Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Vieții Consacrate în zona Bacău

"Duc in altum" (Înaintează în larg) este îndemnul adresat de Isus lui Simon Petru înainte de pescuirea minunată. Același îndemn îl adresează persoanelor consacrate Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, în scrisoarea pastorală la încheierea Anului Vieții Consacrate.

Sub acest îndemn al înaintării în larg a stat și întâlnirea persoanelor consacrate din zona Bacău în ziua de duminică, 7 februarie 2016, la subsolul bisericii "Sfinții Petru și Paul".

Întâlnirea a debutat la ora 9.00 cu un moment de formare, în cadrul căruia pr. Mihai Augustin Folner, OCarm, responsabil zonal cu viața consacrată din Bacău, a trecut în revistă principalele evenimente care au marcat viața Bisericii în acest an plin de binecuvântări.

Au fost enumerate: Scrisoarea papei Francisc din deschiderea Anului Vieții Consacrate punând accent pe cele trei obiective: a privi trecutul cu recunoștință, a trăi prezentul cu pasiune și a îmbrățișa viitorul cu speranță. Câteva idei au fost prezentate despre cele trei scrisori ale Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, publicate în Anul Vieții Consacrate: "Bucurați-vă! Scrutați! Contemplați!". A fost amintită și vizita cardinalului brazilian Jo?o Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în Dieceza de Iași în perioada 17-19 aprilie 2015, la invitația PS Petru Gherghel, întâlnirile de la Luncani și la Iași, întâlnirea Adunării Generale CRSM-CSMR cu Monseniorul José Rodriguez Carballo, OFM, secretarul Congregației pentru Institutele de Viața Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, găzduită la mănăstirea călugărilor carmeliți din Luncani, între 7 și 10 octombrie 2015, precum și simpozionul cu tema "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi", din zilele de 21 și 22 noiembrie 2015.

Pentru toate acestea am ascultat îndemnul Sfântului Părinte Francisc să privim trecutul cu recunoștință și am adus mulțumire lui Dumnezeu în cadrul sfintei Liturghii prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de Mons. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, mulți preoți și o mulțime însemnată de credincioși care participau la liturghia comunității.

Cuvântul de învățătură adresat de Preasfințitul Aurel Percă ne-a încredințat de prețuirea de care se bucură viața consacrată în cadrul Diecezei de Iași și ne-a încurajat să continuăm opera începută de fondatorii noștri sub înrâurirea Duhului Sfânt, spre binele Bisericii, al poporului lui Dumnezeu. Drept răspuns, cele peste 100 de persoane consacrate prezente au reînnoit voturile înaintea comunității locale.

Ziua a continuat cu o agapă frățească în care ne-am împărtășit experiențele din acest an. În cadrul dialogului cu responsabilul zonal în care au fost evidențiate activitățile zonei noastre, s-au propus și s-au stabilit și alte momente de formare, reculegere spirituală și fraternitate la nivel zonal. Astfel că următoarea întâlnire zonală va fi în ziua de sâmbătă, 12 martie 2016, la mănăstirea "Sfânta Monica" a Surorilor Asumționiste din Bacău, pentru o zi de reculegere spirituală cu ocazia Postului Mare.

În ziua de sâmbătă, 28 mai 2016, s-a propus un pelerinaj zonal la Cacica ca un drum penitențial pentru a experimenta milostivirea lui Dumnezeu.

Sâmbătă, 18 iunie 2016, este propusă o zi fraternă; rămâne de stabilit locația.

Întâlnirea s-a încheiat, firesc, printr-un moment de adorație euharistică, în care am mulțumit Domnului pentru darul vieții consacrate și cu energiile primite ne continuăm drumul spre larg, să-l ducem cu bucurie, pe Dumnezeu cel milostiv celor spre care suntem trimiși.

Sr. Patricia Gherca, OA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 februarie: Ziua Vieții Consacrate în zona Bacău


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat