Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Miercurea Cenușii - 2016

Cu ziua de Miercurea Cenușii, am întrat în timpul sfânt al Postului Mare, timp în care facem "memorialul" misterului pascal al lui Isus, misterul suprem al milostivirii lui Dumnezeu, adică recapitulăm în credință și aducem în prezent puterea mântuitoare a pătimirilor, morții și învierii lui Isus, care ne dobândesc o nouă viață și o nouă fericire, infinit mai bune chiar și față de viața și fericirea avute dinainte de păcat, căci datorită pătimirilor, morții și învierii lui Isus, acolo unde s-a înmulțit păcatul, acolo harul divin s-a înmulțit și mai mult (cf. Rom 5,20).

Timpul Postului Mare are un parcurs de 40 de zile. Multe pot fi motivele la care ne putem gândi pentru ce Biserica a stabilit un timp de 40 de zile pentru Postul Mare: 40 de zile a durat potopul lui Noe; 40 de zile a postit Moise, 40 de zile a postit Ilie, 40 de zile au avut la dispoziții ninivitenii ca să se convertească; 40 de zile a postit Isus. Dar motivul principal al celor 40 de zile ale Postului Mare este cel dat de simbolistica biblică a cifrei 40, care indică vârstei unei generații de oameni (cf. Ps 95,10), cu referință specială la generația exodului, generație pe care Dumnezeu s-a oferit să o salveze din sclavia Egiptului pe parcursul a 40 de ani și să o ducă în țara în care curge lapte și miere a Canaanului, imagine a împărăției cerurilor.

Astăzi Biserica ne spune că tot ceea ce Dumnezeu a făcut cu generația exodului, în nemărginita sa bunătate și milostivire, face pentru orice generație de oameni, datorită Fiului său Isus Cristos pe care l-a trimis în lume ca să o mântuiască și să-i vestească "Anul de îndurare al Domnului" (cf. Lc 4,19), adică permanența îndurării și iubirii sale milostive, căci datorită moștenirii rele primite de la Adam și Eva, toți oamenii de la bătrân la copil, toți sunt păcătoși și au nevoie de iubirea sa milostivă și de mântuirea sa (cf. Ps 14,3; 53,3; Rom 3,23). De aceea, profetul Ioel, anticipând acest minunat timp de har, îi chema încă de pe atunci pe toți oamenii să vină, să caute și să primească mântuirea lui Dumnezeu, începând de la pruncul de la sân și până la bătrânul încărcat de zile, începând de la preoții care slujesc la altar și până la mirii care se bucură de nunta lor, căci va fi o altă slujire cerească, căci va fi și o altă nuntă în cer, iar important este ca acestea să nu fie pierdute (cf. Ioel 2,12-18). De aceea și îndemnul stăruitor al sfântului Paul: "Împăcați-vă cu Dumnezeu, căci acum este timpul potrivit, căci acum este ziua mântuirii" (2Cor 5,20; 6,2)!

Timpul Postului Mare, în limba latină, "Quadragesima", derivă din verbul "quaerere" și înseamnă timp de căutare și de utilizare a căilor și mijloacelor de mântuire oferite de Dumnezeu. Iar căile și mijloacele de mântuire oferite de Dumnezeu pe tot parcursul acestui timp de 40 zile, simbol al întregii vieți a omului, sunt cele cunoscute chiar de la începutul creștinismului din sfintele Scripturi, și sunt în linii mari: recunoașterea păcatelor, venirea cu păcatele la Isus, conformarea vieții după învățătura lui Isus, lucru împreună cu Isus la mântuirea lumii, faptele de dragoste, faptele de pocăință, rugăciunea etc.

Acum înțelegem mai bine de ce am început timpul Postului Mare cu impunerea cenușii, căci timpul Postului Mare este un timp în care toți oamenii trebuie să ne recunoaștem în mod public ca oameni păcătoși dispuși să facem pocăință; ca oameni păcătoși care recunosc că nu se pot mântui singuri; ca oameni păcătoși care recunosc au nevoie urgentă de mântuirea lui Dumnezeu; ca oameni păcătoși care acceptă mântuirea lui Dumnezeu prin nebunia crucii, cruce care este puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu (cf. 1Cor 1,18.23); ca oameni păcătoși care înțeleg că mântuirea este o lucrare divino-umană și de aceea își iau crucea lor și merg alături de Isus (cf. Lc 9,23); ca oameni păcătoși dispuși să lucreze cu Dumnezeu și pentru mântuirea altora (cf. Col 1,24); ca oameni păcătoși care acceptă armele lui Dumnezeu în lupta lor contra păcatului și a diavolului (cf. Ef 6,13-17); ca oameni păcătoși care acceptă să lucreze în gradina sufletului lor așa cum un agricultor interesat lucrează primăvara în grădina casei sale. Și asemănările spirituale pot continua; dar mai ales ca oameni păcătoși care acceptă tratamentul de curățire a sufletului cu "ierburile amare", nu cele oferite de satana care are și el multe "ierburi și rădăcini amare de păcat", dar cele oferite de Dumnezeu ca la cina pascală iudaică (cf. Ex 12,5), care sunt spre vindecare.

Apropo de ierburile amare de la cina iudaică, tradiția evreilor spune că erau în număr de 5 și erau simbolul domolirii celor 5 simțuri ale omului. Prin analogie, pentru noi, creștinii, ierburile amare prin care suntem chemați să ne domolim simțurile și să ne dezintoxicăm sufletul sunt cele cuprinse în evanghelii: mărturisirea păcatelor, pocăința, postul, rugăciunea și faptele de caritate (cf. Mt 6,1-8.15-18).

De obicei oamenii păcătoși inconștienți de starea lor, se tulbură când aud de post, rugăciune și pocăință, cum se tulbură bolnavii inconștienți de medicamentele amare care le aduc vindecarea.

Biserica, prezentându-ne chiar de la începutul Postului Mare, pătimirile, moartea și învierea Domnului spre mântuirea noastră, ne cheamă și pe noi să ne tratăm cu bucurie sufletul cu ierburile amare ale convertirii, ale postului, ale pocăinței, ale rugăciunii și ale faptelor bune, pentru că ele ne ajută pe calea mântuirii. Iar noi în loc să se bucurăm ca bolnavul muribund de găsirea leacul salvator, noi ne întristăm și îl refuzăm.

Dar Domnul ne spune: "Întoarceți-vă la mine din toată inima voastră" (Ioel 2,12). "Împăcați-vă cu Dumnezeu, căci acum este timpul potrivit, căci acum este ziua mântuirii" (2Cor 5,20; 6,2)! Astăzi nu vă împietriți inimile, ci ascultați glasul Domnului! (cf. Ps 95,8) Postiți, rugați-vă și dați de pomană (cf. Mt 6,1-6.16-18). Iar noi să răspundem cu psalmistul: "Ai milă de noi, Doamne, căci am păcătuit" (Ps 51,3).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat