea și indiferența, pornind la drum și lăsându-se reconciliați cu Tatăl.

(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat