Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa și Chiril, prima întâlnire istorică în Cuba

De Andrea Tornielli

Următoarea călătorie a Papei Francisc în Mexic se colorează de ecumenism. Tocmai a fost anunțat că Pontiful îl va întâlni la 12 februarie în Cuba pe Patriarhul de Moscova și al tuturor Rusiilor Chiril. O îmbrățișare care n-a existat niciodată înainte între un Episcop de Roma și un Episcop de ceea ce este numită "a treia Romă", după sediul Succesorului lui Petru și Constantinopol, sediu al succesorului apostolului Andrei. Asta a comunicat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, citind nota vaticană: "Sfântul Scaun și Patriarhia de Moscova au bucuria de a anunța că, prin harul lui Dumnezeu, Sanctitatea Sa Papa Francisc și Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril de Moscova și al întregii Rusii, se vor întâlni la 12 februarie anul curent. Întâlnirea lor va avea loc în Cuba, unde Papa va face escală înainte de călătoria sa în Mexic și unde Patriarhul va fi în vizită oficială. Ea va cuprinde un colocviu personal la aeroportul internațional José Martí din Havana și se va încheia cu semnarea unei declarații comune. Această întâlnire a Primaților Bisericii catolice și al Bisericii ortodoxe ruse, pregătit de lung timp, va fi prima în istorie și va marca o etapă importantă în relațiile dintre cele două Biserici. Sfântul Scaun și Patriarhia de Moscova doresc ca să fie și un semn de speranță pentru toți oamenii de bunăvoință. Îi invită pe toți creștinii să se roage cu fervoare pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire, ca să poată produce roade bune".

Colocviul va dura "două ore", a anticipat Lombardi. La cei doi, în momentul schimbului de daruri se va adăuga președintele cubanez Raul Castro. În prima întâlnire din istorie dintre un Papă și un Patriarh de Moscova, Francisc și Chiril în afară de a semna o declarație comună își vor schimba și discursuri.

Raul Castro îl va primi pe Papa pe pista aeroportului Martin din Havana și după circa trei ore îl va însoți din nou la avionul cu care apoi Francisc va ajunge în Ciudad de Mexico "la ora prevăzută", a asigurat purtătorul de cuvânt vatican, care a subliniat după aceea: "Papa Francisc și Chiril se întâlnesc după doi ani de pregătire a întâlnirii. Și Cuba este un loc «neutru», să spunem așa, dar semnificativ pentru cele două părți, este o răscruce în lumea de astăzi și în dezvoltările sale și este un loc foarte cunoscut de Biserica Ortodoxă Rusă dar și de Sfântul Scaun, după vizitele a trei Papi din 1998 până astăzi".

Lombardi a explicat și că "patriarhul ecumenic Bartolomeu I, informat de următoarea întâlnire dintre Papa și patriarhul de Moscova Chiril, a manifestat satisfacția și bucuria sa pentru această îmbrățișare dintre capul Bisericii catolice și cel al comunității ortodoxe cea mai numeroasă din lume".

Între timp, în conferința de presă la Departamentul pentru relații externe al Patriarhiei de Moscova, mitropolitul Hilarion a amintit că întâlnirea dintre Patriarhul de Moscova și Papa "se pregătea de aproape 20 de ani", dar a accelerat desfășurarea acestui eveniment istoric "genocidul creștinilor", în desfășurare prin acțiunea terorismului. În fața a ceea ce se întâmplă și "preocupă" ambele Biserici, cei doi lideri spirituali "nu puteau să nu se întâlnească". Hilarion a afirmat și că prima întâlnire istorică dintre Patriarhul ortodox rus și Papa se va ține la Cuba și nu în Europa, deoarece insula caraibeană este în același timp "un teritoriu neutru" și unde "creștinismul se dezvoltă", în timp ce Europa este continentul unde s-au consumat "conflictele" dintre cele două Biserici, ale căror relații sunt încă marcate de probleme nerezolvate, ca aceea a greco-catolicilor din Ucraina. În trecut - a adăugat el - între diferitele "țări terțe" nominalizate pentru posibila întâlnire dintre liderii spirituali ai celor două Biserici surori fusese nominalizată Austria cu Viena.

La 30 noiembrie 2014, în zborul de întoarcere de la Istanbul, unde a fost prezent la invitația Patriarhului ecumenic Bartolomeu la celebrările solemne pentru sărbătoarea sfântului Andrei, Francisc a răspuns la întrebarea corespondentului de la Roma al agenției Tass, Alexey Bukalov, despre posibilitatea unei întâlniri cu Chiril: "Eu i-am comunicat - a spus Papa Bergoglio - și este de acord și el, există voința de a ne întâlni. I-am spus: eu vin unde vrei tu. Tu mă chemi și eu vin. Și el are aceeași voință". "Amândoi vrem să ne întâlnim - a continuat el - și vrem să mergem înainte".

Ecumenismul este o prioritate pentru Francisc, care de mai multe ori a vorbit despre importanța "ecumenismului sângelui", care vede creștini de diferite confesiuni care sunt persecutați: "Martirii noștri ne strigă: «Suntem una! Deja avem o unitate, în spirit precum și în sânge»", a spus Pontiful.

Francisc a spus și că el consideră depășită calea "uniatismului": "Bisericile catolice orientale au dreptul să existe, este adevărat. Însă uniatismul este un cuvânt dintr-o altă epocă. Astăzi nu se poate vorbi așa. Trebuie găsit un alt drum". Una dintre temele mereu "calde" în relațiile dintre catolici și ortodocși ruși este de fapt cea a uniatismului din Ucraina, țară în care, în afară de catolicii de rit oriental care au reintrat în comuniune deplină cu Roma, și de Biserica ortodoxă dependentă de Moscova, există alte două Biserici ortodoxe naționale autocefale.

În urmă cu câteva zile, într-un interviu pe "Inside the Vatican", cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, după ce a comentat importanța prezenței lui Francisc la Lund, în Suedia, pentru comemorarea împreună cu luteranii în luna octombrie a cinci suta aniversare a Reformei, cu privire la o întâlnire cu Patriarhul rus a spus: "Acum semaforul nu mai este roșu, ci galben". Lăsând să se înțeleagă că ceva se mișca.

Chiril programase o călătorie în Cuba în aceleași zile în care Francisc va fi în Mexic (12-17 februarie). Cel care l-a invitat personal a fost președintele Raúl Castro, în timpul unei vizite la Moscova din mai anul trecut. Anunțul de astăzi lasă să se înțeleagă că proiectul s-a format lent, în absolută confidențialitate, și că posibilitatea întâlnirii istorice a fost mereu prezentă în culisele pregătirii călătoriei mexicane.

De mulți ani se vorbește despre posibilitatea ca Papa de la Roma și Patriarhul de Moscova să se întâlnească. O călătorie la Moscova era printre visele nerealizate de Ioan Paul al II-lea. În pofida deschiderilor ecumenice ale Papei Wojtyła, care în enciclica Ut unum sint s-a declarat disponibil să discute formele de exercitare a primatului lui Petru, multe porți au rămas închise. Nu trebuie să se uite că pentru ortodocșii ruși era percepută ca o piedică originea poloneză a Pontifului: între ruși și polonezi relațiile n-au fost niciodată foarte bune de-a lungul istoriei, iar Episcopul de Roma originar din Wadowice era pictat ca un "conchistador" catolic. Raporturile au devenit și mai tensionate ca urmare și a deciziei lui Ioan Paul al II-lea de a întemeia adevărate dieceze catolice în Rusia.

Cu alegerea teologului Benedict al XVI-lea, ipoteza a devenit mai probabilă, dar nu s-a realizat. Între timp, pe catedra moscovită, după moartea lui Alexei al II-lea, intra Chiril. Patriarhul rus are jurisdicție asupra a două treimi din cei două sute de milioane de ortodocși în lume. Îmbrățișarea cu Francisc la Havana este un nou pas important spre dezghețare, destinată să aibă consecințe care țin nu numai de raporturile dintre catolicism și ortodoxie, ci și pentru pacea în lume.

(După Vatican Insider, 5 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat