Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza (Spania): La 25 de ani de slujire în via Domnului

Duminică, 21 februarie 2016, comunitatea românească din Zaragoza a avut motiv de sărbătoare și de bucurie, pentru celebrarea a 25 de ani de preoție ai păstorului comunității, pr. Ionel Jicmon, ani care s-au împlinit în ziua de 11 februarie 2016.

Părintele a dorit să celebreze acest eveniment împreună cu noi, cei care, duminică de duminică, ne întâlnim și împărțim bucuriile, dar și neajunsurile, încă din toamna lui 2010, atunci când părintele a fost numit responsabil pentru comunitatea noastră. L-am însoțit cu rugăciunile noastre, formând un frumos buchet spiritual, pe care i l-am încredințat lui Dumnezeu, ca mulțumire și recunoștință pentru ceea ce a realizat părintele în toți acești frumoși ani de slujire.

S-au scurs 25 de ani... pe care părintele în mare parte i-a slujit departe de țară, printre străini, dar alături de creștini români catolici care nu vor să se îndepărteze de Dumnezeu, ci să îl țină în inima lor, și chiar să îl facă cunoscut și altora.

Aflându-ne în timpul sfânt al Postului Mare, ziua de duminică și-a făcut debutul cu rugăciunea Căii sfintei cruci, pregătită și parcursă de tinerii noștri, apoi un tânăr seminarist a prezentat biografia pr. Ionel, s-au amintit și locurile pe unde a păstorit și a slujit părintele, după care a sosit momentul euharistic, la care au fost prezenți în jurul sfântului altar, invitați, colegi și prieteni, între dânșii numărându-se și preoții români capelani ai comunităților din Madrid și Lleida, pr. Leonard Diac, pr. Adrian Burcă și pr. Paul Fechetă.

Pr. Leonard, în cuvântul de învățătură, ne-a vorbit despre marele dar al Preoției. A prezentat câteva din caracteristicile preotului, anume transparența, care ne ajută să ne apropiem mai mult de preot și pentru a înțelege mai bine acest lucru, ne-a exemplificat misiunea preotului prin două elemente: geamul, fiind transparent, lasă să pătrundă lumina într-o încăpere, ne protejează de frigul de afară, adică preotul poate să lumineze inima omului, și vitraliul, care distorsionează lumina de afară, acesta uneori modifică rolul preotului, pentru cel care vine la biserică și vede doar preotul, înconjurat de ministranți. O altă caracteristică, subsidiaritatea, ne ajută să creștem mai mult în credință, acest lucru se realizează simplu, prin forma de adresare către preot: "Părinte!", de aceea e important ca el să cunoască nevoile comunității, să fie acea colaborare, încredere, deschidere în comunitate.

Cu aceste gânduri, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toți aceia care au primit acest dar, de a fi chemați la sfânta Preoție:
"Ce sfântă e chemarea voastră, apostoli binecuvântați,
Ce-n lutul slăbiciunii voastre, comoara Harului purtați.
Ce-adâncă, ce sublimă-i taina, ce-n sufletele voastre-a pus,
Lumina cerului și slujba mărturisirii lui Isus.
Chemați popoarele la viață, și pe Cristos îl arătați!
Jertfiți-vă! Se cere jertfă, apostoli binecuvântați!"

Copiii i-au adresat părintelui versuri minunate pentru această zi.

Părintele a invitat comunitatea, după sfânta Liturghie, la o agapă frățească, unde toți s-au simțit ca la zi de sărbătoare!

Să îl susținem cu rugăciunea noastră zilnică pe pr. Ionel, să îi fie binecuvântați anii de preoție, iar Domnul să îl însoțească cu grija sa pe drumul misiunii sale!

Am vrut să vă împărtășim bucuria pe care am trăit-o în această zi, unică!

Planul lui Dumnezeu pentru cei chemați este un dar și un mister! Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar minunat! Și să îi cerem Creatorului să ne amintească cine este pentru fiecare dintre noi preotul!

Simona A.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 februarie: Zaragoza (Spania): La 25 de ani de slujire în via Domnului


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat