Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Să fiu cu oamenii este ceea ce îmi place mai mult acum când sunt papă"

De Andrea Tornielli

Francisc se roagă pentru China. În fiecare zi, în fața unei imagini a Sfintei Fecioare Maria de Sheshan. A destăinuit asta la circa cincisprezece de copii, care proveneau din toată lumea, pe care i-a întâlnit în după-amiaza zilei de luni, 22 februarie 2016, în biroul de la Aula "Paul al VI-lea". Asta prezintă "L'Osservatore Romano".

Copiii și tinerii sunt o reprezentanță a elevilor între opt și treisprezece ani, din diferite institute școlare ale iezuiților în diferite părți ale lumii, care au formulat o serie de întrebări papei, transformate apoi în cartea îngrijită de părintele Antonio Spadaro. La întâlnire era prezent arhiepiscopul de Manila, cardinalul Luis Antonio G. Tagle, președinte al Caritas internationalis, și câțiva părinți și profesori. Un reportaj dedicat întâlnirii este transmis în Statele Unite ale Americii astăzi, de postul de televiziune Abc.

"Vreau să spun un lucru copiilor și adulților - a început Francisc - întrebările cele mai dificile pe care le-am primit n-au fost puse de profesori la examene, ci sunt întrebările copiilor. Pentru că a răspunde la întrebările unui copil te pune în dificultate, deoarece copilul are ceva ce privește la esențial și pune întrebări directe, și acest lucru are un efect de maturizare interioară asupra celui care ascultă întrebarea. Astfel copiii, cu întrebările lor, îi facă pe adulți să se maturizeze".

Fiecare dintre copii a adus un cadou, mai ales produse alimentare tipice din țările de proveniență, dar și o pereche de cizme, desenul unui crucifix și unul cu invitația de a vizita Singapore, un șal, o minge de fotbal și chiar halbe de bere.

Apoi au început întrebările. Clara (Irlanda) a întrebat ce aspect preferă din faptul de a fi papă. "Spusesem că întrebările cele mai dificile le pun copiii", a comentat Francisc, și a continuat: "Este să fiu cu oamenii, să fiu aproape de oameni îmi place mult pentru că atunci când ești cu un bătrân, un copil, o fată, un om mare, fiecare te învață ceva din viață și te face să trăiești viața. Și se creează raportul cu oamenii. Eu atunci când sunt cu oamenii învăț mereu ceva. Și acest lucru este foarte important pentru viață: când întâlnesc o persoană mă întreb ce are frumos această persoană, ce lucruri bune m-a învățat sau ce nu mi-a plăcut". În această privință a voit să ridice el însuși o întrebare: "Este mai bine a fi cu oamenii sau a fi separați de oameni?". Și la răspunsul: "Este mai bine împreună!", a reafirmat: "Pentru a fi fericiți în viață trebuie construite punți cu oamenii".

Mica Faith (Singapore) l-a întrebat despre sfinții săi preferați. "Am atâția sfinți prieteni - a răspuns Bergoglio - și nu știu pe care-l admir mai mult. Însă sunt prieten al Terezei a lui Isus, a sfântului Ignațiu și al sfântului Francisc. Admir pe fiecare dintre ei dintr-un motiv diferit, însă ei sunt cei trei care sunt mai mult în inima mea".

Natasha, o fetiță kenyană, l-a întrebat despre cum se simte să fie papă. "Mă simt liniștit - a afirmat papa Francisc - și Dumnezeu mi-a dat harul de a nu pierde pacea. Este un har al lui Dumnezeu. Mă simt ca unul care termin viața mea aici cu multă pace. Mă simt bine pentru aceasta, simt că Dumnezeu îmi dă pace. Și în același timp îmi dă bucurie, de exemplu această întâlnire cu voi mă face foarte fericit. Când părintele Spadaro mi-a vorbit despre această inițiativă, i-am spus: tu ești nebun! Dar fără îndoială asta înseamnă mult, pentru că eu pot să fiu punte cu fiecare dintre voi".

Alessio, un copil italian, l-a întrebat pe pontif ce anume l-a convins să accepte alegerea. "Aveam alături de mine - a amintit papa - un mare prieten, un brazilian care are peste optzeci de ani acum, cardinalul Hummes. Și când am văzut că puteam să fiu ales mi-a spus: «Nu te îngrijora, aici este lucrarea Duhului Sfânt». Și apoi când am fost ales, el m-a îmbrățișat și mi-a spus: «Nu uita de săraci». Mi-a pus în față două personaje: Duhul Sfânt și săracii. Și asta m-a convins să accept și să aleg numele de Francisc".

Același copil din Catania a întrebat apoi în mod direct și un pic neprevăzut: "Și tu ce iubire simți față de Isus Cristos?". Pontiful a răspuns cu umilință că nu este sigur că-l iubește cu adevărat, dar că "încearcă" să-l iubească. În afară de asta, a continuat el, "lucrul de care sunt sigur este că el mă iubește: de asta sunt foarte sigur".

Băiețelul din Canada a întrebat dacă înainte de a fi papă era atât de religios ca acum. "Eu sunt bătrân - a destăinuit papa Francisc - am optzeci de ani. Viața unei persoane nu este așa mereu (trasează o linie dreaptă cu degetul, n.r.); viața unei persoane este așa (trasează o serie de valuri, n.r.): există momente bucuroase și momente în care ești la pământ; există momente de mare iubire față de Isus și față de colegi și față de toți oamenii. Și există momente în care iubirea față de oameni nu există și tu trădezi un pic iubirea lui Isus. Există momente în care ți se pare că ești mai sfânt și altele în care ești mai păcătos. Viața mea este așa (din nou face semnul valurilor, n.r.): nu te înspăimânta niciodată dacă trăiești un moment urât. Nu te înspăimânta niciodată dacă faci un păcat. Iubirea lui Isus este mai mare decât totul: mergi la el și lasă-te îmbrățișat".

În sfârșit Yfan, un copil chinez, cel mai mare din grup, l-a întrebat pe papa de câte ori se roagă în fiecare zi și cum. Papa, în afară de a destăinui devoțiunea sa față de Sfânta Fecioară Maria de Sheshan și rugăciunea sa pentru chinezi, a descris agenda rugăciunilor din ziua sa: "Mă rog dimineața când mă trezesc, luând cartea de rugăciuni pe care o folosesc toți preoții, Breviarul; apoi mă rog când celebrez Liturghia, apoi recit Rozariul. Vă sfătuiesc să aveți mereu rozariul cu voi. Eu îl țin în buzunar. După-amiază adorație a preasfântului sacrament: acestea sunt momentele formale. Dar îmi place să mă rog și pentru persoanele pe care le întâlnesc. V-am arătat rozariul și vă voi dărui unul pentru fiecare, dar în buzunar am și o Via crucis: și când văd ceea ce a suferit Isus pentru mine, pentru fiecare dintre noi, din iubire, asta mă face mai bun".

La sfârșitul întâlnirii, Francisc a vorbit din nou despre durerea celor mici: "Vă mulțumesc pentru această vizită, deoarece pentru Isus copiii erau ca reflexia drumului spre Tatăl. Când întâlnesc copiii ies întinerit și mă rog pentru ca viața lor să fie bun: și un lucru care mă înduioșează mult și îmi provoacă durere este când salut copiii bolnavi la audiența generală. Atunci îmi vine întrebarea - pe care deja și-o punea marele Dostoievski - de ce suferă copiii?", asigurând că până și papa, "care pare că știe totul și că are toată puterea", chiar nu știe să răspundă la această întrebare. "Singurul lucru care îmi dă lumină - a admis el - este să privesc crucea lui Isus, să privesc pentru ce Isus suferă pentru noi. Este singurul răspuns pe care-l întâlnesc". Un "mesaj", acesta, care este valabil și pentru adulți, cărora pontiful le-a recomandat "să fie aproape de copiii care suferă și să învețe să se stea aproape de copiii care suferă".

(După Vatican Insider, 25 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat