Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în mod surprinzător îi vizitează pe toxico-dependenți

De Andrea Tornielli

Papa Francisc, în după-amiaza de vineri, 26 februarie 2016, a vizitat în mod surprinzător pe toxico-dependenții de la Centrul Italian de Solidaritate "Preot Mario Picchi". După avertismentul dur împotriva traficului de droguri exprimat de mai multe ori în recenta călătorie în Mexic, Bergoglio a voit să mărturisească apropierea sa de persoanele care luptă împotriva dependenței de droguri întâlnindu-i pe cei 60 de oaspeți ai comunității terapeutice "Sfântul Carol", deschisă în 1979 la Castelli Romani de preotul Mario Picchi, considerat din totdeauna laboratorul Ceis.

"Am rămas fără cuvinte - a afirmat Roberto Mineo, președintele Centrului Italian de Solidaritate - când am văzut mașina cu papa intrând în structura unde tinerii noștri luptă în fiecare zi bătălia lor pentru a se întoarce la viață. Papa Francisc era fără escortă însoțit numai de monseniorul Rino Fisichella. Papa părea acasă fie cu lucrătorii și voluntarii de la Centru fie cu toxico-dependenții. S-a întreținut îndelung cu fiecare dintre ei ca un tată grijuliu ascultând istoriile lor și îmbrățișând pe fiecare. Câțiva tineri i-au arătat fotografiile familiilor lor, ale copiilor lor și papa a avut pentru toți un cuvânt de speranță și o binecuvântare".

"I-am destăinuit papei Francisc - a mai povestit Mineu - că filozofia noastră, filozofia pe care ne-a lăsat-o părintele Mario pune în centru omul și că bătălia noastră cotidiană coincide exact cu ceea ce papa a spus de mai multe ori că «drogul nu se învinge cu drogul», adică nu este admisibilă liberalizarea drogurilor ușoare. În urmă cu câteva săptămâni - a adăugat președintele Ceis - am scris o scrisoare lui Bergoglio povestindu-i munca noastră cu tinerii toxico-dependenți, dar și cu refugiații și cu femeile victime ale violenței. Niciodată nu ne-am fi imaginat că papa, după ce a citit scrisoarea noastră, ne va onora cu prezența sa".

Vizita la toxico-dependenții de la Centrul Italian de Solidaritate face parte din gesturile de caritate din "vinerile milostivirii" pe care papa Francisc le face, o dată pe lună, în timpul întregului An Sfânt. Primul semn a fost făcut de papa la 18 decembrie 2015 cu deschiderea porții sfinte la Caritas din Roma.

În peste 45 de ani de activitate Ceis i-a primit de mai multe ori pe fericitul Paul al VI-lea și pe sfântul Ioan Paul al II-lea. Întemeiat de preotul Mario Picchi la sfârșitul anilor Șaizeci, Centrul s-a dezvoltat mult în cursul timpului cu numeroase structuri atât la Roma cât și în provincia sa: de la comunitatea terapeutică pentru toxico-dependenți la îngrijirea tinerilor în dublă diagnoză (toxico-dependență și probleme psihiatrice); de la asistența la domiciliu a bolnavilor de SIDA și a bătrânilor la inițiativele în favoarea celor fără locuință fixă, imigrați, refugiați și cei care cer azil politic, până la apropiata deschidere a celei mai recente comunități, Casa pentru pacienți psihiatrici externați din spitale.

(După Vatican Insider, 26 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat