Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Peste o săptămână vizita papei Francisc în Mexic

Omagiu adus Mamei Americii

Va avea un prolog ecumenic cu adevărat istoric a douăsprezecea călătorie internațională a papei Francisc, care se va desfășura de la 12 la 18 februarie 2016. Înainte de a ajunge în Mexic, în a douăzecea țară vizitată în cei trei ani ai săi de pontificat, Pontiful va face de fapt etapă, vineri 12 februarie, în Cuba, în aeroportul din Havana, pentru a-l întâlni pe patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Chiril. Însă colocviul istoric nu va aduce schimbări în programul vizitei în țara latinoamericană, deoarece papa va anticipa plecarea de la Roma pentru a respecta timpii prevăzuți ai aterizării sale la Ciudad de Mexico, pe la orele 19.30.

În centrul călătoriei - în care Pontiful a voit să insereze câteva dieceze, situate geografic în centrul, în nordul și în sudul țării, care n-au fost niciodată atinse în precedentele călătorii apostolice ale lui Ioan Paul al II-lea și a lui Benedict al XVI-lea - va fi omagiul adus celei pe care Francisc însuși a definit-o "Mama Americii", Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe. Pentru aceasta itinerarul se va roti în jurul orașului Ciudad de Mexico. Deci, etapa fundamentală va fi sâmbătă după-amiază, 13 februarie, sanctuarul marian al Stăpânei Noastre de Guadalupe în capitală. Aici Pontiful va încorona imaginea miraculoasă a Fecioarei cu o diademă din aur și argint. În schimb, înainte de amiază este prevăzută întâlnirea în palatul național cu președintele Statelor Unite Mexicane și cu membrii parlamentului și senatului. Apoi, în catedrală îi va întâlni pe episcopii din țară.

Duminică 14, Papa va merge la Ecatepec de Morelos, în statul Mexico, la circa douăzeci și doi de kilometri de districtul federal, o zonă foarte populată și cu nivel ridicat de sărăcie. Aici Pontiful, înainte de amiază, va celebra liturghia. După întoarcerea în capitală, este prevăzută vizita la un spital pediatric. Îndeosebi Francisc va prin saloanele unde sunt găzduiți și îngrijiți copiii bolnavi de tumoare.

Ziua următoare Pontiful se va îndrepta spre sudul țării, în orașul Tuxtla Gutiérrez, capitala statului Chiapas, statul cel mai sudic al Mexicului, ținut de migrațiune și de tranzit din Guatemala. La San Cristóbal de las Casas, Papa va celebra o liturghie caracterizată de cântece și lecturi în limbile indigene. Cu acea ocazie Pontiful va încredința și un decret care autorizează tocmai folosirea limbilor indigene locale în liturgie. Un contact și mai direct cu comunitatea locală va avea loc imediat după aceea, în episcopie, când Francisc va lua masa împreună cu opt indigeni. Apoi, după-amiază vizita la bolnavii adunați în catedrala în care sunt păstrate rămășițele pământești ale episcopului Bartolomé de las Casas. La încheierea zilei va fi liturghia cu familiile pe stadionul citadin din Tuxla Gutiérrez. Seara, întoarcerea în Ciudad de Mexico.

Marți 16 februarie, transferarea la Morelia, unde pe stadio Papa va întâlni clerul și consacrații. În schimb, la prânz va avea ocazia să se oprească pentru a vorbi cu unii copii de la catehism. După-amiază, pe stadion, este prevăzută întâlnirea cu circa cincizeci de mii de tineri. Ziua următoare, miercuri 17, va fi așteptata sosire a lui Francisc într-unul din locurile simbol ale acestei călătorii: Ciudad Juárez, în statul Chihuahua, adică orașul cel mai nordic din Mexic, la granița cu dieceza americană El Paso. Aici sunt prevăzute trei întâlniri: cea cu deținuții, în cel mai mare penitenciar al statului, și cele cu lumea muncii în palatul sportului, iar, după-amiază, cu populația, victimele violenței și rudele lui desaparecidos. Papa va celebra liturghia pe o scena situată lângă gardul de sârmă care separă Mexicul de Statele Unite ale Americii, zonă care cunoaște drama miilor de imigrați care încearcă să treacă granița spre nord. Și cincizeci de mii de credincioși americani vor participa la liturghie, urmărind-o din cealaltă parte a graniței. Un moment emoționant se va trăi înainte de celebrare, când Papa se va apropia de gardul de sârmă, va așeza pe acel loc o cruce și se va ruga pentru toate popoarele migrante din lume. Seara este prevăzută plecarea zborului spre Roma, unde Francisc va ajunge pe la orele 15.15, joi 18 februarie.

(După L'Osservatore Romano, 6 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat